Fredrik funderar om närhet och distans i december 2020
I en tid då vi är många som längtar efter närhet så är vi tvingade att tänka på att hålla distans. Och tiden då det är så verkar inte ta slut ännu. I våras var vi nog många som hoppades att det skulle vara över nu i höst, men där vi står nu så är det många som är glada om det skulle vara över till nästa höst, men vi har också insett att vi inte riktigt kan veta.
Så det är stor risk att det är länge tills vi får krama vem vi vill igen. Vi får fortsätta umgås via skärmar, sitta på var sin kortsida av köksbordet, delta i gudstjänster på avstånd eller hur nu våra restriktioner påverkar oss. Och på nåt sätt fungerar det ju, för vi upprätthåller livet och relationerna men det är på nya sätt.
Inom kyrkan har vi på sina håll gjort stora enheter som vi kallar pastorat. Tanken är att man ska samverka med resurserna och spara pengar, men det innebär ju också att man kan komma ganska långt från sin kyrka också. På gott och ont.
Inom sjukvården talar man ibland om att regionerna skulle vara större för att fungera bättre, men det skulle också innebära att man skulle kunna få längre till sjukvården. På gott och ont.
I politiken så samverkar man bland annat inom EU och då blir det långt till besluten. På gott och ont.
Vad är bäst? Svårt att säkert veta, men alldeles klart är att distansen och avståndet ställer krav på kvaliteten i det vi gör. För när saker sker på distans så ställs nya krav, och ibland ger det goda förutsättningar, men inte alltid.
Det torde väl va som det oftast är – det finns en hel del saker som vi inte kan påverka och det måste vi förhålla oss till. Först då, då vi agerar utifrån de förutsättningar som gäller så blir det så bra som de kan, oavsett om vi är nära eller långt borta. Och på nåt sätt fungerar det ju, för vi upprätthåller livet men ibland på nya sätt.