Fredrik funderar om semlor i mars 2021
Jag antar att du ätit någon semla i år. Jag har gjort det. Före fettisdag, på fettisdag och efter fettisdag. Det brukar ibland diskuteras när man får eller i alla fall borde äta semlor. Egentligen så har jag inga synpunkter på hur du gör, men ska man vara traditionell så finns det skäl angående semmelätandet som hänger ihop med påsken. Säkert kommer du ihåg julsången då man sjunger att julen varar intill påska, men det var inte sant, för däremellan kommer fastan. Fastan är en tid innan påsken och den är alltid 40 dagar. Den sista dagen innan fastan börjar är fettisdag, och precis som påsken kan variera under en månad så gör fettisdagen också det. Traditionellt så är fasta att inte äta under 40 dagar. Men innan fastan börjar så är det tre dagar som kallas fastlagen, och då ska man äta och festa ordentligt. I vår protestantiska tradition så är vi rätt så måttliga i vårt festande i fastlagen, men om vi hade varit katoliker, som t ex spanjorerna, så hade vi nog festat ordentligt. Det är det som är karnevalen som jag varit med om då jag bodde på Teneriffa. Det spanska ordet för kött är carne, och språkligt betyder carneval ungefär ”ta bort kött”, alltså en fest med frosseri före fastan.
Men då kan man förstås fundera vad man ska ha fastan till. För oss som gärna äter en semla även sen fastan har börjat så blir det ju liksom ingenting av det där med att avstå från mat.
Nu för tiden är inte ovanligt att man avstår något annat än mat under fastan. Jag vet folk som avstår från facebook, från alkohol eller cigaretter, eller från socker. Det kan du gärna göra om du vill markera fastan i ditt liv. Det som jag annars kan rekommendera är att avstå från ditt överflöd. Det finns flera olika organisationer som behöver våra pengar för att kunna hjälpa andra som har större behov än vi. Närmast mitt hjärta ligger ACT Svenska kyrkan som har en fasteinsamling med temat ”Under samma himmel”. Kolla in den och fundera över om det inte är ditt sätt att fasta. Det funkar för mig i alla fall.
En kommentar
Christer Brodén säger
9 juli 2021 – 10:03Skall vi äta? (Rom 14:2) ger svar. Hela första stycket är intressant. Det handlar om sådant här, men även annat.
Men det är kanske dunkelt? Uppfattar Paulus samvetet som Gud själv? Fast han blir bara begriplig, om vi lägger till "såsom du är i stånd att uppfatta Honom". Men tolkar jag då rätt?
I så fall blir kristendomen rena polyteismen. Vi får alla en egen Herre, beroende på våra förståndsgåvor (Rom 14:4). Den som är svag i tron på sitt samvete, vågar bara äta grönsaker. Lagen varnar ju för oren mat.
Men läs (Rom 14:14)! Paulus måste ha läst Jeremia noga. Där säger Gud, att vi skall lyssna på Honom (Jer 7:23)! Gud skall rista in Lagen i våra hjärtan.
Professor emeritus Tryggve N.D. Mettinger (Gamla testamentets exegetik) påpekar att för Jeremia och Paulus var hjärtat tankeorganet, förståndets boning. https://www.ctr.lu.se/fileadmin/user_upload/ctr/pdf/rit/8/mettinger1.pdf
Alltså: Lagen i våra tankeorgan, i våra förstånd. Det blir samvetet.