augusti 2020

Tzadik

Tzadik- rättfärdig. Det är det hebreiska ordet.  Ett stort sjukhus i Jerusalem jag varje dag kom förbi när jag bodde i staden heter Shaare zedek. Rättfärdighetens portar. Nu är det flyttat till en västerförort nära En Kerem, där Johannes Döperen föddes. Sjukvård handlar om rättfärdighet. Man ska veta att kropp och själ hör ihop, och att kroppen och själen kan ta skador, och behöver vård. Det är ett rättfärdigt krav.


På Jesus tid fanns inga sjukhus. Ville man bli botat av någon åkomma, var det örtmedicin som gällde, och för att bli friskförklarad efter en smittsam eller misstänkt smittsam sjukdom skulle man gå till templet och visa sig för prästerna. Då kunde man ingå i gemenskapen igen. Vi känner igen det idag. Covid-19 gör att vi utestängs ur gemenskapen, mer eller mindre för olika människor. För att kunna komma till Danmark eller Norge, måste man han intyg, om var man bor i Sverige och att man är frisk. Har antikroppar. Men det där med själen, hur mår själen? Det som blivit skadat, inte kroppsligt, men själsligt, hur går vi tillväga med det?

Farisén är inte skenhelig. Han vet hur han lever och vilka bud han följer, och vilka som han eventuellt följer mindre noga. Allt är noterat så att säga. Han är en sådan vi skulle vilja ha som granne, som församlingsmedlem, som präst, han är lätt att ha att göra med, han sköter sig. Man vet var man har honom. Just den här finns inte i verkligheten, men Jesus har honom som figur i sin berättelse för att förklara något viktigt. I berättelsen går han till templet och ber, och tackar Gud för ordningen, av Gud given och där han håller sig till. Han behöver inte gå till sjukhuset Share Tzedek, han behöver inte gå in genom rättfärdighetens portar, utan han menar att han redan är rättfärdig, vilket han bevisligen också är. Hel och ren, inga skador.  Han ber Gud om bekräftelse om att han är Guds bästa barn. I alla fall en av de bästa.

Och så den andra personen i Jesus berättelse: tullindrivaren. En skurk helt enkelt, som vi inte vill ha som granne, inte som kyrkvärd. Han sköter sig inte. Inte hel och ren. Tar för höga skatter åt Romarna, och stoppar av dem i egen ficka. Håller inte Guds bud och är helt enkelt inte Guds bästa barn. Men han vet om det. Och därför söker han sig till templet, och ber om nåd.

Gud finns inte i våra liv för att ge oss bekräftelse om att vi nog duger. Att det inte är så farligt, det vi gör fel och brister i. Gud vill lyfta upp oss ur det liv som vi lever, det liv som egentligen inte duger, och vill ge oss en ny chans till att ta nya tag. Slå in på en ny väg. Omvändelsens väg. Den som Johannes Döparen och Jesus talar om. Det fick tullindrivaren ta emot, det fick han göra: slå in på en ny väg, och Jesus säger: det var han som gick från templet som rättfärdig.

Medan Farisén gick därifrån utan att förstå någonting.

Vi ber: Herre, lyft oss av nåd, se oss som vi är, och ge oss en ny chans idag igen. Amen.