november 2020

Inget är som vanligt. (ur MT fredag27 november 2020)

Allt är annorlunda nu under pandemin. Men det blir jul i alla fall! Och för att förbereda oss har vi adventstiden på oss. En fasta från början, som egentligen varade till och med julafton. Det var då på julafton man doppade det gamla brödet i skinkspadet, för att få lite försmak av skinkan som skulle fram till jul. Ja, vi i vår tid är otåliga. I en pjäs av Lars Norén (som inte skriver några komedier precis, ni vet…) säger en far till sin vuxna dotter något som: ” …du har aldrig haft tålamod, och tar på dig pälskappan innan vintern slår till!” Det där med päls är ju inte så vanligt längre. Men allt annat tar vi också gärna lite tidigare på oss, för varje år lite tidigare, känns det ibland. Men resultatet blir ofta att man hinner tröttna på festen i förtid. Och julgranen riskerar att åka ut på annandag jul. 


I kyrkan försöker vi hålla tidsschemat som ligger i kyrkoåret, annars blir det svårt att hålla ordning på psalmerna och texterna. Nu på söndag blir det HOSIANNA! Då vet man att advent har börjat! Hosianna-ropet  är både glatt och allvarligt: det är hebreiska och betyder ”Rädda oss då!” Så det är ett rop om hjälp, men samtidigt ett glatt rop, för vi ser att Jesus rider in i Jerusalem – inte för att han tycker det är häftigt, utan för att vi behöver honom, Davids son. Man kan tycka det är lite fel att han rider in som vuxen innan jul när han föds, men det är för att vi ska vara medvetna om varför han blir född, varför han vill vara vår lillebror, för att sedan bli vår storebror. Han vill visa oss vägen till ett liv värd namnet. Han kommer som befriare till oss alla, och inbjuder oss att följa honom. Också i Corona-pandemin. Också det livet med alla sina begränsningar vill han dela med oss.

Så även om du inte kan vara med som vanligt och sjunga eller lyssna, så tänk på att sången pågår världen över, dygnet runt i olika tidszoner, och du kan vara med genom att säga eller sjunga: Hosianna Davids son! Välsignad vare han som kommer i Herrens namn!

Glad advent önskar jag er alla!

I huvudet på en präst som håller fast vid tro, hopp och …

Ja, ni vet. Kärlek. Det var den som var störst enligt Paulus, enligt hela bibeln. Älska Gud och älska din nästa som dig själv, det är det som allt går ut på. Och man kan inte skilja dem från varandra, det är Jesus alldeles tydligt med. Att älska Gud ÄR att älska sin nästa. Att älska sin nästa ÄR att älska Gud.


Och kärlek, det är inte den där rosa känslan, utan det är att respektera varandra och se till att alla får vad de behöver. Och därför är det inte alls något som kräver en massa tro, detta att älska. Även de som inte tror kan älska så klart, det är väl ingen som kan ifrågasätta det. Om man inte tror, kan man då älska Gud? Ja, det blir svårt på ett sätt, men från den troendes synpunkt är det inte något problem: älskar man sin nästa, så är det ett tecken på att man vet vad kärlek är, och att man ge den kärlek man får (av Gud) vidare till dem man möter. Så ja, den som inte tror alls, kan älska Gud, och den som har eller menar sig ha en stark tro (hur man nu mäter det), kan ändå visa brist på kärlek, till sin nästa, och på det viset brist på kärlek till Gud. Tron är inte det största, det är kärleken.

Och nu vid Alla Helgonhelgen handlar mycket om kärlek. Om dem vi älskade och saknar, och om hur vi saknar deras kärlek. Det svåra som ligger i detta är att försona sig med livet som det är nu. Att komma till ro med det vi inte kan ändra på, som någon uttryckte det. Det är en bra formulering. Att känna att vi i en begravningsgudstjänst har kunnat ta avsked av någon som stod oss nära, och överlämna ansvaret för den personen i Guds hand, hur man nu än föreställer sig detta. Och då efteråt inse att vissa saker inte längre är möjliga, och att det får vara så nu. Vila i det, inte bara stumt acceptera, utan vila i det.

Leksbergs minneslund

Anna-Greta Wide skriver fint om detta:

”Att leva med en oläklighet
är väl också att leva.
Bara inte
göra såret till sin gud.
Heller inte tro
att varje sår är ett stigma.
Solen har sin glans, blodet sin.
Tävlan är ej av nöden.
Men det är ett fast och anammansvärt ord,
att sår läker gott i solsken.”

Och detta solsken hon rekommenderar, kan mycket väl vara kärleken till de människor man har kvar. Tro? Gärna! Hopp? Behöver vi alla. Men störst är kärleken!