september 2022

Ideella, anställda och förtroendevalda medarbetare.

”Mitt uppdrag är att se till att du lyckas!”

Kan det vara en mening som sammanfattar förtroendevaldas och kyrkoherdens uppgift?

Det ligger mycket i denna mening.


Styrning och ledning har vi pratat om bland mycket annat på Presidiekonferensen i Uddevalla måndag och tisdag 12 och 13 september. Kyrkoråd ska sätta upp mål och bestämma vart församlingen ska, och kyrkoherden ingår som självskriven ledamot i kyrkorådet. Kyrkorådet ska också se till att förutsättningarna finns för att det som planeras kan genomföras på ett gott sätt. Det är styrningen. Kyrkoherden ska leda allt arbete i församlingen, och på de viset se till att alla medarbetare, ideella som anställda, går i rätt riktning. Församlingsinstruktionen som kyrkofullmäktige beslutat om och som Domkapitlet har utfärdat sätter ut kursen för de närmaste fyra åren. Den finns på församlingens hemsida, och den är värd att läsa om man vill veta vad församlingen vill. Sedan har jag som kyrkoherde också vanliga prästuppgifter, och är länken mellan personal och kyrkoråd.

Jag hörde en rolig (eller förfärlig!) berättelse på konferensen. Den avspelade sig inte i Mariestad kan jag säga.

En kvinna kontaktade församlingen och ville vara ideell medarbetare. Hon fick prata med kyrkoherden, och sa som det var: ”Jag vill göra en insats i församlingen!” Kyrkoherden tänkte efter djupt, och efter lite funderande sa han: ”Vi har personal så det räcker, vi har inte riktigt behov av gratis arbetskraft…” Kvinnan kontrade: ”Gratis? Vem har sagt något om gratis? Jag betalar flera tusen om året för att vara med!”

Om det har hänt på riktigt vet jag inte, men det är ju en tankeställare: har församlingen ideella medarbetare för att spara pengar? Naturligtvis inte. Församlingen har ett uppdrag att gestalta något av Guds rike på jorden genom att fira gudstjänst, bedriva mission, utöva diakon och ha undervisning. Det är församlingens uppgift, och de förtroendevalda tillsammans kyrkoherde ska lägga ut riktningen (styrning). Och alla medarbetares kompetenser ska tas tillvaro för att detta blir utförd på bästa sätt. Och då behövs en massa insatser av alla möjliga människor som vill engagera sig. I Secondhandbutiken på Stockholmsvägen, i Prästgårdens sommarcafé, i förberedelsen och genomförandet av gudstjänster, men även luncher, öppen förskola, körer och konfirmandgrupper och allt annat. Människor är med för att de vill detta. För att det känns meningsfullt att satsa något som betyder något för andra. Det kan även vara något man vill göra som aldrig har gjorts i församlingens regi. Nytänkande behövs!

Vi människor blir lätt – som Luther uttryckte det- inkrökta i oss själva. Men ser det nästan framför sig: inkrökt… sluten, böjd inåt mot sig själv, navelskådande, inåtvänd… som en räka på en krok. Motsatsen är rakryggad, öppen, uppmärksam. Att vara en människa så som Gud vill att vi ska vara: finnas till för varandra. I Mariestads församling är det meningen att du kan öva dig i det, för det gör vi tillsammans! Ja, vi har alla tendenser att rikta oss inåt, finnas till för oss själva, tänka: vad gynnar mig, vem finns till för mig? Och då finns Jesus ord i evangeliet där och talar till oss: Du finns till för andra! Blott i det öppna har du en möjlighet. Låser du om dig kvävs och förtvinar du!

Mitt uppdrag är att se till att du lyckas! Då för du hjälpa mig att jag lyckas!

Kyrkoherde Willem-Jan Fens – Mariestads församling