För 6 år sedan blev jag uppringd av en mycket känd person. En världskänd person faktiskt, internationellt verksam, som frågade om jag ville vara med i deras lilla sällskap.
Först blev jag glad, och helt klart litet smickrad.
Jag frågade artigt vad sällskapets medlemmar gjorde på sina samlingar,
och då jag fick svaret att de talade om allt på sina möten, allt utom politik och religion, svarade jag artigt nej-tack.
Bara något år senare, i december 2010 fick jag ett helt annat telefonsamtal.
Jag blev inbjuden att vara med om att starta en ideell förening som bara sysslar med stora frågor. Frågorna om liv, död, samhälle, ekonomi, politik och människovärde.
Det som säkert utgjorde bakgrunden till förfrågan var att jag tillsammans med diakonerna i Torna kontrakt (som kontraktsprost i Lunds kommun) hade initierat viktiga samtal och möten med vårdpersonal i Lund. En fantastisk tid!
I januari 2011 ägde vårt konstituerande möte rum, i en lägenhet i Malmö. Hospicefonden i sydvästra och mellersta Skåne hade blivit född!
Fonden arbetar med det som är väsentligt, och därför talar vi om det väsentliga. Inför The World Hospice and Palliative Care Day (11 oktober 2014), vill jag reflektera över hur jag själv ställde mig till de två inbjudningar jag fick för några år sedan. Jag tror nämligen att det handlar om västvärldens tabun. Dessutom, tabuieringar leder ofta till att vi med tekniska lösningar försöker ”hantera” oss ur dem.
Ja, vi är sedan länge vana vid att identifiera några specifika tabun i västvärlden. Tabun som religion, politik, sex, pengar, och döden.
Lika vana är vi kanske inte att fråga oss varför dessa saker är tabun.
Några tankegångar runt tabut döden:
1. Döden avslöjar graden och räckvidden i vårt engagemang för varandra.
2. Döden kräver att vi kommer ur vår själsfattighet och kommunicerar och är närvarande, istället för att alltför mycket hänge oss åt underhållning och privata resor bort.
3. Döden kräver två saker av oss: Tid och samtal.
– Eller för att använda ett begrepp från existential filosofin, ut ur ”Das Gerede”, ut ur det icke förpliktigande tidsslösande pratet, till samtal som är sanna och förpliktigande.
För många av oss har mötet med vården inneburit den allra största lyckan.
Operationer, behandlingar, råd och omsorg, och medicineringar som gett oss livet tillbaka, för oss eller våra anhöriga. Ja, de stora sjukhusen i Europa tog i kunskaps- och välfärdsbyggandet den plats som katedralerna haft sedan medeltiden.
Stora, höga, alltid upplysta och med läkedom för kropp och själ. Båda samlade till sig kompetenta och engagerade människor, som ger allt i omvårdnad och närhet.
Den vita prästklädnaden fick sin fortsättning i de vita rockarna.
Krucifixet ersattes av stetoskopet.
Med storheten kommer också alltid motbilderna, och projektionerna som vi måste granska både kritiskt och självkritiskt. En av projektionerna är den nihilistiska meningslösheten. Denna projiceras hela tiden på vården och sjukhusen.
Jag känner därför att frågan om livets mening, som sedan 1900-talet är västvärldens fråga i konst, film, litteratur, politisk analys, sociologi och teologi, vardagslunk och kultur, blir den fråga som sjukvården måste besvara eller lämna sitt bidrag till. Det måste vården även om den inte vill det, eller har fått politiska mandat att göra det. Vården kan inte undvika eller ducka för meningsfrågan. Men svårt är det.
För frågan är ju om det finns plats inom vården att hantera meningsfrågan. Kan vården bidra till att livet upplevs som meningsfullt, eller är vården för omfattande och komplex? För den inrymmer ju allt ifrån att med hjälp av genialitet och passion kunna bota, lindra och trösta i de svåraste sjukdomarna, till ödesdigra konsekvenser av att några människor har fått fel information eller någon dött ensam i en sjukhuskorridor.
Finns det plats inom vården att härbärgera meningsfrågan, då vården är så oerhört bred och därför med nödvändighet motsägelsefull? Vårdköer och krånglet samtidigt som alla vet att vården är kostsam gör att människor upplever verkligheten i sig som oförståelig och meningslös. Vården blir projektionsskärmen för meningslösheten på samma gång som den ger näring åt aningen och känslan att ”det inte finns någon djupare mening med tillvaron”.
Och för oss som är engagerade i Hospicerörelsen blir därför en frågeställning hur detta påverkar palliativ vård, och etiken kring denna. Och dessutom:
Kan den palliativa vården bli räddningsplankan för meningsfrågan i västvärlden?
För visst kan vi hjälpas åt att göra kunskapen om den palliativa omsorgen lika allmänt känd som kunskapen om preventivmedel och eutanasi. Och hur skulle det påverka samhället och relationer mellan människor, och vår självbild?
Hur kan eutanasidebatterna som just nu ökar i Europa, bidra till ett palliativt samhälle? Här får vi anstränga oss i Sverige, och fortsätta vara på framkanten. Resurserna finns, nu sedan ett tag också i Lund, som bygger upp ett nytt forskningscentrum nära den kliniska verksamheten, med bl a två professurer. Och det är så fantastiskt!
Hur vill vi som kommit samman här i eftermiddag bidra till ett palliativt samhälle?
Så enkelt: Ett palliativt samhälle.
Palliativ vård kan bli räddningsplankan för meningsfrågan i västvärlden.
– Efter denna korta introduktion går vi nu direkt över till eftermiddagens program här på vår temadag den 4 oktober 2014, på Locus Medicus Lundensis, Crafoords villa på Tunavägen 5, vid kanten av Botaniska trädgården.
Välkomna Carl Johan och Axel!
Professor i Palliativ Medicin Carl Johan Furst talar om ”Etiska frågeställningar i vården vid livets slut”
Teologie doktor i etik Axel Carlberg talar om ”Människans värdighet och eutanasifrågan”
Tillfälle till frågor och dialog.
Moderator Kristian Lillö.