När Abezu Oli plötsligt blev änka för fem år sedan, förlorade hon inte bara sin make. Helt utan inkomst och pengar stod hon ensam kvar att försörja sina tre barn, och de gick ofta hungriga till sängs. Räddningen för Abezu och hennes familj blev en självhjälpsgrupp på den avlägsna landsbygden i norra Etiopien.
Abezu lever under enkla förhållanden i bergsbyn Kutaber, som ligger högt uppe på cirka 3000 meters höjd. Den omgivande naturen är storslagen, här har generationer av människor brukat marken, men det som en gång var bördig mark har gradvis blivit svårodlat på grund av klimatförändringarna. Försämrad vattentillgång har minskat möjligheterna till försörjning för miljoner människor i Etiopien, särskilt de som förlitar sig på småskaligt jordbruk och bor i torra områden. Abezus familj befann sig mitt i denna mycket svåra situation.
-Jag var den fattigaste av de fattiga, berättar Abezu.
Nytt hopp trots krig
I trädgården frodas numera torktåliga grödor och en kilometerlång bevattningskanal slingrar sig ner från bergen. I omgivningarna växer äppelträd, morötter, tomater, potatis och majs. Jord som tidigare var uttorkad och obrukbar har nu blivit bördig igen. Från att Abezu tidigare inte ens hade haft råd med fröer för att odla sitt lilla landområde, kan hennes trädgård nu generera skördar som inte bara mättar hennes familj utan även kan säljas på marknaden. Både grödorna och skapandet av bevattningskanalen är en del av ett projekt stöttats av Act Svenska kyrkan, som hade som mål att stötta livsvillkoren för människor i området. Men klimatförändringarna är inte den enda utmaningen – kriget i norra Etiopien (2020-2022) har också gjort livet extremt svårt de senaste åren. Beväpnade oppositionsgrupper erövrade område efter område, inklusive Abezus by. Hon minns de svåra tiderna när trupper plundrade hus efter hus i byn, och hon själv, svårt sjuk, låg i sängen och inte kunde skydda sitt hem. Trupperna tog fem av hennes höns, och det var ett hårt slag för henne och hennes familj. Abezu fortsätter:
-Trupperna plundrade fem hus i byn. När trupperna kom var jag allvarligt sjuk och låg i sängen och kunde inte skydda mitt hus. De tog fem av mina hönor.
Utöver odlingen är just djuruppfödning en viktig inkomstkälla för Abezu. Hon hade börjat med detta via en självhjälpsgrupp, som är en del av Act Svenska kyrkans initiativ för att stötta kvinnor att uppnå självförsörjning. Medlemmarna i självhjälpsgrupperna får utbildning i ämnen som ledarskap, företagsekonomi, djuruppfödning och jordbruk. De sparade tillsammans för att göra större gemensamma investeringar och hjälpte varandra att odla på varandras marker.
Att kvinnorna kunde mötas så här skapade en värdefull gemenskap och möjlighet att stötta varandra i en svår tid.
Ett livsviktigt sparande
Medan vi pratar tar Abezu fram en tunn bok. Hon ser glad ut när hon pekar på raderna. I boken registrerade hon noggrant sina inkomster från försäljningen av grönsaker, ägg, mjölk, får och kycklingar. Abezu är fylld av idéer. Som nästa investering planerar hon att köpa bikupor för att kunna börja producera och sälja honung, och förhoppningen är att snart kunna köpa en oxe. Inuti hennes enkla hem, med ett jordgolv täckt av en stor blå presenning och färgglada tyger som pryder väggarna, visar hon mig sin energieffektiva spis och en solcellslampa som hon hade fått genom sin deltagande i självhjälpsgruppen. Dessa föremål gör vardagen lättare, eftersom hela byn saknar elektricitet och andra moderniteter.
”De senaste tre åren har jag kunnat stötta mina barn på många sätt. Sedan projektet startade har min son slutfört gymnasiet och har tagit examen från universitet”, säger Abezu.
Trygghet för fler människor
Tewodros Ayalew som arbetar som utvecklingssamordnare hos EECMY-DASSC, Act Svenska kyrkans samarbetspartner i projektet, är med mig på besöket i Kutaber. Han berättar att de var den första organisationen någonsin som började arbeta i området.
-De flesta i detta område är de allra fattigaste människorna. Sedan projektet startade har tillgången till mat ökat och många får inkomster från försäljning, säger Tewodros.
Tewodros drömmer om att se en ännu större tillväxt i samhället, särskilt när det kommer till hushållens tillgångar. I Kutaber, där Abezu och hennes familj bor, är det redan på god väg. Hela familjens levnadsstandard och framtidsmöjligheter har förbättrats under projektets gång. Men det finns fortfarande många andra människor i omkringliggande samhällen som lever i stor fattigdom och som saknar trygghet.
Jag ser ett stort behov av liknande projekt i fler samhällen, säger Tewodros.
Text: Josefin Norstedt, kommunikatör
Arbetet i Etiopien är ett exempel från Act Svenska kyrkans försörjningsprojekt runtom i världen.
Var med i kampen för varje människas rätt till ett värdigt liv. Swisha din gåva till Act Svenska kyrkan på 900 1223. Tack!