Medelhavsmuseet 30 augusti kl 9:30-19
Hur kan vi tänka teologiskt kring migration? Vilken roll spelar religionen för den som är på flykt? Vad finns det i våra religiösa traditioner som kan hjälpa oss att förstå vad som händer, och hur vi ska agera? Välkommen till en dag då vi får reflektera tillsammans över sådana frågor!
Regina Polak, lektor i praktisk teologi vid Wiens universitet, kommer att tala över temat: ”Migration: a chance for Metanoia”. Regina Polak kommer att tala om migrationen som en möjlighet till metanoia, det ord Nya testamentet använder för omvändelse. Föreläsningen utgör detta års Krister Stendahl Memorial Lecture, och arrangeras i samarbete med Paideia, the Europan Institute for Jewish Studies in Sweden.
Pernilla Myrelid, församlingspräst i Berga församling i Linköpings domkyrkopastorat samt samordnare för Svenska kyrkans interreligiösa arbete i Linköping, föreläser och leder en workshop om att predika i migrationens tid. Centrum för religionsdialogs medarbetare Helene Egnell leder en workshop på temat ”Det sårbara värdskapet”.
En visning av utställningen ”Berättelser från Syrien”, och en konsert med oudspelaren Mousa Elias ingår också i konferensen.
Avgift: 700 kronor inklusive måltider
Anmälan senast 8 augusti via Svenska kyrkans kurswebb
Inspirationsfrukost: När är det rätt att göra skillnad på människor?
4 september kl 9-11:30 på Stockholms stiftskansli
Varför behöver asylsökande undervisas i kristen tro en längre tid, medan bofasta svenskar kan komma till drop-in-dop? Hur gör vi när muslimska flyktingar kommer till mässan? Vi samtalar om paradoxer och dilemman i en öppen folkkyrka som inte vill göra skillnad på människor.
Medverkande: Helene Egnell och Malin Norrby, Centrum för religionsdialog
Avgift: Kostnadsfritt.
Anmälan senast 25 augusti via Svenska kyrkans kurswebb
Reformation i världsreligionerna
Föreläsningsserie 4, 11, 18 oktober i ABF-huset. Samtliga föreläsningar äger rum 18.00-19.30
I år talas det mycket om ”reformationen”. Den 31 oktober 2017 är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina teser på slottskyrkans port i Wittenberg. Men är reformation någon unikt för den kristna kyrkan? Eller är ”reformationen” bara en av många förnyelserörelser inom världens alla religioner?
Reformation betyder ursprungligen att förnya, eller att återge något dess ursprungliga form. Den kristna reformationen utgjordes av en lång process, med syftet att göra kyrkan mer autentisk och ursprunglig. Martin Luthers syn var att människor blev frälsta genom tro i första hand. Han menade att bibeln var rättesnöret man skulle följa och de traditioner som där inte hade stöd kunde avvisas, och så blev fallet med många av de katolska sedvänjor han vände sig emot. Han kritiserade också katolska kyrkans maktmissbruk och moraliska förfall. Han ville därför förnya, reformera, kyrkan.
Många tänker nog ofta idag att reformation är något positivt, något som är utvecklingsinriktat och en förbättring. Kan man även se på reformation på andra sätt? Hur ser det ut i andra religiösa traditioner än kristna? I den här föreläsningsserien kommer judiska, islamiska och hinduiska traditioner att diskuteras. Finns någon reformation inom dessa traditioner, och hur ser den i så fall ut? Hur ser det ut idag i världen, och i Sverige?
4 okt Islamiskt reformtänkande, Anne-Sofie Roald, Malmö högskola
11 okt Protestantisk buddhism, Katarina Plank, Karlstads universitet
18 okt Judiskt reformtänkande: förändring och förnyelse, Karin Hedner Zetterholm, Lunds universitet
Arr: Religionsvetenskapliga sällskapet i Stockholm i samarbete med ABF och Centrum för religionsdialog.
Fredskantat med interreligiöst mingel
22 oktober kl 15 i Kristofferskolans aula, Bromma
The Armed Man av Karl Jenkins skrevs för att manifestera 10-års jubileet av freden i Kosovo och är en multireligiös fredskantat, där den kristna mässans ordinarium – Kyrie, Gloria, Sanctus, Agnus dei – blandas med Islamskt böneutrop. Texter ur Mahàbharàta och Koranen möter texter av Kipling, Tennyson, Swift med flera.
Den framförs 22 oktober av Ängby Motettkör, S:t Tomas kammarkör, Eskilstuna Oratoriekör och musikklasserna i Eskilstuna samt Eskilstuna symfoniorkester, under ledning av Mats Stenberg och Lars Lodin, kyrkomusiker i Vällingby respektive Bromma församling. Dagen innan framförs verket i Eskilstuna.
I samband med konserten uppmärksammas antologin Fred i religionens namn, genom ett ”interreligiöst mingel” då besökarna får tillvälle att samtala med antologins författare och lära sig mer om hur judendom, kristendom, islam, buddhism, hinduism, sikhism och baha’í ser på arbetet för en fredligare värld.
Kl 15 öppnar dörrarna till minglet, kl 16 börjar konserten.
Fritt inträde, ingen föranmälan.
Arr: Vällingby och Bromma församling i samarbete med Centrum för religionsdialog
Inspirationsfrukost: Våga tala tro på asylboendet!
4 december kl 9-11:30 på Stockholms stiftskansli
Vi ska inte bedriva proselytism i mötet med asylsökande. Men gör det att vi blir rädda att överhuvudtaget samtala om tro? Vi samtalar om spänningen mellan dialog och evangelisation, att hålla balansen mellan att tala för mycket och att tala för litet.
Medverkande: Helene Egnell, Centrum för religionsdialog
Avgift: Kostnadsfritt
Anmälan senast 3 november på Svenska kyrkans kurswebb