VALEXTRA

På söndag är det kyrkoval. Att få en överblick av vad partierna vill i olika frågor är inte lätt, något som inte minst gäller religionsmötesfrågor. Vi konstaterar till vår sorg att endast ett fåtal partier väljer att lyfta fram dessa frågor under en egen rubrik. Vi har därför gjort en liten sammanställning av det vi lyckats vaska fram ur partiernas information på nätet som är relevant för den som vill väga in partiernas inställning till religionsdialog när hen röstar på söndag! Sammanställningen innefattar de partier som kandiderar i Stockholms stift.


I bokstavsordning:

 

Borgerligt alternativ

”Religionsdialog – samtal med människor av annan tro

Den som är trygg i sin egen trostillhörighet kan lättare samtala med människor som har annan tro eller saknar tro. Genom religionsdialog kan vi fördjupa oss i vår kristna tro och lära av och få ökad förståelse för varandra. Detta bidrar till att minska fördomar och hat.

(Ur Borgerligt alternativs valprogram)

 

Centerpartiet

[…] Svenska kyrkan bidra till ett öppet samhälle och vara en kraft för ökad integration, förståelse och tolerans.”

(Ur Centerpartiets valprogram)

 

FiSK – Fria Liberaler i Svenska kyrkan

Satsa på internationellt arbete, religionsfrihet och religionsdialog

FiSK vill att Svenska kyrkan tydligt ska markera mot varje kränkning av religionsfrihet, vilken alltid ska försvaras som en grundläggande mänsklig rättighet. Hela Svenska kyrkans kontaktnät måste användas för att stötta framväxten av statsskick som värnar och respekterar religionsfriheten. Inte minst behöver Svenska kyrkan fördjupa sina samtal med lokala kyrkoledare i Mellanöstern. Kristna som förföljs ska veta att de har ett tydligt stöd i Svenska kyrkan. Men i internationellt hjälparbete hjälper vi inte människor främst för att de är kristna utan för att vi är en kristen kyrka.

FiSK tror också på vikten av ekumeniska samtal och religionsdialog. Svenska kyrkan behöver samtala mer med andra trossamfund, både med andra kristna och med dem som tillhör andra religioner. Samtalen kan bygga broar mellan människor, minska fördomar och förhindra diskriminering.

(Ur FiSK:s kyrkopolitiska handlingsprogram)

 

Frimodig kyrka

Vi vågar och vill lyfta fram korset som en kristen symbol. När vi i Svenska kyrkan samtalar med företrädare för andra religioner måste vi själva vara stadigt grundade i vår kristna tro. Det kristna korset är också ett solidaritetstecken med förföljda kristna syskon som lever under svårigheter.”

(Presentation på svenskakyrkan.se)

 

Religionsdialog

Frimodig kyrka vill att Svenska kyrkan fortsätter bekänna Jesus som den enda vägen och den enda sanningen. Som en konsekvens av detta bör inte mångreligiösa gudstjänster firas i Svenska kyrkans lokaler eller med hennes personal inblandad.

Alla människor, oavsett religionstillhörighet, är skapade av Gud och lika mycket värda. Kyrkan har inget monopol på godheten utan ska där så är möjligt samverka med alla människor av god vilja. Religionsdialog kan därför vara ett värdefullt verktyg i arbetet för att främja förståelse mellan människor och kulturer. Respekt och tolerans mot den andres trosövertygelse är grundläggande. Samtidigt måste kyrkan alltid våga uttala ett tydligt stöd till förföljda kristna.

(Från Frimodig kyrkas profilfrågor 2017)

 

Gröna kristna

Dialog och samverkan. Både inom kyrkan och utåt! Religionsdialog medverkar till fredlig samexistens. Kyrkan ska öka samverkan med hjälporganisationer, nationella minoriteter, skolor mm. Guds hus i Fisksätra är ett föredöme i freds- och försoningsarbete.”

(Presentation på svenskakyrkan.se)

 

Dialog och samverkan

– Vi vill ha en levande och välkomnande kyrka med religionsdialog, demokratisk fördjupning och delaktighet.

 Andlighet, fred och miljö

– Vi vill att kyrkan, i en värld med olika trosuppfattningar och kulturer ska arbeta för fredlig samexistens.”

(Gröna kristnas värdegrund)

Kristdemokrater i Svenska kyrkan

De flesta svenskar tillhör Svenska kyrkan. Kyrkan är som en jätte jämfört med alla andra frivilliga organisationer i vårt land. Det ger kyrkan ett stort ansvar att erbjuda en varm, generös och inbjudande gemenskap för alla som bor inom församlingens gränser. Samtidigt måste kyrkan vara trogen sin identitet som evangeliskt lutherskt trossamfund. Kyrkan slutar fungera som en brygga mellan generationer och etniska grupper i Sverige om hennes identitet blir otydlig.” 

(Från Kristdemokrater i Svenska kyrkans valmanifest)

 

 Miljöpartister i Svenska kyrkan

Kyrkans engagemang och arbete i Sverige och utomlands mot fattigdom och förtryck samt låta kyrkan vara en trygg plats för människor oavsett trosinriktning att söka stöd och tröst vid oro och sorg.

(Presentation på svenskakyrkan.se)

 

POSK – Politiskt obundna i Svenska kyrkan

Brokyrka

Församlingarnas medarbetare behöver vara trygga i Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära liksom i sin egen personliga tro och identitet för att kunna verka i dialog med den nyandlighet, allmänreligiositet och sekularisering som präglar vår tid. I det allt mer mångkulturella och mångreligiösa samhället har vi som kyrka också ett ansvar att mötas i religionsdialog.

Flykting- och integrationsfrågor

Det växande antalet människor på flykt i världen och i Sverige är en utmaning också för Svenska kyrkan. Vi måste i allt högre grad vara en närvarande, öppen och tydlig kyrka, som förmedlar ett hopp. Mötet med kristna från andra delar av världen och med människor av annan tro får oss att reflektera och fördjupa vår egen identitet. Dessa möten tvingar oss också att se över prioriteringar av resurser och arbetssätt på alla nivåer i Svenska kyrkan för att bättre kunna möta de behov som finns.

I ett mångreligiöst samhälle är det viktigt att olika religionsutövare har tillgång till egna gudstjänstlokaler.”

(Från Vision och program inför kyrkovalet 2017 )

 

Socialdemokraterna

För oss är det angeläget att alltid stå upp för alla människors lika rätt och värde. Vi vill vara en tydlig röst för denna grundläggande och centrala utgångspunkt. Likaså vill vi att kyrkans interreligiösa dialog ska vara stark och självklar, på samma sätt som vi arbetar för en offensiv internationell diakoni och mission, där utgångspunkten alltid är att möta systrar och bröder på lika villkor.”

(Från presentation på svenskakyrkan.se)

En av våra grundläggande fri- och rättigheter är religionsfriheten och vi anser att alla människor ska ha rätt att få utöva sin religion. Trossamfunden bär gemensamt ett ansvar för att skapa respekt för olika trosuppfattningar, att värna demokratin och alla människors lika värde.

(Ur Vår politik/kyrko och trossamfund)

 

Sverigedemokraterna

” Kyrkan måste ta avstånd från antikristna, revolutionära, våldsbejakande och antidemokratiska läror, och ska inte heller legitimera dylika grupperingar genom att ingå i gemensamma nätverk, manifestationer och organisationer.”

 (Ur Sverigedemokraternas kyrkopolitiska valmanifest 2017)

 

ViSK – Vänstern i Svenska kyrkan

ViSK verkar för

 * att Svenska kyrkan ska vara en öppen folkkyrka i ett mångkulturellt samhälle

* Att Svenska kyrkan ska vara öppen för människor av olika tro och skapa förutsättningar för goda möten

(Ur Valplattform för Vänstern i Svenska Kyrkan (ViSK) )

 

ÖKA – Öppen kyrka för alla

”En Kyrka i samtiden: Bibeln ska tolkas i nuet med öppenhet mot andra kyrkor och religioner och med engagemang i samhällsfrågor”

” ÖPPEN FÖR DISKUSSION OCH MÅNGFALD

  • Ta vara på mångfald liksom på egen tradition i Svenska kyrkan.
  • Öppet diskutera vetenskapliga, interreligiösa och ekumeniska frågor.
  • Vara öppen för alla som söker, tvivlar eller tror.”

(Ur ÖKAs valprogram)

 

Helene Egnell och Malin Norrby