Våld – i Guds namn: politisk aktivism inom världsreligionerna (antologi)
Religiöst motiverat våld var temat för Religionslärarnas förenings årsbok 2015. Årsboken innehåller flera intressanta artiklar i ämnet. Christer Hedins bidrag ger en kondenserad översikt kring våld i världsreligionerna. Genom de andra artiklarna görs nedslag kring bland annat hindunationalism, konflikten på Nordirland, Islamiska staten och om kristet motstånd i Nazityskland.
Exclusion and Embrace: a theological exploration of identity, otherness and reconciliation av Miroslav Volf
Den erfarenhetsmässiga fonden till den kroatiske teologen Miroslav Volfs monografi är nittiotalets Balkankrig. Utifrån och med exempel från denna erfarenhet bygger han en teologi kring begreppen exclusion and embrace – alltså exkludering och att omfamna, innesluta – relaterat till Den andre. Volf menar att den kristna teologin måste tala om och bemöta hat mot den andre och välja embrace istället för exclusion . När vi exkluderar istället för att omfamna reagerar vi med rädsla och ilska vilket driver mot en vålddspiral. Frälsningen kommer, säger han, inte endast genom försoning med Gud utan också när vi lär oss att leva tillsammans med den andre, öppna oss och omfamna den andre på samma sätt som vi har blivit omfamnade av Gud.
Not in God’s name: Confronting Religious Violence av Rabbi Jonathan Sacks
I denna bok tar sig Rabbi Jonathan Sacks an fenomen som extremism och våld i religionens namn inom de abrahamitiska religionerna. Sacks menar att om religionen uppfattas som en del av problemet så måste dessa religioner också formulera och vara en del av lösningen. Om religionerna uppfattar sig själva som den enda sanningen och människor motiveras av vad Sacks kallar altruisktisk ondska så skapas en grogrund från våld. Han utgår från ett studium av Moseböckernas berättelser och visar att religiöst våld har en del av sitt ursprung i felläsningar av dessa berättelser samt visar på en väg ut ur detta genom andra perspektiv.
Med Gud på vår sida: religion och våld genom historien av Karen Armstrong
Religionshistorikern Karen Armstrong tar i denna omfångsrika och intressanta bok ett helhetsgrepp på frågan om religionen är roten till krig och annat våld i världen. Hon gör en historisk genomgång från jägar- samlarsamhällenas religiösa föreställningsvärld till händelser och religiösa strömningar i vår nutidshistoria. Hennes svar på frågan är nej, det är inte religionen som är roten till våldet. Svaret finns i andra faktorer som ägande, makt och politik men religionen har många gånger använts som bränsle på elden.
Conflict and Conciliation: faith and politics in an age of global dissonance (antologi)
Denna antologi utgår från grundantagandet att den moderna globaliseringen har skapat ett ramverk där religiösa människor och traditioner möts och interagerar på ett helt nytt sätt. Detta har resulterat i konflikt, men det inrymmer också nya möjligheter till interreligiös dialog och försoning. Krig och (icke)våld, Religion, våld och försoning samt Våld satt i kontext (med exempel från bland annat Filippinerna och Uganda) utgör huvudtemata i denna antologi som också innehåller ett bidrag av Centrum för religionsdialogs Helene Egnell som skriver om kvinnor, konflikt och interreligiösa relationer.
Beyond Fundamentalism: confronting religious extremism in the age of globalization av Reza Aslan
Reza Aslan tar avstamp i krig och konflikter i mellanöstern samt det tidiga 2000-talets terrordåd och radikaliserade nätverk med religiösa förtecken. Hans fokus är de abrahamitiska religionerna. Aslan menar att det är politiska faktorer som ligger bakom extremism och våld och att dessa ges religiösa förtecken. Därmed blir det, säger Aslan, kontraproduktivt att svara på terror med eget religiöst polariserat språk.
Fred i religionens namn! (antologi)
Detta är en nyutkommen svensk fredsantologi med bidrag från Baha’i, buddhism, hinduism, islam, judendom, kristendom och sikhism där författarna skriver om fred , rättvisa och icke-våld inom sina respektive traditioner. Antologin visar på religionens positiva fredsskapande kraft samt ger möjlighet till reflektion, jämförelse och dialog. Boken innehåller också en studieplan samt kommentarer av Ömer Eken, Mona Nechma och Helene Egnell.
Malin Norrby