Oktobernumret av Svensk Kyrkotidning (SKT) har temat Reformation och religionsmöte. Fyra artiklar problematiserar reformationen ur religionsteologisk synpunkt.
Martin Luther är ingen tillgång i dialogen mellan judar och kristna, säger Sebastian Selvén, och Helene Egnell ställer frågan om vi måste kasta ut Luther med det antisemitiska badvattnet i en inledande dialogartikel.
Frédéric Brusi problematiserar i artikeln ”Om reformationer inom islam” påståendet att ”Islam behöver en reformation”. Bygger inte det påståendet på tre felaktiga premisser, nämligen att islam är en monolit som varit oförändrad genom seklerna, att kristendomens utveckling är normativ för alla religioner samt att reformation nödvändigtvis har med utveckling och modernitet att göra?
Centrum för religionsdialogs medarbetare Malin Norrby diskuterar den lutherska ”matblindheten”, avsaknaden av regler kring mat och ätande, som kan göra det svårt för oss att förstå den andliga betydelsen dessa regler har i andra religioner. Hon diskuterar också hur vi som lutheraner skulle kunna bygga en matens teologi.
Avslutningsvis spanar Helene Egnell efter en reformatorisk religionsteologi. Kan vi trots att Luthers negativa inställning till judar och muslimer har genomsyrat reformatorisk teologi finna positiva utgångspunkter för en teologi som utformas i dialog med troende från andra religiösa traditioner?
Tack vare SKT-redaktionens generositet har vi fått lägga upp dessa artiklar på vår blogg under fliken Resurser. Vi vill dock uppmana alla att prenumerera på SKT för att inte missa kommande intressanta artiklar! En årsprenumeration kostar 795:-, studerande/pensionär endast 295:-. Maila prenumeration@svenskkyrkotidning.se om du är intresserad!
Klicka här för att komma till artiklarna.
Helene Egnell