Vi firar det mångbottnade kulturarvet genom att bjuda på olika varianter av den svenskaste av drycker: etiopiskt, turkiskt och andra varianter av kaffe, samt tilltugg från världens alla hörn.
Tid: Torsdagen den 30 november 17.30-20.30
Plats: Röda korsets folkhögskola, Bredholmstorget 14, Skärholmen
Program: (klockslagen är preliminära):
17:30 kaffeservering och turkisk musik.
18:30 föredrag av Annie Mattsson från Uppsala universitet: Kaffe – från förbjuden dryck till vardagsfika.
19:15 Hanna Evaldsson m fl framför utdrag ur Bachs Kaffekantat samt Mozarts Rondo alla Turca.
Kaffeserveringen fortsätter hela kvällen.
Kaffet har funnits i Sverige sedan 1600-talet, men kaffedrickandet tog fart på 1700-talet. När Karl XII och hans karoliner i början av 1700-talet levde i Osmanska riket sägs det att de tillsammans drack 3,5… kilo kaffe per dag och när de återvände till Sverige tillsammans med åtföljande turkar tog de med säkerhet med sig vanan och spred på så sätt drycken.
”Fika med Karl XII” är ett samarbete medllan Skärholmens stadsförvaltning, Röda korsets folkhögskola, Skärholmens församling, Swedish Mekteb, Sensus och Centrum för religionsdialog.
”Fika med Karl XII” bygger på konceptet Kåldolmens dag. På www.kaldolmensdag.se kan du läsa mer om hur kåldolmar och kaffe kan stå som symboler för hur det svenska kutlruarvet växt fram genom impulser från omvärlden. Eventbilden är tagen av Katarina Nimmervoll, Statens historiska museum, i samband med att Kåldolmens dag firades där 2013-2015.
Helene Egnell