Gyllene regeln-dagen

Varje dag borde vara en gyllene regel-dag, då vi bemöter varandra så som vi själva vill blir bemötta. Men den 5 april uppmärksammar vi särskilt denna levnadsregel som återfinns i de flesta religiösa traditioner. I år är det kanske viktigare än någonsin?


Bilden hämtad från Scarbobo Missions, som arbetar mycket med religionsdialog.

”Allt vad ni vill att människorna ska göra er, det ska ni också göra dem. Detta är lagen och profeterna.” Så säger Jesus i Matteusevangeliet 7: 12. Den andra meningen är viktig. Jesus påstår inte att han har hittat på något nytt, utan att han sammanfattar det som den judiska traditionen går ut på. På ett liknande sätt uttryckte sig rabbi Hillel d ä ett århundrade före Jesu tid:  ”Det som är dig själv förhatligt, skall du inte göra mot din nästa. detta är hela Torah. Det övriga är förklaringar. Gå och studera!”

Liknande formuleringar finns i de flesta av världens religiösa traditioner – se bilden ovan! På Interreligiöst Fredsforums Facebooksida läggs den 5 april upp videohälsningar där några av medlemmarna läser sin religions version.

År 2007 utropade den interreligiösa organisationen United Religions Initiatives afrikanska avdelning 5 april till ”International Golden Rule Day”. Sedan dess har 700 organisationer i 165 länder anslutit sig till tanken, och förhoppningen är att FN officiellt ska utropa 5 april till Gyllene regelns dag.

Det betyder förstås inte att vi bara ska följa Gyllene regeln en dag om året. Den ska ju vägleda oss varje dag. Men kanske behöver vi särskilt just nu, mitt i Corona-krisen, en dag för att lova oss själva och varandra att öva på att tänka: ”om jag vore en utarbetad sjuksköterska, vad skulle jag vilja att någon gjorde för mig?” eller ”om jag vore en hemlös som inte kunde hålla mig undan smittan i mitt hem, vad skulle jag vilja att någon gjorde för mig?” eller ”om jag var ensam och deprimerad och inte kunde gå ut, vad skulle jag vilja att någon gjorde för mig?” eller ”om jag satt i ett flyktingläger i Grekland där covid-19 började spridas, vad skulle jag då vilja att någon gjorde för mig?”…

Ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon. Vi har under de senaste veckorna sett så många exempel på medmänsklighet och påhittighet i att hitta olika sätt att hjälpa och uppmuntra varandra. Gyllene regeln bor i våra hjärtan – så låt oss leva efter den, varje dag!

Helene Egnell