Till innehåll på sidan
diakonibloggen

Sommar och böcker – Kroppsnöjd och själsstark

Författaren framhåller att hon inte vill se det som en självhjälpsbok, utan som en tillsammanshjälpbok. På olika ställen i boken lyfter hon värdet av relationer och att respekten för en själv också innefattar andra.


Sommaren är här och traditionsenligt delar vi recensioner av böcker, där du kan få tips för dagar av vila, avkoppling, för återhämtning och uppbyggelse.

Kroppsnöjd & själsstark av Cajsa Tengblad, Marcus Förlag (2020)

Så blev det sommar igen! Den gick så fort den där tiden före, tiden som jag älskar mest på hela året, när naturen slår ut från de första spirande vårtecknen till sin fulla blomning. Det var ju då jag skulle orka bekämpa min sämre karaktär och göra mig av med en del av överskottet på kroppen, de där kilona utan vilka jag skulle må bättre, orka mer och vara mindre missnöjd framför spegeln.

Besviken över mitt misslyckande bestämde jag mig för att ta mig an Cajsa Tengblads bok Kroppsnöjd & själsstark som har legat på mitt nattygsbord ett tag. Jag har tagit del av Cajsas ord och texter i olika sammanhang – bland annat har hon skrivit här på diakonibloggen – och följer henne på Instagram. Hon har en sympatisk och uppmuntrande framtoning. Någonstans trodde jag mig veta i förväg ungefär vad boken skulle innehålla och jag hade positiva förväntningar, förväntade mig en boost helt enkelt.

Och nog är boken god läsning, förväntningarna uppfylls med råge. Den första delen handlar om att bli kroppsnöjd, att bli vän med sig själv, den jag är skapad till, värd att älskas. Genom tio konkreta tips leds läsaren på vägen till att bli mera kroppsnöjd med fokus på att tala väl om kroppen, inte jämföra sig med andra, se på kroppens funktion och unna den hälsa genom sund balans mellan kost, träning och vila. Just den sistnämnda delen är i mitt fall en springande punkt. Och det slår mig att när utgångspunkten är att se på kroppen med kärlek och tacksamhet och inte hetsas av besvikelser över misslyckanden och jämförelser med andra blir förutsättningarna faktiskt annorlunda.

Den andra delen har fokus på att bli själsstark, att stärka sin psykiska motståndskraft. Cajsa delar med sig av ytterligare tio tips som hon kallar sina livsstrategier. För mig som bland annat jobbar med enskilda samtal och med existentiell hälsa får den teoretiska kunskap och samtalsutbildning jag har om WHO:s faktorer för en bättre existentiell hälsa en ytterligare spets och jag blir på ett positivt sätt utmanad av dessa konkreta tips. De är riktade direkt till läsaren som ett uppmuntrande råd, till exempel var sann mot dig själv, våga drömma och våga förverkliga din dröm, var snäll mot dig själv och förlåt dig själv och andra.

Boken har en varm och respektfull ton, är lätt att ta till sig och pedagogiskt uppbyggd. Den kan med fördel läsas i mindre doser. Varje tips följs av en övning eller frågor att fundera vidare på. Ett väldigt fint inslag är de texter i diktform som författaren lägger in efter tipsen. Dessa texter ger en alldeles speciell dimension för reflektion som tilltalar mig mycket och som visar på Cajsas kreativa sida. Författaren framhåller att hon inte vill se det som en självhjälpsbok, utan som en tillsammanshjälpbok. På olika ställen i boken lyfter hon värdet av relationer och att respekten för en själv också innefattar andra. Den här boken skulle jag gärna ge en yngre person i sökandet efter identitet men den passar också för någon mitt i livets upp- och nergångar som, liksom jag, behöver en påminnelse om den viktiga konsten att vara rädd om sig själv.

Det är inte de som klampat in med dunder och brak
som har gjort störst skillnad i mitt liv
Det är de som obemärkt och försiktigt
smugit sig in genom bakdörren
och lyssnat mer än talat
De som funnits där i livets mörka och ljusa stunder
De som bara varit där, hållit mina händer,
strukit mig över ryggen
och gråtit tillsammans med mig
Sådana människor får inte stora rubriker
men de lämnar avtryck i hjärtat för alltid

Cajsa Tengblad

Charlotte Säll, diakonibloggen

Foto: Anna Hållams

Cajsa Tengblad är hälsopedagog, författare och föreläsare. Hon har tidigare skrivit två texter på diakonibloggen: Det är inte dig det är fel på! och Har du också brutit själen? och vi har recenserat en annan av hennes böcker Tillsammans är det nya själv.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *