Häromdagen såg jag Interstellar på bio! Och reklamen var missvisande. Inte var detta en science fiction film, overklig eller framtida, som man hade sagt. Det var ju en julfilm om vår tid! Människor väcks av drömmar om natten. Drömmar om det som hände när jorden rubbades första gången av gravitationsförändringarna, och av empati.
De första scenerna i Interstellar beskriver en värld, vår älskade värld, i kaos. Miljöförstöringen är total. Människor är på flykt, eller har gett upp att ta emot dem som flyr. Inga grödor växer. Naturens resurser är uppeldade och bortslösade. Dammet tränger in i husen och lägger sig över allt. Hoppet blir ihåligt och ordlöst. Lögnen och propagandan har tagit kunskapens och sanningens plats. Utvecklingen av sjukvården och samhällsfunktioner backas flera årtionden och människor dör i onödan. Barn far illa och ger sig på varandra. Vuxna blundar och barn hostar.
Som i många action-hero-filmer blir en person, ofta en litet misslyckad och missförstådd föredetting, utvald att återställa ordningen. Motvilligt och med hjälp av lögner lockas han att göra ”det enda som nu går att göra”. Det talas om en plan A och en plan B.
Det ständiga hotet är att tiden går fortare på jorden än i yttre rymden. De människor som ska räddas kan alltså ha varit döda sedan länge när de som gett sig ut bland stjärnsystemen kommer tillbaka. Ett litet misstag eller en tveksam manöver i en avlägsen galax ”kan kosta 20 år”.
I salongens mörker fångas vi i tidsstressen, att inte få se barnen igen för de åldras flera gånger snabbare på jorden än de som är på resa mellan stjärnsystemen. Detta hugger tag i alla som delar föräldraskapets gåva och alla människors oändliga ansvar för jordens barn. Ovissheten om barnens existens från filmen Inception smyger tillbaka över bänkraderna, där drömmarna för oss till nivå efter nivå, helt danteanskt.
Sanningen är att den personifierade institution och nation som håller i projektet att åka till ett annat stjärnsystem hela tiden visste att det inte går att återvända till jorden. Han som gick i god för deras resa hade inte löst den matematiska gåtan hur stjärnresenärerna skulle kunna komma tillbaka och rädda jorden. Han dog högljutt med skulden över att ha lurat alla. Illusionen var inte Gud. Detta blir en stark kontrast mot den dödsbädd som skildras i den näst sista scenen när en kvinna kärleksfullt efter ett varmt avsked skickar ut sin pappa för hon vill vara med sina barn, barnbarn, barnbarnsbarn och deras barn i sin dödsstund. Hon som också var med om underverket.
Två döttrar från olika familjer har sanningsroller, som Maria och Elisabet i byn vid berget, och de möts bara en gång, i ett Kairos. Och blir snart en familj, indirekt, och med befrielse för alla människor.
Det gigantiska projektet med hemliga baser och högteknologisk utrustning mitt i en värld som går bakåt i den humanistiska och miljömässiga utvecklingen hade ett dolt syfte. Projektets syfte var alltså att överge, inte alls att befria jorden.
Och filmen påminner var och en av oss i salongen om vår stora kärlek till jorden, till varenda människa, varje barn som behöver sjukvård och närhet. Filmen håller människovärdet heligt. Att sanning befriar, och lögn förvrider. Att kunskap och forskning är bättre än stolthet eller ideologi som ibland bara är uppklädd uppgivenhet. Att rädsla är farlig, och att materien är på människans sida, och god.
Vår längtan efter helhet driver filmen framåt. Vi är medskapare även om universum är matematik, eller just därför. I reflektionen över det högsta goda, kärleken, antyds det att all samlad kärlek och kunskap, hela människosläktets tillsammans, är materien i gudsgåtan, eller mysteriet. Denna reflektion är den vackraste scenen och direkt efter den sker uppvaknandet.
Kort sagt: Interstellar är en julfilm!
Den gåta som vi kallar Gud ger oss mod att aldrig någonsin överge jorden. Att aldrig någonsin överge jordens folk, här eller där, eller på resan mellan. Det är väl därför inkarnationen känns i vår in och ut andning, och historien på jorden är dess plats. Inkarnationen förankrad mellan våra revben och i vårt kött.
Den hemska Kain – Abel scen som blir brytpunkten i filmen behöver därför aldrig egentligen hända på jorden, mer. Att människan ger sig på medmänniskan, och släcker ner liv, tar bort rösten, sätter en gräns i kylan, och ljuger sig vidare, eller bara enfaldigt fortsätter att underskatta och förminska jordens barn. Och talar om odds i själva dödandet, och nöjer sig med dåliga odds att överleva också för egen del.

Den sista scenen för tanken till det framtida paradiset på jorden. När människan fullt ut bejakar sin längtan till gemenskap och gemensam historia, i takt med tiden. Släpper taget om sitt eget, sina egna köttgrytor i fångenskapens land, för allas fred på jorden, som väl ändå måste få bli Guds största ära.
Musik: Dagen är kommen, kärlek triumferar…
(Den svenska psalmboken, 122, alla verserna)