I dagspress och aningslösa men streetsmarta sociala medier och debatter som inte vet vilka de slår följe med, (eller så vet de), men framför allt i den estetiska minimalistiska ordfattiga kultur där vuxna människor med inköpt vinbox hängivet och litet sekteriskt ser säsongvis av tv-serieboxar, närs och upprepas uppfattningen att Gud inte behövs längre. Mytens djup och speglingsfunktion av vad det är att vara människa i världen nu i tiden har flyttat från tempel och traditionsförmedling till vardagsrummens oupplysta bedårande tidsflyende mys.
Gud behövdes förr för att fylla ut människors kunskapsluckor. För att lindra den ångest som det okända fyllde oroliga människor med. Den förklaringen till religionens uppkomst och funktion har verkligen satt sig i Sverige. Långt in i benmärgen hos oss finns den. Och i skydd av den förklaringen frestas vi ibland också att slå oss till ro. Och slå hårt mot andra. Mot dem som är kvar där vi var förr. ”Kvar i grottorna som utvecklingen befriat oss från”, säger vi inte ens högt, men ändå förstår vi att också vi riskerar att ge bränsle till både den ena och andra fobin.
Föreställningen att tro och kyrka, religion och övertygelse, ofta med etiska grundvärderingar, är något som hör samman med okunnighet och håglöshet, är inte helt tagen ur luften. Men det är en förenkling att påstå att de kunniga, de intressanta och medvetna är de enda som har tagit tag i sina liv, lyft sig i både håret och kragen.
Man säger ibland att 1900-talet var det grymmaste århundradet under hela den tid som gått sedan Big Bang, då det som inte var blev fyllt av det som blev till. Hela världen var under 1900-talet i krig med sig själv, på varenda kontinent. Inbördeskrig, rasförtryck, folkmord. Krig mot naturen och framtiden. Och man säger oss att vårt århundrade ärvt ett beteende som nu försöker och kanske lyckas demonstrera-marschera sig rumsrent, i Göteborgs närmaste huvudstad för några dagar sedan.
Vän av ordning undrar försiktigt: Hur kunde det bli så, om nu alla de tomrum som religionen förr fyllde ut, fyllts igen av upplyst rationellt förnuft och av den vetenskapliga och därvid också samhällsplanerande och humanistiska forskning och kunskap som vann sådan terräng på vidskeplighetens och religionens bekostnad från 1700-talet och framåt?
Och vi vet ju, att människor samtidigt kan vara helt underbart goda och osjälviska, och komma på vetenskapliga lösningar på problem som tidigare uppfattats som olösliga och åsamkat människor obeskrivligt omänskligt lidande. Att människor över tid och rum kan organisera sig, och redan i det enskilda, göra hur mycket som helst för människor här och på andra sidan jorden. Att inget är som en människas kärlek och ingen av oss väl längtar efter något större än kärlek och kunskap och tröst när håglösheten slår till. Inte jag i alla fall!
Idag fick jag förresten en bok på posten som minsann inte kommer att pressas in i bokhyllans tomrum. Bok är för mycket sagt. Ett litet tunt häfte är det, från Svenska kyrkans Internationella arbete i medlemssamarbete i 140 länder inom den världsvida Act Alliance, med bilder och texter från hela världen. Från Eritrea, Colombia, Pakistan, Zimbabwe, Etiopien, Kambodja, Bangladesh, Haiti, Tanzania, Filippinerna, Sydsudan, Burma, Uganda, Centralamerika, Rumänien, Palestina, Egypten, Brasilien, Moldavien, Latinamerika, Indien, Liberia, Syrien, Gaza och Afrikas horn.

Tiggande, sopsamlande, prostituerade barn. Kvinnor, ungdomar och män, som längtar efter fred, vatten och kunskap. Döva människor som lär sig teckenspråk och blir frisörer. Sjuka, hungriga människor som får hjälp genom bl a Svenska kyrkan. Döende människor som kämpar mot Aids, och nu också med Ebola.

Människor av kärlek och kropp och blod som låter sig bli fotograferade, intervjuade och omskrivna. Och vet du vad? De utstrålar på bild efter bild, och i rapport efter rapport, något riktigt stort. Något stort. Som jag känner igen, fastän jag bara anar ryggen på honom, och bara ibland. Så att be Jesus om hjälp att fylla luckor vore helt bortkastat. Fullbordat bortkastat!
”För att du inte tog det gudomliga dig till en krona,
för att du valde smälek och fattigdom, vet vi vem Gud är.
För att du lydde till det yttersta – / döden på korset,
vet vi vad seger, / vet vi vad väldighet, vet vi vad Gud är.
För att du nedsteg / hit till de plågade, / hit till de dömda,
vet vi att ingen / ensamhet finnes mer, / vet vi var Gud är.”
Svensk psalm 38, verserna 1, 2 och 3 (melodi B om du frågar mig).
Ps. Det finns tre verser till!