Ikväll räckte inte maten först, och det blev litet stress. Men plötsligt fick alla! Ja, vi åt underbart god mat tillsammans i Länsmansgården när vi hade firat mässa med dansbandsmusik i kyrkan. Det var förväntan i luften minuterna innan mässan började. Vi var några fler än vanligt. Programmet med Överlåtelsebön, bönesvar och Tackbön delades ut. Tre fåglar på framsidan och fågelmotivet återkom på väggen bakom orkestern och vokalisten. Sångtexten alla fick sjunga rullades skickligt upp.

Före Överlåtelsebönen, som en förberedelse inför mässan, finns ett moment som kallas Beredelseord. Det var prästen Hans Leander som höll Beredelseordet ikväll. Det passade så väl in i sammanhanget, både det stora globala och det lilla, här hos oss. Det passade också in i den ständiga reflektionen över kristet hopp och tro i vår tid. Därför frågade jag om det fanns i skrift och om jag fick dela med mig av det. Det fick jag. Här är kvällens Beredelseord, av Hans Leander:
Har du varit kär? Riktigt galet kär? För mig: Dansbandsmusik må vara klyschigt – men det är precis så det känns. Så som vi precis sjöng:
”Livets stora vackra gåva bär jag med mig
att få älska och att älskas av dig”
Så enkelt Att älska och bli älskad.
Så basalt och ändå så svårt. Kanske är det därför vi tycker om den här musiken. För att den ger uttryck för det som många av oss längtar efter och upplever.
Dansbandsmusik handlar inte bara om den romantiska kärleken. Den andra låten, ”När jag tänker på imorgon”, handlar om en dröm. Drömmen liknar den dröm som någon framförde vid Lincolnmonumentet i augusti 1963. Martin Luther Kings dröm om en framtid, där vita och svarta lever som jämlikar.
Här är stroferna som vi sjöng:
En jord i fred och frihet som är både din och min.
Till den värld som finns framför oss en väg från varje land.
Och mot målet dit den för oss,
går vi alla hand i hand.
Man kan tycka att de här stroferna uttrycker något som är orealistiskt. Låt oss se oss omkring. Går vi hand i hand mot en värld i fred och frihet?
Fred och frihet vinns ofta genom kamp och strävan. Det är inte alla som vill ha fred. Inte alla värdesätter frihet. Innan vi fick allmän rösträtt i Sverige var det många som motsatte sig att kvinnor skulle få rösta. Att uppnå det krävde beslutsamhet. Det var inte så att alla i Sverige gick hand i hand. Några tog fajten.
Har dansbandsmusik något med verkligheten att göra? Jo, det har den, och en sak som visar det är just psalmerna. För samma kritiska fråga kan man rikta mot sånger i Psalmboken.
T ex Psalm 1: ”Hela jorden, hav och land, ärar Fader vår, ditt namn.” Inte är det väl så. Här kan man också fråga sig: Har psalmer något med verkligheten att göra? Alla tror inte på Gud. Än färre ser sig som kristna. Hur många är det egentligen i världen som med sina liv och sitt sätt att leva ärar Gud? För att inte tala om havet och jorden, de kan väl knappast lovsjunga? Det är poesi, svarar någon. Och visst – det är poesi.
Här ligger något av nyckeln till både psalmer och dansbandsmusik.
Ordet poesi kommer från grekiskans poieuo som betyder göra. Poesi är ett språk som gör något. Den här trumman som jag har framför mig är 57 cm hög. De orden är inte poesi. Det är fakta. Poesi är något annat. Poesi skapar något, vill något.
Den poesi som finns i sången ”När jag tänker på imorgon” liknar poesin i psalm 1. För det är inte ett språk som försöker beskriva sakernas bistra tillstånd. Det är språk som vill skapa något, ett språk som vill framkalla något. Hopp om att förändring är möjlig. Trots alla bistra fakta. Trots allt hat. Trots all kyla och uppgivenhet. Det är ett språk som vill skapa en ny verklighet.
När vi här i mässan sjunger om ”En utsträckt hand” uttrycker vi en längtan efter en värld där brödet delas. Mot detta pekar även vår nattvard. Liksom förra söndagens evangelietext, undret om brödet och fiskarna. Vi hörde den på TV i söndags när mässan från Biskopsgårdens kyrka, här i vår församling firades. Jesus hade fem kornbröd och två fiskar som delades och räckte till alla.
”Mot en syster och en bror”, sjunger vi.
”Över hela denna jord”, sjunger vi.
Det handlar om en värld utan främlingskap. Det handlar om en värld där gränser och inskränkthet inte får sista ordet. Denna längtan uttrycks också i nattvarden – en kärlek som överskrider gränser mellan människor, bortom tid och rum
”Och låt kärleken nå fram”, sjunger vi
Denna kärlek som når fram är det vi kallar Gud. Vi tror det är en kraft som kan övervinna allt. Till den överlämnar vi oss nu genom vår överlåtelsebön.
Ps.
Alla fyra tv-gudstjänsterna finns på Lundby församlings hemsida.