”Måste, måste, måste, alla dessa måsten”, så uttryckte vi oss ofta i Sverige för ett tag sedan. Det var när plikterna hopade sig, eller vardagens sysslor radade upp sig, och det liksom inte gick att komma undan. Gustaf Wingren skrev sin doktorsavhandling om Luthers lära om kallelsen, och vi lärde oss att Gud tycker om att vi blir väckta av smeden som bankar på glödgat järn. För smeden utförde sitt ”måste”. Och hade vi vaknat kunde vi ju lika gärna gå upp och göra våra ”måsten”. Att arbeta, som Guds medskapare, var ett sätt att lovsjunga Gud, och tjäna sin medmänniska, på en och samma gång. Vi ”kallas” till tjänst för världens skull, och vi ”kallas” till nådens rike genom berättandet om Jesus, och dopet. Så menade Luther enligt Wingren – och det passade väldigt väl in i vår syn på vårt svenska nytto- och produktionssamhälle.

Allienationsteorier, av Marx och tiotals filosofer och antropologer, har också rört sig kring vad arbetet gör med människan. Här kritiseras systemen som arbetet utförs inom. Frågorna blir: Vem äger produktionsapparaten? Och, vem tar vinsten (mervärdet)? Sällan diskuteras frågan om arbetet i sig, själva processen i sig som en del av människosynen. Att människan ska arbeta backas helt enkelt okritiskt upp även från detta perspektiv. Att människan endast genom arbetet kommer till sin rätt som människa, blir agendan, ibland dold.
Det är självklart många många fler som supportrar den här starka kopplingen mellan arbete och livets, samhällets, och Guds mål ”med det hela”. Istället för att hänvisa till alla vittnesbörd, egna och andras, att det ligger mycket i den, vill jag peka på några uttryck den (eventuellt) har lett till i debatten. Uttryck som självklart också påverkar våra upplevelser, och på sikt våra erfarenheter och därför också vår uppfattning: ”Riktiga jobb”, ”Vad jobbar du med?” som är den vanligaste hälsningsfrasen när människor möts för första gången, och ”De måste ut på arbetsmarknaden”.
Salutogent ledarskap, och KASAM-dialogen utgår från grundsynen att tre faktorer samverkar när människor mår bra, när människors hälsa promotas. Det ena är meningsfaktorn, att det vi vill och tänker, gör och drömmer om, ska kännas meningsfullt -annars blir det svårt att må bra. Den andra faktorn är begriplighet, att vi behöver fatta vad vi gör, hur vi ska göra det och varför, för att må bra. Tredje faktorn är hanterbarhet. Vi behöver redskap för att kunna hantera, rutiner för att hantera, det vi är motiverade och förstår oss på.
Inom salutogent ledarskap finns också stora förutsättningar för att göra järnkopplingar mellan människan och arbetet. Kort sagt: att endast arbetet blir platsen för människan att finna mening, begriplighet och hanterbarhet.
Som präst lockas jag ibland att använda ord litet slarvigt. Ibland säger jag t ex att vi inte har några trösklar i kyrkan. Som en sade: ”Men hur hålls dörrkarmen då på plats, eller den kanske har trillat ned.” Någon annan gång säger jag ”här är allt okej”.
För någon dag sedan berättade jag om Jesus och fortsättningen, alltså om dopet. Jag fick då höra att det bara var för att få in skatt som kyrkan nu pratar så mycket om dop. Istället för att som vanligt svara, ”att det säkert finns vissa som gör det av den anledningen, men inte jag, även om jag ju förstår problematiken”, så sade jag äntligen:
Ja, det är nu det gäller. Vi måste döpa barnet, döpa barnen. Vi måste träffas och gå i kyrkan kanske en gång vartannat eller vart tredje år, eller i alla fall någon gång igen. Vi måste fortsätta bry oss om verksamheterna för barn, unga och äldre. Vi måste se till så att ungdomarna blir konfirmander, och här i öppna sammanhang får öva sig i att förstå och förklara verkligheten med hjälp av religiösa traditioner, existentiella begrepp och naturvetenskapliga modeller! Vi måste upprätthålla och skapa rum för att fler ska få utlopp för sin längtan att engagera sig, i det lilla räcker långt, eller helt enkelt genom att bli medlemmar för att kyrkan ska kunna fortsätta vara på plats lokalt här och ha tid och resurser för människor. Vi måste säga till varandra, att det är högt i tak i kyrkan, och att i församlingen måste det som inte är okej, bli okej! Vi måste ropa ut att Svenska kyrkan är kallad till att samverka och fortsätta nätverka med alla aktörer samhället och bidra till ett gott liv för alla människor.
Kort sagt: Som en fortsättning på Jesus innebär varje dop att det skapas gemenskaper som håller berättelserna om Jesus vid liv och låter de berättelserna vävas ihop med andra berättelser. Och det kostade då, och det kostar pengar nu.
Kan det vara så att små organisationer och föreningar har lättare, än stora och historiskt något belastade, att be sina medlemmar att hålla organisationen vid liv för där ställs frågan: Vad måste jag göra?
Och där finns det alltid naturliga och praktiska svar på den frågan, något att göra, för att känna mening och begriplighet och att det är hanterbarhet.
När de stora institutionerna säger vad människor ”måste” trillar däremot hela överbyggnaden ned, allt bråte som finns på ovanvåningen. Och de som kommer i kläm är alla de människor som vill ingå i ett vi, komma ur ensamhet och tristess eller helt enkelt ha en plats, ett Du, att pröva sin aning om något mer på. Individualismens honnörsord att ingen ska behöva gå in under ett ”måste” slår tillbaka mot de mest sårbara och värkande längtande individerna, de som vill ha ett måste, känna ett öppet sammanhang med andra, och få ett ansvarstagande, ett måste som inte är jobb, jobb, jobb!
Gud,
Vi ber dig att du väcker oss tidigt på morgonen
av längtans slag.
Att vi får andas ut 10 gånger i stillhet i soffan,
med morgonrocken om oss.
Att du översköljer oss med måsten på måsten som är befriande,
och att vi får fortsätta undra vad Jesus skrev i sanden.
Stod det All Inclusive?
Amen
Svenska psalm 292
(Gärna melodi B)