januari 2020

Bön på Förintelsens Minnesdag

Idag är det Förintelsens Minnesdag – vi tänder ljus och vi sätter inga gränser för vår bön.  Vi ber för alla offer, också i alla tider som varit, på alla kontinenter och offren för det som ”aldrig skulle få hända (igen)”.
I vår egen antisemitiska tid.


Livets ursprung och mål!

Vi tackar dig för att du har skapat en mångfald av universa. 

Och också människan i mångfald.

Till din avbild skapar du oss:  

• att leva i närhet, kroppsligt och själsligt, 

• med varandra i ömsesidig respekt, och med allt liv.

Luft, jord, vatten, växter och djur. 

Allt hör samman.   

Vi tackar dig för att du gör oss så lika dig: 

• att ta emot och ge vidare kärlek,

• att bära och bli burna,

Ibland en mil, ibland eviga vägen.   

Du gav oss också förmågan och viljan: 

• att minnas och att börja om, 

• att berikas av mångfald och att odla många olika örter, 

• att kunna säga ”Förlåt” och göra det ordet till praktisk handling.

Idag, är det den dag som fått namn av det som inte fick hända. Men som hände mitt i den kultur som vi är en del av, och mitt i den epok som egentligen var så löftesrik. Förintelsen tog form och upprätthölls dessutom med ord och begrepp, attityder och förhållningssätt som också är våra.  

Idag på Förintelsens Minnesdag, ber vi om att med dig får minnas alla barn, kvinnor och män.  

Minnas alla människor och grupper av människor som:  

• misstänkliggjordes på gator och i media, 

• förtalades på arbetsplatser, skolor och parlament, 

• jagades av samhället och av tigandets arméer, 

• av-identifierades, splittrades, svältes till döds, sattes i slavläger.  

Vi tänder ljus och vi sätter inga gränser för vår bön. 

Vi ber för alla offer, i alla tider som varit, på alla kontinenter och i vår egen tid.  

Alla människor är din Du Treeniges Mångfaldsavbild. 

Förlåt oss när vi också teg, och när vi vände blicken bort, och istället beundrade makt och nationalitet, blod och rå styrka, och dyrkade mark och ras.

Hjälp alla att istället för att bara relatera till människor som känns igen, att i ord och handling alltmer bli ett med ”det som är bra”.    

Amen, Amen!

– ”Nu ska jag berätta om det mest omskakande som hänt mig.” Så börjar mitt korta anförande i morgon kväll.

– Det som skakade om mig i grunden var inte när jag var på studiebesök i Washington och gick längs muren som är fylld av King-citat. Hundratals av Kings pregnanta inspirerande förpliktigande tydliga oneliners inhuggna på en mur av granit. Där gick vi tillsammans med tusentals människor från hela världen, och läste, berördes, memorerade och uppbyggdes.

Alla kända citat fanns med utom ett, från 1963.
– Det behövs inte, det är redan så inhugget i mänsklighetens medvetande, berättade guiden.

Och jag håller med henne, för alla drömmer vi om frihet (för våra barn).

Så här kommer jag att säga i morgon i mitt anförande:
– Det som skakade om mig var…

OBS: Anförandet finns fr o m tisdagen den 21 januari på Svenska kyrkan Helsingborgs hemsida, under Öppet – Kontakt – Kyrkoherden – Artiklar.

”Att läsa är ett sätt att vara till” för andra och för sig själv. Grattis Drottninghögsskolan!

Och fortsättningen på hemsidans text är: för att nå sina mål, därför arbetar vi språkutvecklande. Förutom ett stort intresse för språk arbetar vi även mycket med hälsa.

Hemliga…Nyårslöften?

Dagarna efter nyår sägs vandringsstigarna, och motionsspåren runt om byar och städer vara särskilt uppskattade. Människor går ”man ur huse” för att röra på sig, gå några kilometer, och på så sätt uppfylla ett av flera viktiga nyårslöften: att röra sig mer, röra sig oftare och att göra det tillsammans.

Det finns något riktigt mänskligt och fint i att det här vanliga nyårslöftet oftast just inbegriper någon annan också. Löftet formuleras som ett ”vi ska i år” – och precis som hos Paulus i dagens brevtext, så handlar det ytterst om att vi var och en vill våra nära och kära det bästa, ibland före vårt eget bästa.

Så är vi människor – och det är också så vi skapar och upprätthåller vänskap, sammanhang, familj, samhälle och värld – och varje gång vi på tv, eller på nätet eller i tidningar hör eller ser motsatsen, så gör det ont, det tar emot, och vi värjer oss mot att människor medvetet gör andra illa, försummar varandra, andra, sina s k fiender, eller naturen, klimatet eller freden.

Egentligen tror jag att var och en av oss varje år utan att alltid säga det högt, inte bara lovar att motionera utan också att så fort vi har chansen, hjälpa till med att göra världen bättre – för det är i grunden ett mänskligt behov, att lämna över den här outsägbart stora gåvan i ett bättre skick än när vi fick den till låns.

När Jesus kommer in i Jerusalem så händer det alltid omtumlande saker – och den här gången knyter han samman massa lösa ändar och gör dem till ett rep, och sätter det på en pinne – (så uppenbarligen hade han inte planerat det.)

Och så dänger han den – piskan – i marken, för att skrämma bort dom som där i templet säljer djur, djur som skulle offras för att öppna vägen till Gud.

Man kan lätt tro att det som Jesus är emot är att man sysslar med affärer i templet – det heliga huset, huset för lovsång. Men även om han är väldigt kritisk mot det, så är det inte grundproblemet för Jesus. För anledningen till att Jesus härjar och slår med piskan i marken är att han menar att det inte behövs något offer eller något offrande eller självförudmjukande eller heroiskt uppoffrande i någon makts eller stats eller ideologis namn för att människor ska bli älskade (av Gud).

– Inga offer! Vägen är redan öppen mellan människohjärtat och Alltet, verkligheten och meningen, Guds kärlek. Inget mer behövs.
– Bara öppna dina ögon, och ta emot – precis som du alltid gjort när du fått det goda, gemenskap, livet, hälsan, vänskap och kärlek, utbildning och hantverkskunnande, tillförsikt och framtidshopp. Bara tagit emot – med öppna armar, och öppet sinne, oftast väl rätt förvånat och ödmjukt – men så ofta och gång på gång som ta-emotare av det goda. Och som ge-vidare.

Och så har Jesus ett oförglömligt exempel på Guds kärlekskraft – att kraften kommer att bygga upp det sanna templet, människan, människan Jesus Kristus, på tre dagar. För kärleken kan inte hållas fången i döden och meningslösheten. Det behövs inga procedurer eller offer eller bergsbeklättringar eller djuphavsdyk för att du och jag ska få fortsätta att uppleva Guds kärlek. Och lovsjunga, att det är så.

Och att vi också byggs upp när vi raserats och trillat eller fällts till marken, av livet eller annat. För ”lyckliga” är vi lovade att bo i Guds hus, och det är inte bara templet utan hela världen och vårt eget hem, som ju är än större, och vår egen kropp och själ – så rör på den!

Psalmförslag: 288 som hjälper oss att öppet utan onödiga hemligheter vädja om djärvhet, frihet, klokhet och glädje i kampen för världen, som vi nyårslovat att älska!