Känn igen dig i den här predikan. Du behöver inte slå upp bibeltexterna för att ta den till dig, förstå den. Den handlar nämligen om det som djupaste berör oss, vad det är som händer vissa dagar, oåterkalleligt tycks det – och vad alla universa ytterst är förankrade i.
För fritt svävar de inte!
Fjärde söndagen i påsktiden: Vägen till livet
Andra Moseboken 13:20-22, Första Thessalonikerbrevet 5:9-11 och Johannes 13:31-35
Psalm 253 (För det är ju min älsklingspsalm)
Ibland skakas plötsligt livet om så kraftigt att det några timmar senare känns som en evighet har utspelat sig på några få timmar. När en helt vanlig morgon, visar sig vara början på en dag som ska förändra så mycket, och på ett sätt som innebär att allt som hittills varit kommer i ett nytt ljus, får en annan mening, och ibland det mesta tycks förlora sin mening. När det som betydde allt och ändå var självklart och naturligt svepts bort och framtiden också förlorats. När en dag blir den dagen, och inget eget räcker till.
Några sådana dagar har vi alla under vårt människoliv. Det hör liksom till det mänskliga villkoret, att skakas om, få uppleva att grundvalarna förändras, och att en viskning av aldrig mer igen hörs inom oss. Sådana dagar bär vi med oss, år efter år – och det som hände, eller kanske bättre uttryckt, slog till, är för alltid påtagligt för oss, i känslan, minnet och kroppen, som fängslats i tomheten.
– Jag älskar dig, alltid, dag som natt.
Det är vackra ord, att under alla dygnets timmar få vara älskad. Och just en sådan kärlek beskrivs i dagens berättelse från Gamla testamentet med hjälp av orden molnpelare och eldpelare. På den tiden, och faktiskt också i klassisk litteratur som i modern film, stod moln för gudomlig närvaro, och eld för intensiv identitet, helighet. Guds folk vandrar ut från fångenskapen och slaveriet – och de vandrar i gudomlig närvaro, och får inspiration av det heliga. De ser därför vilken väg de ska ta till friheten, från förtrycket.
Men ändå, så kommer var och en i detta befriade folk, precis som var och en av oss att hamna i situationer när verkligheten hårt slår till mot våra liv, mot pulsen i vår existens, och meningen går förlorad. När allt är bortdömt.
Ingen går fri från det här – och den här livskampen blir så tydlig under den sista måltid som lärjungarna och Jesus äter tillsammans. De förstår att något drastiskt är på gång – det är uppbrottsstämning i luften och i sättet bordet är dukat och i sättet Jesus rör sig och håller på med den där handduken. Och när han sedan börjar tvätta deras fötter, som om han var den som skulle passa upp dem, brister det för en av dem. – Du får helt enkelt inte tvätta mina fötter, det är jag som skulle tvätta dina.
En stund senare, under samma måltid, avslöjar Jesus att en vid bordet kommer att bli den som ser till att han blir tillfångatagen. En, den som vet sig vara den som planerat det här redan, blir ivägskickad av Jesus. Och det är nog ingen tillfällighet att det står att han som gick iväg, hade bröd med sig. För med de orden blir det så tydligt att Jesus, trots vad som väntade, lät honom vara med, gav honom bröd. Att ta med sig.
Så går Judas, och det var natt, som det står i texten.
Kvar är lärjungarna med den som tvättar andras fötter, och har en handduk runt sig, alltså, nu med tyg, är förberedd för att vara till för andra.
Kvar med den Människoson som beskriver sig själv som ett exempel att härma.
Kvar med den som är i den tätaste gemenskapen med gudomlig närvaro och helighet, och som utsänd av denna eviga gudomliga kärleksvilja därför kan sammanfatta hela sin livsväg i orden:
Så som jag har älskat er skall ni också älska varandra.
Och du, vet du, den kärlek Gud älskar oss med är oändligt stor, och den kärleken sträcker sig bortom hur mycket natt det än blir, och vad som än skakar om oss, och förändras.
Det är den kärleken vi får vara en del av, för andras skull, för världens skull. Det är den enda vägen till livet. Det är jag säker på. Men det är ingen enkel, regelstyrd och rak väg, det är en empatisk, reflekterande och korsad väg.