Förr användes ordstäv för att lära barn hur livet skulle hanteras. Förskräckliga var de: ”Ensam är stark”, ”Själv är bäste dräng”. Nuförtiden är narrativet inte lika tydligt – men alldeles för ofta ligger samma hårdhet och individualism under ytan som förr.
Sanningen är den motsatta: vi lever, för att andra och vi levt och lever, i ett ömsesidigt beroende av varandra och andra.
För att vi har samarbetat och odlat dynamiskt hopp (alltså sett och hängett oss åt befrielsens luckor när de uppenbarats mitt i vardag och kaos. Och det slutar vi aldrig med!!!)
(Predikoassociationer den 18 oktober 2020)
Tänk på en svensk barnboksförfattare. Tänk på någon som skrivit böcker om barn, för barn, och vars böcker har blivit filmer, både på tv och på bio. Nämn några kända filmkaraktärer som kommer från Sverige, vem har skapat dem?
Som ni anar tänker jag på Astrid Lindgren, som skapade Pippi Långstrump, Lotta på Bråkmargatan, Emil i Lönneberga, Ronja Rövardotter och många andra älskade karaktärer, hjältar som har varit glädjen och tryggheten och förebilder för många barn, i flera årtionden.
Varför har de betytt så mycket? Jo för de är barn som har tagit ansvar, som har betytt något för andra, kämpat, trots att de ofta mött motgångar. Barn som varit allt annat än slätstrukna, fega eller egoistiska.
Förr gav de bibliska gestalterna tydliga tolkningsnycklar. När ett bibliskt namn nämndes, som exempel på något, så förstod alla vad som avsågs. (Precis som i dagens episteltext från Hebr. brevet 11).
• David – ja han som kämpade mot jätten och vann.
• Den förlorade sonen – som fick komma tillbaka, trots allt.
• Maria som trodde och bar från början till efter slutet.
Så om någon ville berätta om att ha vunnit mot alla odds – ja då kunde berättelsen avslutas med orden: – Precis som David kände jag mig i den där situationen.
Nuförtiden är det mer sällan vi gör sådana hänvisningar i vardagsspråket – men det händer. Och då och då hänvisar vi till Astrid Lindgrens karaktärer när vi vill förklara något.
En sådan stark hänvisning till Lindgrens böcker är till den där episoden när Emil räddade drängen Alfred som har blivit svårt sjuk. Emils föräldrar tycks inte särskilt oroade – så de bara låter tiden gå. Och i det här snöovädret kommer man ju inte fram längs vägarna ändå, tänker de. Men Emil känner att det är något på tok. Alfred blir allt mer febrig. Och mitt i snöovädret bär han ut Alfred och drar båren med Alfred på – efter sin egen häst. Helt omöjligt egentligen. Och Alfred blir räddad.
Utan Emil hade det gått illa. Värst.
Den här berättelsen – en av de vackraste i Astrid Lindgrens författarskap – handlar exakt om det som evangelietexten idag (från Markus 2:1-12) beskriver. Några människor lägger sin sjuke vän på en bår, kämpar sig fram, ser trängseln utanför Hemma-hos-Jesus, tar trappan upp på baksidan av huset, gör ett hål i taket och sänker ned den sjuke framför Jesu fötter. Precis som Alfred var beroende av Emil är denna sjuka människa beroende av sina hjälpare. För så är livet. Vi föds in i nätverk som bär oss, och vi bär andra. Ensam är inte stark – inte ens Alfred! Och orden som blev sagda efter en somrig simtur, ”tar kött”: – Du och jag, Alfred. (Jfr M. Buber)
I evangelieberättelserna utspelar sig därefter en dialog som inte har sin motsvarighet i berättelsen om Emil. Jesus ger nämligen den sjuka människan förlåtelse, och botar honom dessutom. Och det är detta som gör att varje gång vi i vårt vardagsspråk berättar något som handlar om förlåtelse, och kommer in på det fantastiska med att bli förlåten, på riktigt och från grunden upprättad, av ett sådant slag att alla förlamningar lämnar oss – då kan vi faktiskt helt kort bara säga: – Du vet, som när Jesus säger: Du är fri, förlåten – res dig upp, ta din säng och gå.
– Så helt-på-nytt blev mitt liv. Nu kan jag se ”luckorna” och öppna tak för andra – precis som Jesus öppnar vägen för alla, och därför också för mig, vinter som sommar, i snö som vatten. 0ch på stranden viskar vi orden som sköljer genom mig, som dopets vatten. (Se bilden – här uppe, från GA församling, S:t Olofskyrkan.)