Det är då märkligt med drömmar. Mitt i drömmandet är allt verkligt och på riktigt. Det underbara och efterlängtat goda går att ta på, liksom det skrämmande och farligt hotfulla. Drömmen är verklig, när vi drömmer – även när den tar oväntade språng där en iPhone plötsligt kan vara en brunn, och ett hus ett berg. Trots sådana språng så upplever vi ändå att drömmen har riktning och kontinuitet.
Det är då märkligt med drömmar. Mitt i drömmandet är allt verkligt och på riktigt. Det underbara och efterlängtat goda går att ta på, liksom det skrämmande och farligt hotfulla. Drömmen är verklig, när vi drömmer – även när den tar lustiga språng där en mobiltelefon plötsligt kan vara brunnen till en källa, en häst en cykel, en bäck ett bröd, och ett hus ett berg. Trots sådana osäkra språng så upplever vi ändå att drömmen har en riktning, hålls samman, och har kontinuitet. Det som däremot är säkert är att varje människa alltid drömmer om sig själv som huvudperson, subjektet. I drömmen är vi därför som mest i vårt eget jag – (även när vi drömmer att vi möter oss själva.) Konstigt nog. Det märkliga med drömmar är att trots att drömmarna är så verkliga när vi är mitt inne i dem så sägs det att vi efteråt endast minns en bråkdel av våra drömmar. Ibland undrar jag, vart tar alla drömda drömmar som vi inte minns vägen?
Trettondag Jul 2021
Tema: Guds härlighet i Kristus
Jesaja 60:1-6, Kolosserbrevet 1:11-14 och Matteus 2:1-12
Psalmer: 122, 432, och 134
Berättelserna kring jul och trettondag jul känns som drömmar som vi alla drömt sedan länge. Drömmar som finns inom oss – och som när vi hör dem läsas upp, känns igen – som om de faktiskt är drömmar som vi haft och som slumrat inom oss, tills vi nu blir påminda om dem.
I drömmandet ser vi nu två olika sällskap närma sig Maria, genom vars ögon det väl är vi ser, och Betlehem – två helt olika sällskap. Två fullständigt motsatta grupper av människor. Den ena är från alldeles i närheten, alltså bara runt hörnet bokstavligen talat, den som består av herdar som bodde utomhus, vid den öppna elden, med sina djur som de följde dag som natt. Så nära marken, jorden, naturen som man överhuvudtaget kunde komma. Herdarna, slitna, med toviga och yviga skägg och nära sina djur bodde utanför byn på mer än ett sätt.
Som den allra starkaste kontrast till detta ser vi i samma dröm en skara män komma majestätiskt på kameler, i en karavan, med bärare, tält, färgstarka kläder, kartor av dyrbar papyrus, och med skägg välansade och glänsande som det sig bör vetenskapens elit, stjärntydarna – de långt komna från Österlandet, som hade sin blick ut mot rymden, mot rörelserna på himlavalvet, ljuset, sambanden, abstraktionerna och in i de konkreta slutsatserna för vad ljusfenomen där uppe kan betyda här nere.
Bara inne i drömmen möts dessa två på alla sätt helt olika men heliga sällskap. De hälsar på varandra och försöker förstå varandra med ord och gester för glädje. Så blir deras möte ett tecken på en grundläggande antropologisk iakttagelse, nämligen att allt och alla, oavsett bakgrund, hemvist, sysselsättning, kultur eller identitet, på allvar och hela livet söker någon eller något som ibland beskrivs som det största, ibland som det djupaste, ibland som kärleken själv, ibland som meningen, eller frälsningen, eller helt enkelt tomheten. Ibland som det en människa längtar tillbaka till, ibland som det vi människor längtar fram till.
I drömmen runt Guds härlighets kraft, blir sådana karaktärer som Herodes, liksom ting som guld, rökelse och myrra helt oväsentliga. För drömmen tar redan på vägen till Betlehem en annan väg än den som går via Jerusalem. Drömmen går direkt:
• till arvet av ett upphöjt djup,
• till mörkret som är en bländande förlåtelse,
• inne i famnen som är evig soluppgång: KRISTUS.