Jag vill sätta ord på det som är viktigt för dig, för kyrkan är en rörelse som är till för dig. När du är med om stora avgörande saker i ditt liv, när du behöver stöd eller vill bidra till en klimatsmartare värld och en värld byggd på rättfärdig fred. Den här Nyårsbönen, från Mariakyrkan, med underbar musik, innehåller en REFLEKTION som vill visa relevansen av The Ultimate Concern för dig.
(= Den yttersta angelägenheten)
Jag vill sätta ord på det som är viktigt för dig, för kyrkan är en rörelse som är till för dig. När du är med om stora avgörande saker i ditt liv, när du behöver stöd eller vill bidra till en klimatsmartare värld och en värld byggd på rättfärdig fred. Den här Nyårsbönen, från Mariakyrkan, med underbar musik, innehåller en reflektion som vill visa hur relevant The Ultimate Concern är i ditt liv!
(= Den yttersta angelägenheten)
Nyårsbön 2021, Nyårsafton i Mariakyrkan, klockan 15
Klockringning
Psalm 195 O Gud, vår hjälp i gångna år
Inledningsord (Nr 6, Kyrkohandbok för Svenska kyrkan, del 1):
P: I Guds: Faderns och Sonens och en heliga Andens namn.
F: Amen
Fjällens och det öppna landskapets Gud,
skogarnas och den rika mångfaldens Gud,
sjöarnas, havens och det pulserande livets Gud,
du som är med oss där vi lever och bor,
i din närhet vill vi vara,
i ditt namn vill vi be.
Överlåtelsebön (Nr 3, Kyrkohandbok för Svenska kyrkan, del 1):
Gud, allt jag gjort och allt jag tänker
lägger jag i dina händer.
Allt stort och allt smått,
allt ont och allt gott:
Ta hand om det, Gud.
Amen
Solosång: Maria Wiegenlied (Max Reger)
REFLEKTION
Orden finns kvar inom oss – överlåtelsens ord vi inledde vår nyårsbön med:
Gud, allt jag gjort och allt jag tänker
lägger jag i dina händer.
Allt stort och allt smått,
allt ont och allt gott:
Ta hand om det, Gud.
Överlåtelse – att lämna över sig är grundläggande för mänskligt liv, för civiliserat liv, för kultur och samhällsbyggande. Överlåtelse innebär en kombination av hängivenhet och självkritik. Denna kombination av hängivenhet och självkritik befrämjar livet på jorden, ditt liv, mitt liv, vårt gemensamma liv. Livets framtid.
När vi bejakar vår önskan att överlämna oss, och när vi i ett sådant överlämnande låter det gjorda och tänkta bli genomlyst, stort som smått – då blir Gud till i våra liv.
Om vi ser det vi gjort och tänkt som något konkret och därför överlämnbart, och faktiskt lämnar över det – ja då tas det emot, och då lämnar det oss. Det vi lämnar över vidhäftar och klibbar oss inte framöver.
Det handlar inte om att vi ska minnas alla detaljer under året. Det räcker att vi minns huvudstrukturerna, de återkommande tema som präglat vårt sätt att vara människa. Detta kan vi inte betrakta som något som för alltid är inskrivet i historieböckerna utan som något konkret – överlämnbart. Vi kan inte heller lägga energi på att försöka förstå det genom en analys av under året rådande sakförhållanden som den sociala kontexten tvingat oss in i, och gett oss färdigskrivna oundvikliga roller i. Istället gäller det att se det vi gjort och tänkt som något konkret och därför överlämnbart, och att vi faktiskt lämnar över det. För det är då det tas emot, lämnar oss. Det vi lämnar över tas emot, lämnar oss, vidhäftar och klibbar oss inte framöver.
Bilden för detta oerhört enkla är den av Guds händer – och orden från Nyårsbönens Överlåtelsebön besannas. Allt, såväl det onda som det goda tas emot, precis som andra människor med sina händer tar emot det vi ger dem.
Att vi kan behöva lämna det onda från oss är förståeligt. Men – varför behöver vi lämna det goda ifrån oss? Inte kan väl det goda behöva sopas undan, deletas eller förlåtas – eller handlar överlämnandet av det goda om vikten av att tacka för det goda?
Vi lyssnar igen på överlåtelsebönens ord:
Gud, allt jag gjort och allt jag tänker
lägger jag i dina händer.
Allt stort och allt smått,
allt ont och allt gott:
Ta hand om det, Gud.
Det klassiskt kyrkliga traditionella svaret på frågan varför vi också behöver lämna det goda från oss är nog att vi människor behöver lämna det goda från oss för att inte fastna i självrättfärdighet, som är religiös självgodhet, oegentligt liv i existentialistiskt språkbruk, med ett vardagsuttryck: uppblåsthet! Och indirekt ses då ju det goda som något som i en av sina effekter är ont.
Ett annat svar, mer sympatiskt om det inte överdrivs dithän att människans förmåga att göra bedömningar suddas bort fullständigt, kan vara att vi behöver lämna också det goda från oss för att vi egentligen inte har förmågan att se om en sak är eller på sikt också visar sig vara god eller inte – och att det därför är bäst att lämna också det vi menar är gott ifrån oss.
Ett tredje svar, förankrat i den mystiska traditionen, skulle kunna formuleras som att det goda vi har gjort och tänkt – och det är faktiskt väldigt mycket under ett år – har haft sitt värde och behåller sitt värde för oss och andra – men att vi behöver värna tomrummet, den inre friden, och smaka den frihet som ges oss. Och det är det som sker när vi formligen lägger det ifrån oss på ett sätt som kan beskrivas med metaforen ”i Guds händer”.
Ett svar som liknar detta är en tanke som existentialisten Kirkegaard har formulerat och som kan sammanfattas så här: Vi behöver gå från det estetiska till det etiska, och från det etiska till det religiösa. Eller snarare gå genom det estetiska till det etiska och genom det etiska till det religiösa.
Överfört till Nyårsbönen 2021, skulle jag därför vilja säga till dig:
- Strunta just nu i alla andra för några sekunder. Känn ingen oro för framtiden, andra världsdelar, klimatet och freden, utanförskap och lidande, för alla dem du har ansvar för. Din hälsa och ekonomi. Din utbildning, karriär och jobb och ditt boende.
- Strunta i alla dina plikter, allt du står i och ska göra framöver – tänk inte på allt som du vet kommer gå snett, och haverera. Strunta i det för några sekunder – och i alla dina tanke- och beteendestrategier för att hantera allt detta och alla ambivalenser i vardagen och demoner i morgontimman.
- Bli istället för ett ögonblick den superindividualist som trendanalytiker av alla slag och moraliserande krafter påstår att vi är. Gå från det etiska till det religiösa och känn: Nu ligger allt i händerna på Den yttersta angelägenheten (Gud) – och just så och därför finns Gud i mitt liv!
- Nu ligger allt i händerna på någon helt annan och som ändå är närmare än allt annat – och just så och därför finns Gud i Ditt liv!
Tystnad
Psalm 717 Innan gryningen
Förbön
Med påve Franciskus encyklika Laudato Si från maj 2015 ber vi:
Herre, grip oss med din makt och ditt ljus,
hjälp oss att skydda allt levande,
att göra jorden till en bättre plats att bo på
och bereda den för ditt rike, som är
rättfärdighet, frihet, kärlek och skönhet.
Prisad vare du!
Herrens bön
Solo: Laudate Dominum (Wolfgang Amadeus Mozart)
Välsignelse
Psalm 42 Se, Jesus är ett tröstrikt namn
Solo: Alleluja (Wolfgang Amadeus Mozart)
***
Solist: Susanna Andersson
Organist: Nils Tykesson
Präst: Kristian Lillö