Två starka bibeltexter från två skilda tidsepoker men ändå så lika varandra i den strukturella analysen. Historien ses som platsen för en kamp – här händer det. Hur är det med oss – vilka slutsatser vågar vi dra av det som Bibeln berättar om. Går vi inåt och stannar där, eller går vi utåt och stannar där? Andra Mosebok 1:22-2:10 och Lukas 3:15-17, 21-22 är bibeltexterna jag reflekterar över idag på Första söndagen efter Trettondedagen 2022 – 9 januari 2022. Psalm 587, verserna 6-7 och 11-12.
Barnen hade, som de brukade, samlats nere i parken för att leka. Det var både flickor och pojkar, och de var i litet olika åldrar. Alla fick vara med. Barnen hade stor fantasi så ibland iscensatte de kända och spännande händelser i sina lekar. Oftast blev det något alla var förtrogna med, t ex från Pippi Långstrump eller något de sett på tv.
En dag föreslog någon att man skulle leka Mose i vassen. Genast var det någon som ropade ”Jag vill vara Faraos dotter”, någon annan ropade ”Jag vill vara Mose” – och alla skrattade, för alla såg det komiska i att spela ett tremånaders barn.
Efter en stund hade barnen genom pläderingar och omröstningar och kompromisser och justehet fördelat rollerna, och med några kvistar gjort en liten korg och annan rekvisita som behövdes. Den lilla bäcken fick vara flod – och höghuset i bakgrunden var man överens om var en Pyramid. Med hjälp av allas inre fantasi och det som fanns till hands hade de skapat sitt yttre Egypten. Precis när de skulle börja leken kom de på att de hade varit så fascinerade av mamman och pappan som räddade sitt barn genom att sätta det i en korg av papyrus, flickan som kom på den kloka idén att rädda Mose genom att föreslå en amma, Faraos dotter som ville ha ett barn och som därför förbarmade sig över någon annans barn, så att de fullständigt hade glömt bort Farao-rollen. Men hur de än resonerade: Ingen ville vara Farao, för som ett barn uttryckte det:
– Det var ju han som hade bestämt att alla små pojkar skulle dödas – och det gjorde han ju för att han visste att han styrde Egypten med övervåld, och med förtryck av slavar, och med hot – och att han därför behövde döda alla slavars pojkar, alltså judiska pojkar – för de kunde ju en dag resa sig upp mot diktatorn, Farao.
Berättelsen om Mose i vassen är inte bara en lek utan det allra största allvaret – och det var det barnen kände och hade behov att konkretisera genom leken för att kunna bearbeta, integrera i sin livstolkning och skapa handlingsmönster för sitt vuxenliv. Berättelsen visar hur världen var då, tusen år före Jesu födelse under Farao, och hur den var när Jesus föddes, under den romerska makten, kejsare Augustus.
Vår tid ser inte ut så, för oss, behöver jag här genast tillägga.
Men varje dag i dagspress, i media och på andra kanaler informeras vi om staters våld mot sina egna folk, om icke-demokratiska system, om förtäckta krigshandlingar och krafter som vill upplösa demokratiska system som vi länge tagit som självklara, och som generationer av människor har kämpat för att få in i historien och för att upprätthålla här.
Kanske finns det barn någonstans i världen som i detta nu i lekens form gestaltar berättelsen som är dagens evangelietext från Lukasevangeliet. Att Johannes Döparen, känner av en förväntan från sin omgivning, men förklarar att han själv inte alls är jämförbar med Jesus – och för att tydliggöra det säger att han inte ens är värd att knyta upp Jesus sandalremmar – alltså den uppgift som den lägst stående slaven hade som syssla i romarnas hushåll. (Även här är alltså slaveriet nära – också i språkbruket hos Johannes Döparen).
Som vuxna behöver vi inte leka för att göra oss påminda om att vår tid är en Faraotid. Vi vet, och känner av oron i världen, mellan och i länder. I skapelsen, naturen – klimatet som vi hotar och sakta förkväver.
Som vuxna vänder vi liksom Johannes Döparen oss till Jesus och känner av att här finns någon som kommer med något lika starkt som användandet av symbolen eld vill säga, (en symbol som dessutom fått sin betydelse av att befrielsen ut ur Egypten inleddes med ett samtal vid en buske som satt sig i eld). Här i Jesus finns någon som skiljer på gott och ont, rättfärdigt och orättfärdigt, och som är ett med livets ursprung och mål, med Gud själv. Vi vänder oss till Jesus och hör Guds röst viska om sin kärlek till världen och historien genom sig själv, den del av sig som är Sonen. Den viskningen är i ord den eviga kärleksblicken – himlen öppnar sig!
Om floden är förgänglighet, död, meningslöshet och splittring, så är korgen av papyrus kyrkan som är Guds livboj för att hålla oss vid liv och rädda oss från allt detta. Men det behövs mer än rekvisita, mer än en korg.
Rollistan är lång, det behövs uppfinningsrika, varma människor som tänker klokt och framåt, och handlar rådligt, som Mose föräldrar och storasyster, och vem vet, kanske blev med tiden Faraos egen dotter genom sin adopterade son alltmer medveten om hur hon levde sitt liv, och på vad hon byggt upp sin trygghet. Kanske var det blicken från barnet som gjorde att hon började omvända sig.
Den blick, som också är heldig Ande! Och som fått dig i rörelse, och fortsätter med det, in i och genom allt, överallt och alltid. Heldiggjord.