Kristi Himmelfärdsdag – en av de största dagarna på året, i livet och universas oändliga historia (för att säga det paradoxa) så ofta (även av präster) kallad för det vilseledande, förminskande och andligt urfattiga Kristi Flygaredag – men aldrig av mig, som känner nattvardsbordets djup idag.
Predikan Kristi Himmelsfärdsdag (Apostlagärningarna 1:1-11, Lukas 24:49-53, Efesierbrevet 1:17-23)
För några år sedan hade jag en mycket nära vän med en framträdande roll i samhället och media, som ofta i olika sammanhang, både i sin egen, andras medgång och motgång, sade så här: Lyft blicken, lyft blicken mot horisonten!
Vi som arbetade nära den här människan blev aldrig stötta eller sårade när de här orden kom: Lyft blicken! Vi kände oss inte skuldbelagda eller förebrådda, eller som de unga nuförtiden säger, skammade, när orden plötsligt hördes. Men, visst, det var tufft i vissa sammanhang – särskilt när vi förväntansfullt önskade oss medömkan.
Istället tog vi det till oss – och drog faktiskt nytta av det, och när våra sammanhang, eller samtalsämnen eller omdömen eller självbilder blev för trångsynta eller intoleranta mot andra – då härmade vi gärna vår väns uttryck: Lyft blicken!
På så sätt kan man säga att vår väns ord formade oss, och fick oss att tänka större, vara vidsyntare, ja orden öppnade våra sinnen för fler perspektiv, och att inte fastna i detaljer eller i småaktigheter. Vi lärde oss så mycket under de åren. Vi blev mindre tråkiga! Och vi förstod alltmer att småaktighet ofta innebar just det som var vår vanliga och för oss cementerade verklighetstolkning.
På samma sätt var det för människorna som fick leva nära Jesus, lärjungarna och många andra, kvinnor, botade människor, accepterade människor – som följde honom, för de hade fått livet tillbaka, sitt värde tillbaka, sin hälsa tillbaka.
Dessa människor höjde blicken, och de hade all anledning att göra det: För de hade blivit inspirerade av det som är bortom, det som är mer än, det som vittnar om ”krafter från höjden”, som Jesus kallar det – allt det där som tänjer ramarna, och som omprövar gamla sanningar och konventioner, och istället för att bara säga ”så brukar vi göra”, säger ”detta erbjuder och begär kärleken av oss nu, Guds kärlek, som skapar, befriar och upprättar människor, överallt och i alla tider.”
Idag på Kristi himmelfärdsdag händer precis samma sak – vännerna som hade känt Jesus i tre är får vara med om det som reformatorn Martin Luther kallar Kristi allstädesnärvaro, med ett finare namn ubikvitetsläran, att Jesus Kristus som en del av Gud själv, finns överallt och alltid, och därför sägs vara på Guds högra sida, som är överallt, i evigheters tider och rymder, – och som en konsekvens av detta måste vännerna då, liksom vi nu, höja blicken från det lilla sammanhanget, det invanda tänket, för att med känslan och tanken och livet följa Jesus på den stora resan: Kristi himmelfärdsdag. En dag för oss som vill höja blicken och ändå väntar på att allt ska förklaras, när Kristus kommer tillbaka och Gud blir allt i alla, på den stora återställelsens dag: Himmelen på jorden, när Kristi fullhet uppfyller allt. Den FÖRSTA bordsdagen med alla.