Några smulor om söndagens evangelietext, om Jesus och äktenskapsbryterskan (singular!). Stenar hit och dit – men hur slutar det egentligen, nu när vi är på denna sida gravens sten som ju faktiskt blev bortrullad och Jesus återvände till vår famn. Kanske först när allt är återställt? Ja, så är det!
Längs den södra infarten till Helsingborg möter man en stor skylt, för den hungriga barnfamiljen, den ensamme resenären eller försäljaren. Här finns tydlig text om att inom bara några få minuter ligger en välkänd snabbmatskedja. Samma kedja har en reklam som med en käck röst rullar i ett flertal sociala media just nu i Sverige. För att familjer med barn ska lägga den här välkända matkedjan på minnet inbjuds barnen att vara med i en tävling. Den går ut på att lyssna på en spännande saga – och att själv skriva slutet på sagan. Detta är ju ett klassiskt grepp i lekar och tävlingar – att få använda sin egen fantasi, sitt liv och påverka slutet, sitt och andras öde.
Varje gång vi hör om ett möte mellan Jesus och människor, så inbjuds vi att själva ingå i berättelsen. Ja, man kan säga att berättelsen slutar med vad vi gör av berättelsen, hur vi, för att använda ett kanske slitet uttryck, låter den ”landa hos oss”, kort sagt, bekräfta det livsbejakande och positiva i våra liv, och ge oss kraft att stå emot det negativa, det tråkiga, och att istället som Paulus så fint formulerar det, hjälpa vår medmänniska att inte snava, och aldrig stå där och vänta på att det ska ske.
Hur slutar då berättelsen som vi har hört idag, var vi en av dem som stod där och höll en sten i vår hand, beredd att straffa, inte för att vi hade något personligt mot kvinnan utan helt enkelt för att det ansågs rätt att straffa den som bröt sig ur gemenskapen, bröt mot gemenskapens normer, och därmed hotade gruppens trygghet. Vad tänkte vi när Jesus sade att vi innan vi kastade skulle rannsaka oss själva om vi var som kvinnan eller om vi helt och hållet hade levt upp till och följt gemenskapens regler? Vad tänkte vi – och vad gör den tanken med oss idag? Och i förlängningen, hur mycket kritik av våra, om än så sanktionerade, normer klarar vi, mäktar vi med – vågar vi oss på?
Hade händelseförloppet blivit detsamma i vår tid? Då när Jesus på biblisk tid sade att den som var fri från synd kunde kasta den första stenen, så var det ingen som kastade. Lägg märke till det! Istället lade de församlade, en efter en, ned sina stenar. Här kan man tala om mogen självkritik. Ingen ansåg sig fri från synd. Alla som rasande hade släpat dit kvinnan, men på vägen tappat bort den medskyldige mannen, insåg trots sin ensidiga syn på äktenskapsbrott, att de hade del av avståndstagandet från livets ursprung, kärleken, Gud själv. Därför, en efter en, lade de ned sina stenar, och gick därifrån. Hur hade den delen av berättelsen sett ut i vår tid? Finns självkritiken kvar i vår tid, i vårt samhälle, när det gäller att döma andra?
-Inte jag heller dömer dig, säger Jesus, utan att säga något om sin syndfrihet, och det är stora avgörande ord. Ord för oss att bygga vårt liv på när vi som allra mest dömer oss själva. När samvetet och den lössläppta självkritiken tar skamgrepp på oss och vi förminskar oss själva och förringar vårt värde, vår roll i skapelsen och samhället, vår betydelse för varandra och framtiden.
I sorg och i saknad möter vi på ett alldeles särskilt sätt den vägg som skulle kunna kallas Aldrig-mera-väggen. Den vägg som kvinnan i vår berättelse befarade hon skulle möta när den arga folkhopen släpade henne till Jesus. Han visste, precis som hon, att en dimension i detta var att hans motståndare ville få honom att bryta mot den romerska lagen, som ju förbjöd stening. Men Jesus gick som vanligt kärlekens väg och i detta fallet sammanföll den med den romerska lagen som förbjöd stening.
Kvinnan mötte Jesus och hans ord att han inte heller dömer henne – de orden ska vi ta vidare och odla, så att vi är med i den kärlekens rörelse som hjälper människor att inte kasta sten, på andra eller sig själva. Och det är inte lätt – för det kräver den besinning som folkhopen gav prov på: Att rannsaka sig själv innan man ger sig på andra, att se bjälken i det egna ögat innan man pekar på flisan hos den andre.
Och Jesus själv som är den som enligt trosbekännelsen dömer – och vi har ännu en gång blivit påminda om hans vishet, och den fråga han ställer oss – är den som är på denna sida gravens bortrullade sten och som skriver slutet av berättelsen tillsammans med oss. Som öppnat sin kärleksfamn för dig. Och som inte sätter punkt förrän alla och allt har återställts.
Texter på fjärde söndagen efter Trefaldighet: Sakarja 7:8-10, Romarbrevet 14:11-14 och Johannes 8:1-11 med psalmen 38, gärna melodi b, och psalmen 490, som ju är världens bästa psalm, i mitt tycke!