Men risken är att jag liksom andra istället för att starta ett uppror mot allt detta lekande på tv, blir uppgivna, och stänger av. För visst är det cyniskt att vi fortsätter leka i en värld när människor (som bara för någon dag sedan) mördas i en kyrka i Etiopien, på gatan i Istanbul, och länder torkar ut på ena sidan av vårt klot och står under vatten på andra sidan, ”gästarbetare” dör som flugor ”by natural causes”.
(Det är ingen tillfällighet att denna text skrivs just nu på kyrkoåret och nu)
För massor av år sedan stod det två föräldrar och tre barn, vår nya grannfamilj, på vår trappa och knackade på, och en vänskap som nu varat sedan över 20 år skulle inledas. Strax var vi i gång med maten och drycken och samtal som gjorde att vi berättade något om vilka vi var och en var, o s v. Barnen, en hel drös, tittade på varandra och det verkade plötsligt som något låg i luften. En av gästföräldrarna gav röst åt vad det handlade om.
– Får era barn se Robinson?
Aha, det var därför det hade varit litet avvaktande stämning runt bordet, och undrande blickar mellan oss vuxna, några sekunder. Barnen insåg nämligen att klockan närmade sig Robinson, och vi föräldrar funderade på hur vi skulle formulera tv-frågan. Eftersom vi väl alla ansåg att Robinson var ett slags socialdarwinistiskt spel men inte ville missunna barnen något (som de brukade få se), så enades vi om att ”vi ser den med barnen”. Som om vi på något sätt kunde utgöra ett filter mellan rutan och deras sinnen! Ja, tänk.
Så satt vi där och försökte väl skava av de värsta replikerna och konspirationsuppläggen som presenterades av (skådespelare)-personerna på denna tropiska ö, genom käcka tillrop och distanserande kommentarer, så att barnen skulle känna att det hela med en (ojuste) utslagningstävling var litet fånigt. Men tyckte barnen det egentligen? Var det inte snarare så att vi legitimerade programmet, genom att i barnens ögon koreografera och justera själva gestaltningen? Vad var verkligt för dem?
Nåväl, jag ångrar inte det. För det var för längesedan. Då när vi fortfarande kunde göra saker och kalla dem för oförargerliga. Men de tiderna är slut. För mänsklighetens etiska medvetande är progressivt och med kunskap följer ansvar.
På en och samma vecka har jag nu på media sett hur kända svenskar går omkring i svåra terränger och under extrema förhållanden, i en lek, som en lek. De har därefter fått upprepat beröm för sin duktighet, tala rakt in i kameran och berätta djupsinnigt och personligt hur det kändes att vara sviken, hungrig och törstig, hur det skavde, hur de frös eller var varma och plågade. Hör de inte sig själva? Vet de inget om världen, vad som händer runt dem?
Under samma vecka har ju eller borde samma tv-kanaler ha rapporterat om dödade människor i en kyrka i Etiopien, bombdåd i Istanbul, torka, hunger, törst i ena delen av världen och översvämningar, sjukdomar, klimatflyktingar i den andra delen av världen. Ingen lek. Inte självvalt. Inget låtsaspsykologiserande eller egoboostande. Ingen solnedgång över havet och anslutande reklam för livskvalitet, föryngring, rikedom och gemenskap.
Under samma vecka fortsätter ju också ett anfallskrig härja i Europa – och oftast unga, sönderpropaganderade eller vilseledda eller bara unga och naiva människor luras till skyttegravar med meningslösa uppgifter och sjukdomar och hat till följd. Och på andra sidan, människor som har isolerats, torterats och levt under omänskliga förhållanden i månader. Utan tillräckligt med förnödenheter. Utan sina mänskliga rättigheter. Ingen lek. Bara på riktigt ovald verklighet.
– Titta inte då, säger jag till mig själv, (och detsamma kanske du också vill råda mig till, eller dig själv.)
Den stora risken är väl inte att jag fortsätter titta på allt detta lekskräp om hur människor utmanar sig själva och går stärkta vidare i livet, bejakande och bekräftande sig själva och sina strapatser i den oädla konsten att ägna sitt liv, sin talang åt fel saker och att slösa bort sitt oftast välförtjänta kändisskap istället för att ställa det i rättfärdighetens, fredens och klimatarbetets tjänst.
Den stora risken är däremot att gränsen, eller den röda linjen som man säger nuförtiden, mellan detta eviga lekande och rapporteringen om allt som händer i vår värld suddas ut. Allt blir en fiktion, ett hitte på, något okroppsligt, overkligt där vi inte erfar någons lidande som sant och där vi inte förväntas ta ställning eller engagera oss – för alltför mycket blir som en lek andra gör, där borta, och så lyssnar vi, tittar på. Precis som kändisarna som utmanar sig, och resonerar löjligt fånigt och pretentiöst kring sina upplevelser, så har vi ju våra ”egna satta målbilder”, som vi inte kan överge även om varken jord, luft, fred, nu eller framtid finns. Leken där ute får en automatisk rekyl, den blir ju till ett allvar kring en enda sak, jaget. Det är synd. Förr beskrevs den som en nedåtböjdhet mot marken, ett hukande åt och dyrkande av det förgängliga, i den tidens språkdräkt, det materiella, och sedan reformationen en inkrökthet i sig själv, i förstone åt sin egen förträfflighet – men varför inte kalla det inkapslandet sin egen lek då framtiden samtidigt som vi roar oss med nihil får ett om före sig istället för ett hur, och redan nu för miljoner barn och vuxna, som knackar på vårt liv.