År efter år hör vi den sång som försiktigt nynnas och sjungs av barn i alla åldrar, sången om mörkret och om morgonhoppet. Barnen sjunger och gestaltar med rörelser mänsklighetens sömn och uppvaknande – och blir både tecken och förebilder för livet. Precis som fredsfursten som befäster sitt rike med rätt och rättfärdighet, när mörkret inte längre råder, som profeten Jesaja skriver i sitt nionde kapitel.
Året 2022 har på flera sätt varit ett av de mest omtumlande åren för världen. Miljoner människor som redan hade det svårt, har fått det än svårare, i alla världs-delarna, 82 miljoner är på flykt, över 40 miljoner saknar tillräckligt med mat. Klimatet, med översvämningar och bränder har kommit ur balans. Framtiden är oviss – och hoten mellan världs-ledarna trappas upp.
Mitt i allt detta nynnar barnen på en sång som länge har tillhört den svenska sångskatten. En sång som i all sin enkelhet ändå har ett tydligt budskap till oss. På förskolor, skolor och i hemmen, är det den här sången som nynnas och som de litet större barnen älskar att sjunga med i, och det beror inte bara på de enkla rimmen!
Midnatt råder, tyst det är i husen, tyst i husen.
Alla sova, släckta äro ljusen, äro ljusen.
Tipp tapp, tipp tapp, tippe tippe tipp tapp.
Tipp, tipp tapp.
Den här första versen kan också alla vi vuxna känna in stämningen i.
Att det är midnatt, att det är nedsläckt känner vi både till och av, att det är för tyst, känner många av – för jorden och människorna skälver och bävar inför det rådande världslägets raka väg, i hopplöshet.
Ja, den här sången skissar en bild av hur det är – precis som julevangeliet (Lukas 2:1-20) beskriver världsläget när kejsaren ordnade en skattskrivning för att få råd att fortsätta sitt krig, och tvingade människor att ge sig av – och Josef och Maria var några av alla dessa människor som i mörkret fick ge sig av.
Den andra versen handlar om det hopp som julevangeliet målar upp i stark kontrast mot kejsare Augustus värld. För där utanför stallet hörs en sång och om fred på jorden, och lovsång till universums Gud som vill att människor ska hålla fred. För i och med att Jesus föds, så återkommer hoppet, herdarna jublar, och människorna vågar tro på framtiden och varandra.
Varje gång jag hör barn sjunga vers två i sången Midnatt råder, eller Tomtarnas Julafton, som den egentligen heter, så tänker jag på att det vi firar i dag, Jesus födelse, hjälper alla människor att krypa ur det som förminskar deras värdighet som människor, till ett liv i balans med alla och naturen. Alla och därför också mig.
Så här är vers två – en vers om hopp:
Se, då krypa tomtar ur vråna, upp ur vråna.
Lyssna, speja, trippa fram på tårna, fram på tårna.
Tipp ta, tipp tapp, tippe tippe tipp tapp.
Tipp, tipp tapp.
Och precis som barnen när de sjunger, så finlemmat med sina kroppar, händer och fötter härmar nyckelmomenten sovandet, och sedan krypandet upp ur vråna, och lyssnandet, och spejandet, och trippandet mot framtiden så hoppas vi att hela världens delar och ledare härmar det här – med julevangeliets budskap i sinnet: Fred på jorden – ära åt Gud i höjden, och kryper upp ur sin mörka vrån.