Kyndelsmässodagen ses vi kanske i Den gode herdens kyrka klockan 10 till högmässa med solosång. Här några tankar om evangelietexten oavsett i vilken kyrka du firar gudstjänst på söndag, eller om ditt hem, utomhus eller på resa är din kyrka då. Dina tankar eller frågor tar jag gärna med mig i skrivandet av predikan. Hörs?
Flera olika traditioner möts i söndagen, Kyndelsmässodagen. Traditionen att gå till kyrkan 40 dagar efter barnets födelse, Jungfru Marie kyrkogångsdag. Traditionen att ”offra” sitt första barn. Traditionen att de två frommaste (synonym idag?) såg vem Jesus var och berättade det för Maria, Josef och delvis människorna där i templet.
Dessa två nämns vid namn, Symeon och Hanna, ja det lämnas också litet faktauppgifter om dem. Uppgifter som stärker deras trovärdighet: De verkar inte vara beroende av varandra, de är både fromma, känd släkt respektive ”trogen” sin första man, de ber, de håller sig nära templet, varje dag, och de har ägnat flera år åt Gud istället för åt familjeliv, yrkesliv, hobbies, nöjen eller vila. Det sägs inget om att de hade barn – men helig Ande var över Symeon som dessutom var rättfärdig och levde med löftet att inte dö förrän han hade fått se Messias, befriaren.
Helig ande hade lett honom fram till Jesus där i templet – och när han ser Jesus uttrycker han det som utlovats (uppenbarats) honom, äntligen här är Messias! Inte bara befriaren åt det egna folket, det judiska folket utan åt alla folk. Så säger Symeon, med stöd av traditionens ord. Vad föreställde han sig inför detta lilla knyte? Vad säger han? På vilket sätt förhåller han sig till sin tradition, och i vilken mån fördjupas den traditionen genom hans ord?
Föräldrarna, står faktiskt ”far och mor”, förundrade sig, berättas det, över Symeons ord. Och det är väl därför han förtydligar sig och tar i än mer och använder de drastiska orden ”fall eller upprättelse”, ”innersta tankar komma i dagen”. Undrar vad som låg i deras förundran, för att det var något alldeles speciellt med barnet, som fått namnet Jesus (= Gud befriar), visste de ju redan. Var det konsekvenserna av detta speciella som plötsligt stod klart för dem, det drastiska, det personliga om ”svärdet genom den egna personens själ”? Varför dessa konsekvenser? Sade Symeon så? Templets fall 40 år senare – hur påverkar det förstörandet hörandet av denna text, för den judiska identiteten och det kollektiva upprätthållandet av minnet av befriande Gud. Hur håller vi ihop traditionerna – vi som lyssnar på Symeon, som ber i templet, är rättfärdig och from.
Där kunde berättelsen ha börjat – eller slutat. För ungefär samma statement görs nu av Hanna som har profetisk gåva. Hon lever nära Gud i templet och om Symeon riktade sig till föräldrarna, så vänder sig Hanna till ”alla” där som väntar på Jerusalems befrielse”. Här är en skillnad – Symeon till Maria och litet till Josef (var han med?), Hanna till alla i templet som väntar på Jerusalems befrielse, från Romarna, eller från den inre osämjan?
Offertraditionen – om den ens har funnits – som sedan väldigt länge hade ersatts av offrandet av duvor – troligtvis i samband med tiden för Abraham och Isak. Berättelsen om det där tänkta och kända offret är ju ett förbud mot barnoffer, och därför svårt, egentligen omöjligt att se som en förebild för försoningen i Kristus.
Så vände ”de” hem – och hade uppfyllt traditionen – att tacka Gud för livets gåva, och Jesus växte på alla sätt.
Varför två röster om ungefär samma sak – var det för att de tillsammans var en motpol till Adam och Eva eller att de som män och kvinnor rörde sig på olika gårdar i templet – och poängen därför är att budskapet ska nå ut. Men Maria var ju med på båda platserna? Att tjäna Gud ”dag och natt med fasta och bön” – kan vi också göra det, går det att leva så? Sju-talet (7 och 12×7=84), heliga tal – varför, öppning till våra liv, att det går att förena, och egentligen är det allra naturligaste: vardaglighet och innerlighet. När arbetet inte är ”straff”.
Symeon väntade på ”Israels tröst”. Vi väntar på fred i världen, mellan människor, grupper, människor med olika sexuella läggningar och könsidentiteter, religioner, etniska grupper, kontinenter, med naturen, med framtida generationer, med djur, luft, hav, skog – med oss själva. Hanna väntade på befrielse – nu när hon äntligen hade sett och därför kunde tacka och prisa Gud, för att det nya har börjat.
Vem av dem är du mest? Vem vill du bli som? Varför finns berättelsen i Lukasevangeliet? Hur undviker vi att berättelsen används mot någon? Hur förstärker vi Humanisten i oss! Vad har du i din väska? Templet – som Jesus när han drivit ut månglarna i templet och talat om som ett bönens hus, säger sig bygga upp på tredagar, UPPVÄCKT!
Ps. Hur den predikan som hölls den 5 februari blev kan du se på Svenska kyrkan Helsingborg, (externa webben), under fliken Kyrkoherdens ord, Predikningar.