Frågan har diskuterats i veckan som gått eftersom en svensk politiker enligt vissa gick längre i berättandet om sig själv än vad andra brukar göra. Frågan är alltid aktuell i världspolitiken eftersom svaret allt som oftast brukar bli: Tydligen ännu en. Jesus avslöjar också något om sig själv – gång på gång, liksom påsken i sig. Världspolitiken borde kanske förhålla sig mer respektfull inför hans anspråk, och vinnlägga sig om ett förhållningssätt som både är gott, hedersvärt och något att berätta om i två tusen år.
Så har den kommit på riktigt, våren. Ena dagen slår de vita och de rosa körsbärsträden ut – och bara några dagar senare är de överblommade. Har man tur och om man har möjlighet så kan man få sig en stund vid ett sådant träd, och se det vackra som påminner om livets storhet, när det är som bäst, när det är naturligt och inte störs av människors påverkan på ett eller annat sätt.
Människan har ju en stor påverkan – inte bara på naturen och klimatet utan också på andra människor, här och nu, och för kommande generationer.
Här och nu betyder de flesta ord och gester vi gör väldigt mycket för människorna i vår närhet. Ingen av oss lever i ett oberoende av någon annan. Hur självständiga och solitära vi än eftersträvar att vara så lever vi ändå på grund av andra, och av andra och för andra. Och handen på hjärtat så slår ju de flesta människors hjärtan vartannat slag för någon annan, och vartannat slag på grund av någon annan.
En dansk kristen filosof, Lögstrup, kallar detta för människors interdependens, alltså relationella, ömsesidiga beroende, som vi alla är en del av, och som är den bästa beskrivningen av vad det är att vara människa. Bättre än sådana beskrivningar som hittar kärnan för människans identitet i tanken eller tvivlet.
Jesus är egentligen det tydligaste exemplet på varje människas beroende av varandra – han själv förklarar hela sitt liv att han står i relation till Gud fadern, och deras gemenskap bekräftas redan vid Jesu dop och sedan på Härlighetens berg, det s k förklaringsberget, med orden: Detta är min älskade son, det han säger och gör kommer från mig. Lyssna, för Jesus är min utvalde, för er skull.
Vittnesmålen om uppståndelsen och alla de gånger Jesus botar sjuka människor bekräftar detsamma, nämligen att det Jesus gör visar vem och hur Gud är, den Gud vi möter redan i skapelsen, naturen, samhällsbygget. En god Gud.
På varje sida i evangelierna berättas om hur Jesus möter människor som lever i fattigdom och med ohälsa – och hur mötet med honom förändrar deras liv, till det bättre. Jesus påverkar positivt andra människor.
Men ändå – alla tror inte på honom, inte då och inte nu. Fastän de har fått se allt underbart som Jesus har gjort, botat blinda, döva, lama, spetälska – så tror de inte. Detta kan tyckas besynnerligt och konstigt – särskilt för oss som ju inget hellre vill ha än bevis på Guds kärlek, och om vi fått vara med om bara något av alla de botandet som Jesus gjorde, så skulle vi väl utan tvivel bli just så hängivna som aposteln Petrus önskar sig i dagens episteltext när han ställer vinningslystnad mot hängivenhet, det självmana mot tvånget.
Något stod i vägen, något skymde – och jag tror att anledningen till att några valde att inte tro trots allt gott de såg och hörde Jesus göra, var hans höga anspråk på att vara ett med Gud fader. För så fick man helt enkelt inte säga – och än idag är det ett helt unikt och häpnadsväckande statement att en av människorna är ett med universums skapare, och ändå går omkring som en vanlig människa, som en av oss. Och att han kallar sig herde gör det nog inte lättare, även om någon anade att han därmed antydde sitt kungaskap, eller presidentskap, kung David, den störste, var ju herde. Och i sin diktade och så ofta sjungna och av så många kompositörer tonsatta Psaltarpsalm 23 kallar han Gud för just ”Min herde”.
ang uttrycket Universums skapare, betyder det ju med kunskapen om hur det ligger till Alla universas skapare, eller närmare bestämt: Oändliga universas skapare…går omkring som en vanlig, som en av oss.
Psalmer i Den svenska psalmboken på detta tema, ja varför inte
• 38, melodi B. Paradoxen med gränser, på ett helt annat sätt. Oändliga universas skapare…utan kungakrona. Därför vet vi ”hur” G är.
• 25, som genialiskt fångade den teologiska tidsandan med foten djupt i Bibeln.
• 39, ”Jesus från Nasaret…löser ur vanmakt…himmelriket är nära”, kan det bli mer klassiskt!