Men det där med att prövas och testas sker hela tiden, och många gånger är vi alltför hårda mot oss själva. Heliga trefaldighetsdagens evangelietext från Johannes elfte kapitel ger ett annat perspektiv på vad som behöver testas och prövas. Inte är det styrkan och moralen!
Det är spännande och utmanande – Sveriges för tillfället mest utslitna tomord. Att jämföra strukturen i hela Johannes elfte kapitel med det utsnitt som återfinns i Den svenska evangelieboken och som därmed anbefalles som underlag för förkunnelse och predikan på hundratals platser söndagen den 4 juni 2023. Utsnittet sliter sönder berättelsen genom att det tar med diskussionen mellan Marta och Jesus, men varken förhistorien eller höjdpunkten: Tecknet, att, när och hur Jesus kallar ut Martas och Marias bror Lasaros ur döden, från grottan.
Det är väl inte så farligt, kan någon tycka. Näh, inte farligt men därmed blir ju Martas bekännelse som är en exakt parallell till Petrus bekännelse inte relaterad till vad Gud gör i Jesus med människor. Utsnittet utan tecknet blir en appell för att tro och bekänna – utan det faktiska skeendet som bakgrund.
Nu till samtalet mellan Marta och Jesus. Samtalet i vilket två saker prövas och testas. Jesus blir testad avseende sin relation till den grundövertygelse som rådde på den tiden, i den judiska kulturen. Skulle han klara av att relatera sig till denna allmänna övertygelse som genomsyrade människors tankar och känslor, tron på en allmän uppståndelse efter vilken det kommer en dom. Hur ser Jesus på detta?
Marta å sin sida blev prövad genom att hon utmanades att behålla den traditionella bilden om en dom efter livet och till den foga tron på att denna kommande uppståndelse redan här i tiden möter i en, i Jesus Kristus. Hans ord: Jag är uppståndelsen och livet, den som tror på mig ska leva trots döden. Detta är ett verkligt paradigmskifte, att transformera en händelse efter döden till något som är en person, Jesus Kristus. Svårt att ens i ord uttrycka det. Men Bach kunde i musik.
Att den här berättelsen hör samman med Treenigheten är tydligt. Här finns en återskapelse och en bön i ett skeende som åskådliggör såväl skapelse, befrielse som livsanda. Det verkar som Maria hade lättare för att ta in alla de läkedomsunder som hon sett Jesus göra, än det som nu skulle ske. Det är därför hon förebrår Jesus, det är försent, menar hon. Marta tyckte också det var försent, för nu hade fyra dagar gått sedan Lasaros dog, och enligt den allmänna övertygelsen lämnade människans själ kroppen efter tre dagar.
I sitt större sammanhang, alltså om vi börjar redan i vers 1 och läser ända till vers 57 istället för Evangeliebokens verser, 18-27 i Joh 11, faller sakerna bättre på plats och vi får samma fokus som händelsen och den ursprungliga utläggningen av den hade:
• föreställningar som alla delade och kände tillförsikt genom,
• drastisk omvärdering och hithämtande av det transcendenta till livet i tiden, här och nu, (transcendensen i immanensen kort sagt)
• ett tecken som inte går att komma runt och är ett eko av skapeleordet Bli till! (Varde…)
Obs: vilka allmänna traditionella vanliga självklara föreställningar, (här inbegrips politiskt korrekta grottor) är du beredd att utmana och göra det spännande experimentet att sätta in Jesus Kristus i, som en levande faktor att räkna med, och som någon som har något helt annat med sig till dig än styrka och moral! Upp till bevis. Ett tecken mitt i gråten och skakandet.
Ps. På vår hemsida, Svenska kyrkan Helsingborg, finns bl a ett föredrag om Bibeln som jag höll i Raus församling som en del av församlingens Grundkurs i kristen tro, nu i våras. Tankar där ligger i linje med min önskan att läsa längre texter i Gudstjänster, och färre texter men ändå låta Bibeln vara sin egen uttolkare i betydligt högre grad än att det allmänna får ”klä” tron. Föredraget ligger under linjalrubriken Kyrkoherdens ord.