- Det beror på vad du menar med Gud?
En spännande liknelse väntar på söndag, Bönsöndagen. Det är Jesus som i evangelium enligt Lukas 18:1-8, ställer allt på sin spets. Tematiken med envishet målar upp en gudsbild. För envishet som inte är rättshaveristisk bottnar ofta i högt ställda förväntningar på livet. Och det är alla värda! Dessutom kan vi läsa liknelsen genom episteltexten som prisma, Guds fullhet.
Den som levt nära kyrkans puls vid altaret, dopfunten, liturgin och psalmsång ett tag får nya perspektiv på tillvaron. Att leva nära kyrkans puls fördjupar och tryggar människan. Ger tillförsikt och hopp, en inre frid. Men, och det vittnar de flesta om – livet blir inte alltid lättare, inte en dans på rosor. Men de nya perspektiven ger ett djupseende, en ”bortom-blick”.
En vanlig fråga medlemmar i Svenska kyrkan ofta ställer sig själva eller möter är den mer eller mindre tydligt uttalade frågan Finns Gud.
Istället för att svara Ja (vet ej, eller nej) så där direkt på den, är det nog klokt att kontra med frågan Vilken Gud tänker du på? Alltså vilka föreställningar inkluderar du i det gudsbegrepp du frågar om.
Bönsöndagens liknelse från Lukas handlar om exakt detta, nämligen om vilken föreställning människan kan få om Gud. Jesus berättar om en kvinna som hade en förväntan att få ut sin rätt, och i överförd bemärkelse, det hon hade rätt till som människa, och det som någon annan nu orättfärdigt behöll i sin ägo. Kvinnan förväntade sig godhet och rättvisa av Livet – och den förväntan var densamma som hon hade på domaren. Jesus säger med sin liknelse att den Gud vi ska tänka på när vi svarar Ja på frågan om Gud finns, är den Gud som är god och rättvis, för då har vi en gudstro formad av Jesu ord och livsverk.
Amen.
Dessutom tänker jag så här när Episteltexten, Efesierbrevet 3:14-21, får bli prismat för Bönsöndagens liknelse:
Vi var nog många som blev förvånade när vi bara för någon dag sedan på TV-nyheterna fick höra att sommaren nu har kommit till stora delar av landet, och också till vår del av Sverige. Vi som knappt har hunnit vänja oss vid tanken att våren är här – våren med all skirhet och allt spirande liv.
Ja, den här månaden, maj är på många sätt en underbar tid. Värmen, naturen, träden, buskarna, blommorna, fåglarna och den uppvaknande skogen, och havet med gäss på vågorna, allt detta som är så underbart och som ändå bara är en försmak av något mer, sommaren.
Sommaren när vindarna lagt sig, skogen fyllts av bladverk och liv, och havet kommit till ro. Ja, jag tänker på sommaren. Den tid vi svenskar håller så högt, naturromantiker som vi är eller naturmystiker som vi också kan säga för att lyfta fram vår aning att vi ser spår av Guds kärlek till vår planet, och till oss.
Orden som Paulus skriver i dagens episteltext handlar om Jesus Kristus – och eftersom Kristus också benämns den kosmiske Kristus, genom att han har upptagits till Guds högra sida – kan orden också sägas gälla den Gud vi möter i naturen. Så här står det i episteltexten som vi hör på Bönsöndagen – och känn nu igen dig i bilden som målas upp, bilden av förundran inför alltets storhet:
”…så att ni tillsammans med alla de heliga förmår fatta bredden, längden och höjden och djupet och lära känna Kristi kärlek som är väldigare än all kunskap, tills hela Guds fullhet uppfyller er.”
Så långt orden från Efesierbrevet – men låt oss nu låta de sista orden, ”Guds fullhet” bli prismat vi läser dagens evangelietext, Jesu liknelse, genom.
Guds fullhet handlar om kärlek – och den är större än kunskap och fakta, erfarenheter och upplevelser, och den ska en gång uppfylla oss, hörde vi.
En av alla dessa människor som hade fått en försmak av Guds fullhet var kvinnan i Jesu liknelse. Kvinnan som var änka, (ensam och fattig), och som gång på gång kom till domaren för att få ut sin rätt. Hon som visste vad hon hade rätt till, men som hindrades av domaren som enligt lagen skulle se till att hon fick ut sin rätt, men som helt enkelt inte ville.
Anledningen till att domaren förnekade henne det som hon hade rätt till, framgår inte av liknelsen. Och det kan bero på att fokus inte ligger på domaren utan på änkan som hade rätten på sin sida. Hon som hade fått ett domslut att hon hade rätt – och som det nu bara gällde att verkställa.
Kvinnan hade fått en försmak av kärleken, av Guds fullhet, som vi alla längtar efter. Den fullhet som är genomsyrad av Jesus Kristus. Den fullhet av kärlek som är genomgod, ja som är helig. Det var därför hon orkade gå till domaren som det står ”gång på gång”. Alltså inte för att han skulle ge vika och låta henne få något hon inte hade rätt till. Tvärtom: Hennes aning och försmak av Guds fullhet gav henne orken och kraften att påminna om att hon skulle få ut sin rätt. Domaren förstår inte hennes drivkraft, och tänker om henne att hon är besvärlig.
Idag på bönsöndagen inbjuder både växlingen mellan vår och sommar, kraften i naturen och den fattiga, sörjande ensamma kvinnan i liknelsen oss att fortsätta be om än mer av Guds fullhet, här på jorden, för andra människor, i krigsdrabbade länder, och i områden plågade av klimatförändringarna, för att en gång få uppfyllas helt av Kristi kärlek.
Amen