Ännu ett exempel på att Jesu etik och kärlekens försoningsteologi sammanfaller. Behövs inga fyndigheter eller långsökta resonemang för att se det. Men ett liv för att ta det till sig. Att det ska sätta sig. 19 sönd e Tref. Trons kraft är temat.
Första Mosebok 6:13-22, Hebréerbrevet 11:1-7, Markus 12:41-44 och Psaltaren 73:23-26
Idag hör vi om den fattiga änkan som lade sina sista slantar till de fattiga. Hon som själv var en av de fattiga gav sina sista slantar. Det är märkligt, men det visar på en medkänsla utan gräns, en medkänsla som inte ens fattigdomen kunde förstöra. På så sätt är denna fattiga änka en förebild för oss alla – att av någon anledning inte förbittras, inte ge upp när vi möter starkt och kompakt motstånd, som just fattigdom och allt som kommer med den innebär. Ja, en förebild – och som Jesus säger: Hon gav av sitt sista – det enda hon hade kvar – andra gav av sitt överflöd, det som de inte behövde. Hennes gåva påverkade hennes liv, drabbade henne själv. Hon satte andra före sig själv. De som hade mycket påverkades inte av att de lade några slantar i offerkistan, de gav av det som de inte behövde, för de hade redan mer än de behövde, mycket mer.
Jesus uppmärksammar människor som är där på tempelgården på skillnaden mellan denna änka och de andra som just då lade sina gåvor där. Han såg alltså, och ingen säger emot honom, och det beror på att alla visste att det var precis så som Jesus sade, och de höll med om hans slutsats: att hon gjorde mer än de andra, för hon gav allt hon hade, de flesta gav bara det de inte behövde.
Som bakgrund till den berättelsen om denna fattiga, helt fantastiska kvinna, står berättelsen om arken – som skulle byggas för att rädda djuren när man visste att vattenmassorna snart skulle komma. Alla visste det inte, och många som hörde det trodde inte på det – för inte kunde de väl tro på det som man inte såg, sade de. Så egentligen är det fel att säga att arken byggdes när man visste att vattenmassorna skulle komma. Men en människa trodde på det man ännu inte såg, och därför byggde han en stor båt som djuren skulle räddas på. Han hette Noa – och var litet som änkan med de sista slantarna. Båda gick de trons väg, att tro på det som inte syns och att tro på det som inte verkar klokt – men som görs i kärlek, att rädda djur och att ge fattiga människor vatten och bröd, liv och mening.
Ibland säger man att kyrkan är som Noas ark – en stor båt som seglar över världen och bjuder in alla människor att följa med och räddas från det som hotar människor, som hotar människors känsla av mening, som hotar människors känsla av sammanhang. Var och en av oss inbjuds att leva ett sådant liv, för andras skull, och att tro på det vi inte ser – men som är sannolikt.
Båtens mast har en tvärslå och tanken går till korset, och till Guds egen son, som där sträcker ut sin kropp och sitt mod, och som levde och lever för andras skull, och som liksom den fattiga änkan ger av sig själv, i ren evig, stark, helig bergfast kärlek.