Personligt ansvar – vad ska jag göra när jag nu inte kan göra riktigt som vanligt, på ett tag?

Allt känns annorlunda nu när risken för en snabb smittspridning måste hejdas. Nu när gränser och möjligheter att träffas fysiskt stängs på olika sätt. Vårt tänk förändras. Livskänslan och allvaret stärks. Trivialiteten och det ytliga blir ifrågasatt från djupet av vårt inre. Och vi vädjar varandra att stå emot och att istället bli mer uppmärksamma människor. Med öga för det väsentliga och odistraherande.


Sådana här dagar när så mycket av nyhetsflödet handlar om Coronaviruset, vikten av en kontrollerad takt i smittspridning, att den som känner tydliga sjukdomssymtom ska stanna hemma en vecka, hur enskildas liv och ekonomi drabbas, liksom företag och stater – är det svårt att göra som vanligt. Hörde på radion att t ex ironin ju kräver ett normaltillstånd att ta spjärn mot. Och så är det nog både med kultur, humor och rent njutande också. T ex att se film, spela eller läsa och idrotta. Dessutom kan det kännas oansvarigt att i den här tiden av viss isolering roa sig, ägna sig åt förströelse, försjunka i sina hobbies på kammaren. Och det säger jag som ett konstaterande, inte som ett moraliserande.

När alla hjul och så mycket runt om för ett tag stannar upp och tomheten tar vid, och kanske också de stora frågorna, och den tillgängliga tiden faktiskt ökar, eller upplevelsen är så. Vad att göra då?

Till alla er som funderar på att ägna den här frigjorda tiden och energin till att läsa Bibeln har jag några tips. Dessa A-G tips gäller alla – såväl nybörjare, halv- och kvartsvana, regelbundna bibelläsare, som er som faktiskt arbetar i Svenska kyrkan. Och kan eller vill utmana er att göra ett omtag och ”skaka om” kalejdoskopet.

A. Börja inte från början i Bibeln, för då är risken överhängande att du tröttnar och inte kommer fram. (Bibeln är ju snarare ett bibliotek än en bok.)

B. Läs istället Första Johannes brevet först!

C. Ta sedan ett evangelium: Gärna Markus. (Fastna inte i alla de episoder som du tycker känns orimliga). Jfr Nick Cave som också fick rådet att börja med Markus evangeliet när han i tonåren hade fastnat i Gamla testamentet. Och som ett flertal år senare skrev ett fint förord till »The Gospel According to S:t Mark”.

D. Sedan hade jag valt Psaltaren 121 och 139 i Gamla testamentet.

Har du en modern bibel med fotnoter så vänta med att läsa fotnoterna tills du läst dina bibeltexter minst en gång. Då får du ju en klart bättre läsupplevelse än om du avbryter ett första läsande med att ständigt dyka ner i fotnoterna.

E. Läs sedan Johannesevangeliet.
Detta är ett underbart evangelium som är så skickligt uppbyggt att det är en fantastisk läsupplevelse att följa hur det som ”planteras” i början tematiseras och sedan om och om igen tas upp, och utvecklas. Nätternas berättelser, mystiken, kontrasterna, livskampen om mod och mening – allt finns där i pulsen av ett universellt kärlekshjärta.

F. Avsluta sedan t ex med Första och Andra Mosebok, Ruts bok, profeten Jonas bok och Jesaja i Gamla testamentet.

G. Läs nu texterna under punkterna A-F med fotnoter – här finns ju rikedomar av kunskaper och intressanta fakta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *