Vi är omgivna av falsk prestige. Nästan varenda politisk debatt och diskussion saknar ett äkta och ödmjukt förhållningssätt till de sakfrågor det gäller. Det är ismer och tes- och antites och sällan möts man. Vill man ens mötas? Skyttegravarna grävs djupare och djupare.
Många av oss minns ”Nöjesmassakern” i Sveriges television för 25 år sedan.
Det var fyra ”humorgubbar” som sågs av uppemot fem miljoner tittare varje lördagskväll.
Programidén var enkel, det var korta sketcher, snabba klipp och så en gästartist som var i ropet. Genomslagskraften var stor, som det ofta var med TV på den tiden när ett program slog an. De komiska figurerna som gestaltades var till allmän kännedom.
De ”figurer” som nog blev mest kända var Sven Melanders och Åke Catos: ”Werner und Werner”. Två tyskbrytande kockar.
Förebilden lär ha varit Werner Vögeli, vid den tiden en känd kock och hovtraktör med ursprung i Schweiz. Werner Vögeli var bland annat verksam på Stockholms slott, han var kökschef på Operakällaren, skrev böcker och hade matlagningsprogram i SVT.
En nyckelreplik i Åke Catos och Sven Melanders sketch, och som sketcherna alltid avslutades med, det var repliken att: ”Det går lika bra med Selleri”.
Vad som åsyftades var att vad som än saknades för ingrediens, kanske den ene Werner till och med glömt att ta med den mest centrala delen till måltiden ifråga, som själva ankan till en sprängd anka, så kunde de tillsammans landa i att ja ja, vi löser det med selleri… för : ”Det går lika bra med Selleri…”
Se framför dig din kyrka. Högaltaret vänt mot öster.
”Som en blixt från öster till väster kommer jag åter” – det är ett citat från Jesus – och det citatet utgör nu själva tanken bakom placeringen av altaret. Tillika hur gravarna är grävda – och hur huvudena i dem är vända – ute på våra kyrkogårdar. Det första den döde ska se är ljuset från Kristus, då han kommer åter.
Och lyssna på nattvardsbönens strof:
”Vi vet att han alltid ber för oss och att han kommer åter för att döma levande och döda, den dag du har bestämt…”
Och se själva kyrkobyggnaden framför dig, din kyrka, med norra och södra porten och så den nedre, åt väster – och altaret som sagt åt öster. Byggnaden är byggd som ett kors. Och ovanför altaret, se på altarmålningen, korset.
Och under många av våra kläder, mot bröstet, inte sällan i silver, ett smycke: Samma kors.
Häromdagen stod jag vid en dopfunt från 1300 talet och jag fick döpa lille Frans. Och i dopet sa jag: ”Vi döper eftersom Jesus sa åt mig har getts all makt i himlen och på Jorden.”
Denna strof i vår dopritual är som bekant, en del av Jesu dopbefallning:
Åt mig har getts all makt i himmelen och på jorden…
Det här är ett uttalande som förpliktigar, som är svårt att runda. Ord som var och en av oss måste ta ställning till. Tillika strofen i nattvardsbönen att Jesus ”ska döma levande och döda”.
Dessa dogmer, det går inte att bortse från dem – och de får nu konsekvenser.
Det går förvisso att försöka att avfärda dem med att vi har att göra med en individ som har drabbats av megalomani, alltså storhetsvansinne.
Och det finns det ju de som gör…
Men om jag nu är en av alla dem som inte vill avfärda Jesus, utan räkna med Jesus i mitt liv, så är det här något jag har att ta ställning till. Jesus gör anspråk på att vara en kraft att räkna med. För hur ska jag annars relatera till Den ”som givits all makt i himmelen och på Jorden”? Och som samtidigt sträcker mig handen och säger, kom, kom vandra med mig, bli min lärjunge älskade barn, jag är beredd att ge dig allt av mig till dig.
Går det lika bra med Selleri?
Är Jesus utbytbar och rent av försumbar då det går att ersätta honom med något annat?
Eller är Jesus något helt unikt – och är erbjudandet om att vandra i och med det ljus Jesus benämner i till exempel Johannesevangeliets tolfte kapitel – unikt?
De flesta flyr möjligen undan det ställningstagandet.
Det är inte så konstigt.
För en tro som inkluderar en levande relation med Jesus Kristus är inte vilken tro och vilken relation som helst. Den berikar, ger beskydd, en inre frid, när ett hopp, tröstar dig när du är ensam och nere, lyfter dig när du fallit, bär dig när du behöver bli buren – men den kräver i gengäld att du är trogen i ditt hjärta.
Vad innebär att vara trogen i sitt hjärta?
Går vi hundra år tillbaka, till väckelsen i mångaav våra bygder så handlade trohet ofta om att avstå – att avstå från alkohol, tobak, svordomar, dans och ge av sina medel till fattiga och regelbundet gå i kyrkan. Men allt det där är ju på ytan. Du kan göra allt det där men ändå vara, som man säger, ”innanful”.
Att vara trogen i sitt hjärta innebär något mer. Det innebär att jag är beredd att avstå från, försöka avstå ifrån, det vi kallar för falsk prestige.
Vad är då falsk prestige – ja det är att jag vidhåller en sanning, ett perspektiv, en tolkning som är till min fördel trots att jag innerst inne vet att jag är ute på tunn is. Att jag, åtminstone till en del, har eller har haft fel.
Vi är omgivna av falsk prestige. Nästan varenda politisk debatt och diskussion saknar ett äkta och ödmjukt förhållningssätt till de sakfrågor det gäller. Det är ismer och tes- och antites och sällan möts man. Vill man ens mötas? Skyttegravarna grävs djupare och djupare.
Men även inom oss har vi lätt att gräva skyttegravar, vi vidhåller vår syn på saken. Som vid en skilsmässa, det är långt ifrån alltid separationen äger rum på så vis att man sörjer gemensamt det som gått fel, som lett till att man nu går skilda vägar utan det är ju så mycket lättare att skylla på den andre. Om inte han eller hon varit sådan, gjort så och så – så skulle minsann….
I oss har vi alla ett barn. Vi har alla varit ett barn. Barnet i oss har klara ögon och kom in i världen med ögon öppna för ljuset, i den värld, det nyss kom ifrån.
Det är inte för inte en ettårings skratt är så medryckande, barnet skrattar så det kiknar och vi likaså. För skrattet är så utan baktanke, så utan dold agenda, så äkta och enkelt och det vill så väl.
Det är den känslan – det tillståndet Jesus uppmanar oss att försöka vara i. Och han erbjuder oss en relation, med honom, som gör en sådan livshållning möjlig.
Men den livshållningen har ett pris. Varenda gång jag sätter mig till ro tillsammans med falsk prestige så kommer någon att knacka på dörren och säga att hm, är det verkligen så enkelt? Vad är din del i det hela? Var finns ditt ljus nu?
Och det ljus Jesus lagt i var och en av oss i egenskap av att vi vill vandra med honom det vill lysa. Inte för inte pratar Jesus om vikten av att lärjungarna lyser och han säger att de ska vara som en stad på ett berg, det ska skina om dem och sätt inte ert ljus under skäppa utan var levande såsom jag är levande – för er.
Petrus använder i andra Petrusbrevet ett ord som vi kanske lätt ryggar inför, men som ändå är något att fundera på: Gudsfruktan. Betydelsen av det ordet kan vara rädd för Gud men det är inte det Petrus åsyftar. Han vill snarare att vi ska eftersträva en hållning i oss, som emanerar ur den insikt vi kan få då vi anar vidden av Jesu engagemang i och med oss: En respekt för Gud. Gudsrespekt. Att det ljus Guds son Jesus visar oss, att detta ljus finns runt och med oss hela tiden och kan vi bara inse ett litet grand av den kärlek och det engagemang det ljuset har, i och med oss. Då drabbas vi av en insikt där vi inte annat kan än att symboliskt som ibland faktiskt falla ned på knä och tyst viska ”Abba Fader, Abba”:
Abba är arameiska och är ett uttryck som handlar om den glädje och den trygghet ett barn erfar inför upplevelsen att ”Åh vad jag är älskad, sedd och buren”.
Och det är ju just det ljuset det nu handlar om i Johannesevangeliet, ljuset som ett erbjudande om att vi, du och jag, ska bli genomlysta, Men som alltid då det sker, precis som när vårljuset bryter in i april, så syns plötsligt dammet och de smutsiga rutorna så väl. På samma vis är det med all falsk prestige om vi vågar låta Jesu lysa igenom i våra liv: Åh så mycket vi har att jobba med, åh så mycket vi drattar på ända hit och dit. Men om vi erkänner detta för oss själva och tar Jesu hand i våra händer så har vi en medvandrare som inget annat vill än att vandra med oss på vår väg mot ett allt sannare liv. Den sanning som befriar. Den sanning som enligt Jesajas ord i kapitel 2 vill göra om våra inre svärd till plogbillar, spjuten till vingårdsknivar.
Bara vi vågar släppa på det pansar som stänger ute ljuset och hindrar oss att ta del av det skrattande och förlåtande barnet inom oss.
Den som hjälper oss att göra det, är ingen annan än Jesus Kristus.
Och mig veterligt är ha den ende som valt att vandra med oss, mänskligheten, i just detta syfte.
Så nej. Det går inte lika bra med Selleri.
Det går bara med Jesus!