Vad är det för lögner som idag räknas till sanning? Vad är det för ämnen och vinklingar som inte inkluderas i det fria ordet? Det är frågor vi bör ställa oss och ska vi orka såväl se klart som att kunna tänka kritiskt är vår förankring i sanningens vinstock helt central.
(Betraktelse utifrån texterna i 10 söndagen efter trefaldighet, årgång 1)
Paulus undervisar i dagens episteltext om kroppen, Kristi kropp, att allt hör ihop, benen med fötterna, fötterna med händerna, händerna med munnen och munnen med huvudet.
Kristi kropp vad är då den – ja dels manifesterar den sig tydligt i vår kyrka och den världsvida kristenheten. Men Kristi kropp går utöver den definitionen. Många har en öppenhet för det kristna. I sig. Utan att för den saken definiera det på det viset. ”Jag tror på Gud men jag är inte religiös” är ett vanligt uttalande, inte sällan handlar detta om att jag säger ja till Gud och Jesus och det positiva budskap jag nås av i min trosupplevelse. Kanske i i skogen, i eftertanken, då jag knäppte händerna och fokusera på något för mig centralt.
Att inte säga sig vara religiös är ofta att ta avstånd från den slags organiserade religiositet det finns ett ganska färskt minne i våra trakter – samfund där man tillsammans fördömde de otrogna, hade olika former av syndakataloger, fokuserade på helvetet, de förtappade kontra de rättrogna.
Det är inte konstigt att man kan hamna i sådana slutsatser. Dagens evangelietext inbjuder ju till det, om man läser den bokstavligt. Gud skär bort de odugliga grenarna och kastar bort dem – endast de som ger frukt får vara kvar, bara de ges omsorg, är liksom värda något.
Men vi vet också genom Jesu undervisning att han använder sig av tydliga bilder, teser och antiteser alltmedan då det kommer till enskilda människan och dennes övertramp är budskapet alltid att gå och synda inte mer, inte heller jag dömer dig.
Det är intressant att de så kallade religiösa ofta hade och kanske har så svårt att stanna upp vid det budskapet, att nåd oftast går före rätt, det är som om nåden och det inkluderade stänger dörren till den suggestiva och lite lockande kraft som finns det svart-vita. I det förenklade tänkande som kan uttryckas i orden: Duger – duger ej.
Eller Godkänd inte godkänd.
Eller om vi förflyttar oss till 1600 talet och häxjakten i vårt land – häxa inte häxa – eller för den delen under judeförföljelsen – jude – icke jude. Det finns en kraft i att vilja fördöma, exkludera, räkna bort som vi inte kan bortse ifrån. Det ger en illusionär trygghet i gruppen, de som är på rätt sida i spelplanen. Och den släpper lätt fram drag och krafter då de ej rättrogna ska fördömas som kan helt gå överstyr. Det här ligger i vårt tänkandes natur, i vårt känsloliv och således har nästan alla världens religioner denna problematik att brottas med. De otrogna kontra de trogna. För att ta ett exempel.
Samma dikotomisering kan vi även se i det politiska där grupp kan ställas mot grupp. Istället för att prata och tänka individer, människor, tänker vi grupp.
Dessa generaliseringar vi människor tenderar att göra, såväl i det religiösa, det politiska som rent allmänt är farliga och de hör egentligen inte hemma i ett levande trosliv.
Det är nu inte min eller din uppgift att döma eller fördöma – däremot kan det vara så att vi måste försvara vårt livsutrymme – men det är en annan sak!
I Jesu avskedstal, i samma evangelium som dagens text kommer ifrån, Johannesevangeliet, pratar Jesus om att tillhöra honom, han säger. Ni är nu en del av mig och tillhör inte världen och därför kommer världen att hata Er.
Hata är ett starkt ord men vi kan utgå från att ett levande trosliv, där jag i mitt inte söker relatera till Jesus kärleksbudskap, gör att jag kan hamna lite vid sidan om – kanske i fikarummet då en viss grupp eller kategori människor ska kategoriseras, kanske fördömas. Det finns som sagt en subversiv kraft i den mekaniken och det kan krävas något mer i en – en annan motvikt än världens för att orka stå emot. Kanske är det den förbindelsen Jesus pratar om, att vara en del i hans vinstock, att kunna hämta inspiration och mod från en annan dimension.
Jesus sa att jag kommer inte härifrån, jag kommer från höjden. Paulus skrev i Galaterbrevet att nu lever inte jag utan Kristus lever i mig och en liknande dimension kan man rentav se hos Jesus själv, att ibland är han varse om att han är en kanal för budskapet från ”höjden”. Man kan föreställa sig att Jesus Kristus på något vis kunde erfara när den här extra dimensionen, kraften, detta från höjden kopplades på och av. Vi ser det inte minst då Jesus i hemlighet vidrörs av den blödarsjuka kvinnan – hon tog tag i hans mantel i folkvimlet för att få del av hans helande kraft. Jesus stannar upp: ”Vem rörde vid mig, jag kände att kraft utgick från mig”. Och kvinnan gav sig tillkänna.
Att vara en del av Kristi kropp innebär att vi är inbjudna att frimodigt få ta del av den här kraften, från höjden, den här dimensionen som gör att våra etiska sinnen skärps, där vi ogärna vill fördöma och klanka ned utan istället inbjuds att se nyanser hos varann. Varför?
För bara i ett sådant tillstånd kan kärleken får kraft och stadga. Där man vill varandra väl. Där man lyssnar. Där man ser och vill se. Då flödar kraften från den sanna vinstocken mellan oss och i oss och ut i världen.
Albert Einstein sa en gång att all vetenskap, all äkta vetenskap förutsätter det fria ordet. Teser ska läggas mot teser, ingen får vara förbjudet att tänka. Om det fria ordet inte längre är fritt blir det censur och vetenskapen är då inte längre vetenskap utan propaganda. Albert Einstein var troende jude men lär ha sagt då han pratade om nya testamentet att det förstår väl var och en som tar del av Jesu undervisning att Jesus är på riktigt. Och han menade att tar man väl del av undervisningen så erfar man in sitt inre att den är äkta, att där finns ett tilltal, ett löfte om samhörighet – att vara en del i den sanna vinstocken. Men inget är av tvång, ingen tvångsanslutning, utan kopplingen kommer ur en längtan, en längtan efter den frid, den sällhet, det hopp och den kärlek Jesus lovar.
Och detta tillstånd vill alltid ha mångfald. Och i mångfaldens natur finns även det fria ordet. Det öppna och transparenta. Det finns de som varnar för att det fria ordet är i fara. Att endast vissa åsikter får ges luft i den allmänna debatten och diskursen medan andra perspektiv förtigs. Det är inget nytt fenomen. Då Hitlers Tyskland tog form var det få skribenter här i Sverige som formulerade en reell kritik. De allra flesta ville tolka gott, helt enkelt bortse ifrån vad som faktiskt stod i Hitlers egen agenda, öppen för alla – Mein Kampf. Inte var det så illa att han ville ställa till med ett krig? Och sen senare- inte kunde väl ryktena om koncentrationslägren vara sanna, nej fullständigt osannolikt. I Hitlers Tyskland lärde man sig en teknik att bara man återupprepade en lögn tillräckligt ofta så blev den så småningom betraktad som sann.
Vad är det för lögner som idag räknas till sanning? Vad är det för ämnen och vinklingar som inte inkluderas i det fria ordet? Det är frågor vi bör ställa oss och ska vi orka såväl se klart som att kunna tänka kritiskt är vår förankring i sanningens vinstock helt central. Där kan vi hämta kraften och förmågan att vara självständiga och i vår självständighet värna de värden alla sanna samhällen består av. Respekt för olika synpunkter och åsikter. Respekt för individens fria val. Respekt för yttrandefriheten. Alltså världen som människor före oss har dött för och det gjorde de just för att vi ska kunna ha dem med oss som självklara. Men dessa värden är ingen självklarhet, om vi inte vågar att stå upp för dem.
Profeten Jesaja utbrast i dagens gammaltestamentliga läsning att
Sjung den dagen om den härliga vingården!
Jag, Herren, har vård om den.
Träget vattnar jag den,
jag vårdar den natt och dag,
så att den inte drabbas av något ont.
Att vårda sin vingård, att vårda sin trädgård – är ett symboliskt uttryck för att vilja vårda sitt liv, sina relationer, sina mål, vad man gör för avtryck i världen.
Den processen är avhängig att jag som individ kan relatera till Jesus löfte, att då och då kunna erfara att Åh Herre jag är inte ensam. Du vakar över mig. Åh Herre vaka över mig och allt som sker och vägled. Amen
Låt mig så få avsluta med tredje versen i Lina Sandells psalm En liten stund med Jesus
En liten stund med Jesus
och hjärtats oro flyr,
och blicken vändes åter
från jordens små bestyr
till livets verkligheter,
de ting som ej förgås
när himlarna och jorden
av sin förvandling nås.