Jag tänker att det är en fråga vi bör ställa oss lite till mans. Då är det inte lika lätt att grymta ”pass” , titta bort och vilja prata om något annat.
I psalmen 113, Det är en ros utsprungen, lyder en strof:
”Sann Gud och mänska sann, oss arma människor frälsa från synd och död han kan.”
Jesus. Vars födelse vi firar denna natt. Och där en annan strof i samma psalm lyder: ”Om denna ros allena ljöd förr Jesajas ord (…) han frälsa skall vår Jord.”
Jesus som det är så lätt att väja för.
”Sann Gud och mänska sann, oss arma människor frälsa från synd och död han kan.”
Det är nu lätt att ropa ”Pass!” inför sådana här påståenden. Instinktivt titta bort. Det är ju ett minst sagt anspråksfulla påståenden det handlar om.
Ja, hör bara på orden sen i den dopbefallning som den återuppståndne Jesus kom att ge lärjungarna där på Galilei berg: ”Åt mig har gett all makt i himmelen och på Jorden”. Eller meningen till Thomas, lärjungen som så ofta tvivlade – trots att han levde i Jesu närhet:
”Jag är vägen, sanningen och livet – ingen kommer till Fadern utom genom mig.”
Stannar vi upp och tar in de här sentenserna in i oss då går det inte bara att skaka av sig de här fraserna – meningarna – hur som helst. Bemöter vi dem, införlivar vi dem i oss så måste vi förr eller senare ta ställning och säger vi ja, så vet vi alla innerst inne att vi då riskerar att förändras, inifrån och ut. Hur ogärna eller gärna vi nu vill, eller ville, det. Ljuset Jesus sträcker oss, Livets vatten vi ges att dricka gör att det som förr ansågs viktigt blir mindre viktigt och det blir annat som blev viktigare. Gud kallar oss genom sin son att älska. Älska mänskligheten, älska vår Jord, älska allt levande. Inifrån och ut.
Så därför blir det enklare att säga ”pass!” och istället titta bort. Inte liksom låtsas höra. Inte ta ställning.
För tar vi på allvar in Jesus ord i våra system så blir du och jag berörda. Eller som Einstein lär ha sagt : ”Att det inser väl vem som helst som läser Nya testamentet att Jesus är på riktigt – den undervisningen går under huden. Det går inte att fabricera sådant.”
Jesu undervisning går under huden.
Därför vill sannolikt så många av oss skrika ”pass”. Kanske för att vi vill ha det som det är. Den här omvandlingen. Transformationen. Förvandlingen. Nja, det verkar kusligt. Ungefär som att stå på den där bryggan ovanför vattnet och kompisarna ropar men hoppa då. Uh, kusligt värre. I vart fall för oss med de erfarenheterna av att det är inte helt självklart att slänga sig i vatten från hög höjd.
Gud kommer oss aldrig så nära som i de där ögonen där i krubban eller på åsneryggen vid inridningen i Jerusalem – ”Bereden väg för Herran” – eller på korset – ”Förlåt dem Gud de vet inte vad de gör – kvinna där är din son och Johannes, där är din mor”.
Är jag för eller är jag emot? Det här skeendet. Den här impulsen. Den här boosten av möjlig inre transformation. Vill jag bli förändrad?
Vi vet det innerst inne alla att öppnar vi på förlåten, sänker garden, låter Jesu undervisning greppa tag i oss, då är risken stor att något händer. Därför säger vi ofta ”pass” samtidigt som vi ivrigt bejakar, med nickande huvud och gillande gester, de värden Jesus indirekt manifesterade. För första gången i världshistorien därtill; ja, idéer och tankar som ligger bakom vår samhällsvision om allas lika värde. Det var nya tankar på den tiden. Även Jesu kvinnosyn var helt ny och i urkyrkan såväl predikade som döpte de, kvinnorna, de var ledare.
Men även om vi nu bejakar de värden och de idéer Jesus kommer med – ”ja, absolut!” – så finns det nu för många av oss ett dröjsmål, ett undvikande att vilja svara på frågan om Jesus betydelse i det egna livet. Det blir lätt ett:
”Pass! Nästa fråga tack. Nu pratar vi om något annat.”
Och det är mänskligt. Inte minst utifrån att vi anar att vi lätt blir associerad med ”de där” – de ”fanatiska” – ja, ”sektmänniskor” om vi öppet säger ”ja, jag gillar Jesus skarpt, det ljus han kom in med i Jorden vill jag vara en del i, ja!”
Och även vi präster frestas faktiskt att säga pass i någon mån, ja, att bluddra till det, att frenetiskt leta efter gemensamma nämnaren, söka det som förenar och inte alls vilja benämna det som nu skiljer. Ja, ibland kan denna ”goda vilja” gå så långt att vi riskerar att bli lite som Werner und Werner i Tv programmet Nöjesmassakern, som sändes på bästa sändningstid under andra halvan av åttiotalet, och där standardrepliken då dessa mästerkockar saknade för maträtten en helt avgörande ingrediens: ”Åh, det går nog lika bra med selleri!”
Men gör det det?
Nej, förstås inte, men varenda gång jag i min roll som präst frestas att inta den här låt- gå-mentaliteten så är det som om att det tänds en summer i mig, en röd lampa. För det är ju förstås betydligt enklare och mindre intellektuellt utmanande – då nu kristendomen är en religion som minst sagt är intellektuellt utmanande, ja, rent av totalt ologisk och där mycket ställs på sin spets; ta bara en sådan sak som uppståndelsen! Men varje gång jag nu lockas in i det konformistiska, det slätstrukna, ”att det går lika bra med selleri” så kan jag plötsligt erfara Jesu ögon där på åsneryggen, i jämnhöjd med mina. Och så ställer han lugnt en fråga till mig, utan några som helst hårda nyanser i uttalet, utan tillstymmelse till straff eller krav eller förväntat svar och den frågan lyder: ”Skäms du för mig?”
Jag tänker att det är en fråga vi kanske alla bör ställa oss lite till mans då vi söker att hellre prata om ”mysteriet”, och där Gud riskerar bli så allmän och konturlös att Jesus till slut riskerar bli lite av en hämsko. I mötet med Jesu ögon och den enkla frågan, ”skäms du för mig?” är det inte lika lätt att grymta ”pass!”, titta bort och söka prata om något annat, bluddra på.
Här är nu julevangeliet en bra ingång in i den möjligheten, in i tron för vem av oss kan skämmas inför det barn som ligger där i krubban? Herodes, kungen på Jesu tid, han blev visserligen vettskrämd för vad det sagts om det nyföddas barnets kapacitet men herdarna som just rusat dit och ser in med stora ögon, de är inte skrämda, de förundras och gläds. Ängeln som visat sig för dem och som ledde dem ned till stallet, till härbret, de är alla fyllda av förväntan och glädje. På samma vis är vi i arla morgon, denna juldagsgryning inbjudna att förundras, glädjas, öppna oss för det ljus som vi firar denna juldag; Jesu Kristi födelse in i vår värld. En händelse som för alltid förändrat densamma. Som för alltid förändrat vår uppfattning om nåd, nästankärlek, sanning och som visat oss Gud på ett aldrig tidigare så personligt vis. Och att det enda som krävs av oss är ett ”ja!”. Ett ”ja, ja, jag vill”.
Åh Gud – vaka över oss, var med oss, vägled oss – i stort som smått. I Jesu namn, Amen.