Till innehåll på sidan
diakonibloggen

Sommar och läsning – Fattigfällan

Många har, liksom vi, en bokhög jämte sängen, i en hylla på jobbet eller kanske en lista i paddan med titlar och böcker som bara väntar på att få bli lästa. Tiden är ofta knapp under terminerna och annat behöver prioriteras. Sommaren brukar dock innebära, i alla fall för en del av oss, mer tid för läsning och mer tid att låta reflektioner få plats.

För fjärde sommaren i rad recenserar vi och några gästbloggare aktuella böcker. Hoppas du kommer bli inspirerad och hitta dina guldkorn under sommaren. /Karin & Lotta

Här kommer bokrecension nummer fyra.

Fattigfällan av Charlotta von Zweigbergk, utgiven på Ordfornts förlag 2016

När jag läste boken fattigfällan kände jag hur dåligt uppdaterad jag var. Som det sägs i boken trodde också jag att vårt socialförsäkringssystem ändå var något så när hållbart. Visst har jag koll på att det blivit allt tuffare för människor som söker ekonomiskt bistånd när livet riktigt trasslat till sig. Visst vet jag också att allt måste redovisas och att man inte får ha kapitalvaror som går att omsätta i kontanter, men att man måste göra sig av med det enda som också ger möjlighet till framtida inkomst, det vill säga den egna enskilda firman, hade jag ingen aning om.

När jag läser boken är det tre saker som blir uppenbara för mig. Den första är att vårt socialförsäkringssystem inte blivit uppdaterat i förhållande till den nya gällande arbetslinjen och sjukförsäkringssystemet. Den andra är hur okunniga vi i gemen är till hur systemet fungerar och det tredje är hur många av oss som blundar för hur illa det verkligen är för stora delar av befolkningen i vårt land.

Vi pratar om att ta bort skammen från så många olika saker – psykisk ohälsa, sexuell läggning, fetma, missbruk, listan kan göras lång. Läs boken och förstå att ekonomisk utsatthet är ytterligare en.

Recensent: Camilla Flodberg. Stiftsdiakon Skara stift

Kommentarer

Ett svar till ”Sommar och läsning – Fattigfällan”

  1. Profilbild för Lisa

    Jag har upplevt precis det här och trodde väl också någonstans att skyddsnätet fanns och hade inte tänkt på saker som privat vårdförsäkring, aktiebolag och att man bör sjukskriva sig så fort man börjat bli sjuk för att inte sänka sina inkomster/sin SGI. Till saken hör att många egenföretagare är hårt arbetande, envisa, vana vid att ta sig genom ekonomiska svackor och därför biter ihop och lever på sparkapitalet. I utmattnings- och stressproblem finns dessutom en nedåtgående spiral och en punkt där man inte längre förmår sätta stopp och byta kurs. Så man kör slut på allt. Energi, hälsa, ekonomi. Kvar finns ofta skulder för att ekonomin tog slut, en SGI körd i botten och obefintlig energi. Så man hamnar i fattigdom utan möjlighet till försörjning. Sjuk, fattig och utan jobb att gå tillbaka till, och med förlusten av det liv man hade byggt upp och arbetat så hårt för. Som egenföretagare saknar man trygghet när man faller. Den här boken skildrar en verklighet som allt fler lever i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *