Till innehåll på sidan
diakonibloggen

KYSS

Mitt i vinterkylan publicerar vi en bokrecension om en passionerad berättelse:

KYSS av Susanne Dahl, Maria Küchen & Kent Wisti, 2020, Skruv förlag AB


Höga visan, Sångernas sång, är en kärlekens revolution. Det här är berättelsen om en jämbördig sexualitet. Om kåthet och lust. Den sinnliga kärleken som en helighet som sker mellan oss, i våra kroppar och genom våra kroppar. Den är ett hopp om att det som en gång gått förlorat kan återtas. Att vi kan läka.

Så står det på baksidan av boken Kyss. Stycket är hämtat ur Susanne Dahls betraktelse med rubriken Kärlekens revolution, ungefär mitt i boken, där hon delar med sig av tankar om bland annat paradisets upplösning och människans längtan tillbaka till enheten med varandra och Gud. I Kyss får vi ta del av tre olika slags tolkningar av Höga Visan, Kent Wistis i form av mystiska erotiska bilder, Maria Küchens som i diktform svarar och lägger till i Höga visans text och Susanne Dahls egna ord om denna del av Bibeln som gäckat så många nyfikna, sugna och teologiskt korrekta genom alla tider.

Höga visan med sin vackra, tidlösa och erotiska beskrivning av närhet, kärlek, lust och passion sticker ut från allt övrigt och är en skatt inte bara för oss bekännande kristna bibelläsare utan för gemene man. Det här är ett modigt och stort kliv ut av författarna, ut ur gamla föreställningar om kristendom och sexualitet, jämlikhet och kärlek.

Samtalet om vad Bibeln säger om sexualitet och relationer mellan alla kön har lyst med sin frånvaro alternativt lämnats orört. Svaret på frågan om anledningen till allt har olika svar, beroende på vem som får frågan. Om jag fick frågan skulle svaret bli något i stil med att det har att göra med kyrkans försök genom tiderna att kontrollera den enorma kraft som vår sexualitet utgör och det har gjorts genom att använda skammens giftiga vapen. Det har ju varit viktigt även på andra sätt för kyrkan att ha kontroll över människorna genom – som om Gud skulle försvinna med kyrkans makt och inflytande. Och går vi tillbaka till tiden innan det så hittar vi ju Höga visan, Sångernas sång – Kärlekens revolution.

Jag tror inte att det här är en bok som jag kommer att sätta i handen på en konfirmand. Däremot en ung vuxen och därifrån finns ingen åldersgräns uppåt. Det kan absolut vara ett uppslag för ett samtal i vår kyrka om sex och relation, bruk och missbruk, men framförallt är det en bok för oss alla var och en. För att eggas, inspireras, provoceras och för att tänka till hur vi har det med oss själva. Inte minst för oss som i andras ögon representerar vår kyrka och ska kunna svara på frågor om detta så djupt mänskliga och innerligt gudomliga.

Sara Carlsson, diakon

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *