En orsak till Sametingets tillkomst var att skapa ett organ som kunde företräda det samiska folket och öka samers möjligheter att delta i den offentliga debatten. Sametinget har bidragit till att stärka den samiska identiteten.
På söndag 16 maj är det val till Sametinget. I några inlägg, varav två bokrecensioner, uppmärksammar diakonibloggen en del av vår svenska historia som många av oss inte riktigt känner till eller gärna vill glömma – nämligen bemötandet av minoritetsfolk i vårt land genom historien. Idag fokuserar vi på samerna som har epitetet ursprungsfolk i Sverige. På deras hemsida står att läsa att skriftliga källor som är närmare 2000 år gamla visar på samernas existens i Skandinavien och på Kolahalvön.

”Ett urfolk härstammar från folkgrupper som bodde i landet eller i ett geografiskt område, som landet tillhör, vid tiden för erövring eller kolonisation eller fastställande av nuvarande statsgränser och vilka har behållit en del eller alla sina egna sociala, ekonomiska, kulturella och politiska institutioner.”
Detta är den vanligaste definitionen av ett så kallat urfolk eller ursprungsfolk. Ofta uttrycks också självidentifikation som villkor, alltså att folket självt måste anse sig vara ett urfolk.
”De 31 ledamöterna i Sametingets plenum utses i sametingsvalet vart fjärde år. Drygt 9 200 av Sveriges förmodade 20.000-35.000 samer har hittills registrerat sig i Sametingets röstlängd. För att få rösta måste man ha fyllt 18 år. Sametingets plenum utser en styrelse som ska bereda ärenden, ansvara för den ekonomiska förvaltningen, verkställa Sametingets beslut och fullgöra de uppdrag som Sametinget lämnat. En orsak till Sametingets tillkomst var att skapa ett organ som kunde företräda det samiska folket och öka samers möjligheter att delta i den offentliga debatten. Sametinget har bidragit till att stärka den samiska identiteten.”
Enligt hemsidan är Sametinget är en arena där olika samiska grupper möts och där uppges att det finns en stor klyfta mellan renskötande samer och icke-renskötande samer till följd av en politik som staten under 1900-talet fört som splittrat det samiska folket.
Viktiga beslut för samerna:
- 1977 slog Sveriges riksdag fast att samerna är ett urfolk i Sverige.
- 1992 togs riksdagsbeslut om att inrätta ett sameting.
- 2011 ändrades Sveriges grundlag så att samerna erkänns som ett folk i Sverige. Ett urfolk har kulturella rättigheter medan ett folk även har politiska rättigheter.
Enligt Regeringsformen ska det samiska folkets möjligheter att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv främjas. Regelverket för urfolk går folkrättsligt längre än för övriga minoritetsgrupper i ett land.
Du kan läsa mer på Sametingets hemsida där ovanstående uppgifter är hämtade.
Lämna ett svar