Till innehåll på sidan
diakonibloggen

”Keeping our humanity”

-But how can we build back trust? Du kan vara med och bidra!


För någon vecka sedan blev jag inbjuden till en konferens och genom en zoom-länk hoppade jag in en stund på ett seminarium, så där som det enkelt går att göra nu när det mesta blivit digitalt. Jag hamnade i ett samtal mellan religiösa ledare från olika delar av världen som delade erfarenheter av hur Covid-19 har påverkat deras sammanhang. 

Det var nedslående att lyssna till. De som tidigare var utsatta, arbetslösa eller sjuka har fått det ännu svårare. Lockdowns har bidragit till isolering, ensamhet och misstro mot politiken men också mot grannar och medmänniskor. Vem kan jag lita på? Vilka nyheter är sanna? Europa har vaccin till sina ”egna” men vakar över doserna och släpper inte in många av de som söker hjälp vid våra gränser. 

Jag tänkte precis trycka på ”lämna” och ta mig ur seminariet när jag plötsligt hörde någon som sa:

-But how can we build back trust?

Den frågan stannade kvar i mig. Blev något jag citerat i andra sammanhang och återkom till i mina egna tankar och böner. Vad är roten till tillit? Finns det något i min kristna erfarenhet som jag kan bidra med?

Vi står inför många utmaningar i Europa, det är lätt att tappa tro och tillit. Fastna i det negativa som vi matas med och som får flest clicks på sociala medier och i nyhetsflöden. Men samtidigt finns det så många som i sin vardag delar med sig, visar medkänsla, står upp för andra. Detta har jag förmånen att ta del av varje dag inom nätverket ”A world of Neighbours”. Kanske är du redan med i nätverket, annars har du möjlighet att ta del av, lyssna och själv bidra till att lyfta goda exempel från ditt sammanhang, för:

Ärkebiskopen inbjuder Dig till A Week of Neighbours den 20-24 februari 2022!

Det kommer bli en digital summit där praktiker, forskare, politiker, organisationer som är engagerade i frågor som rör migration och integration i Europa tillsammans kan mötas och lyfta brännande frågor på temat ”Keeping our humanity”. 

Konsumera och arrangera

Alla som vill har möjlighet att bidra till programmet genom att hålla workshops, seminarier, visa film, göra panelsamtal eller annat. Det är ett fantastiskt tillfälle att vara både konsument och arrangör. Passa på att berätta om goda exempel från din horisont, inspirera andra eller håll en workshop för att hitta nya samverkansmöjligheter. Du kan välja att lyfta frågor lokalt, på ditt eget språk eller att arrangera ett programinslag på engelska och vända dig till en bred, internationell målgrupp. Samla dina kollegor eller personer i ditt kontaktnät och fundera över vad ni vill ta ansvar för. 

Fyll i och sprid vidare

I länken finns ett enkelt formulär. Där du enkelt kan fylla i förslag och idéer som du har – det behöver inte vara färdigtänkt – men jag vill gärna ha din/er idé senast den 1 december – om du behöver hjälp eller har frågor hör av dig till mig.  

Här är länk till formuläret

Maria Kjellsdotter Rydinger

Maria.kjellsdotter.rydinger@svenskakyrkan.se

Temat är hur vi ser på varandra som ”vi och dom”, om dig, mig och samhället, om kyrkans roll. Har du tankar, erfarenheter och synpunkter? Maila diakoni.se@gmail.com och berätta. /Karin & Lotta

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *