Till innehåll på sidan
diakonibloggen

Vad är vårt svar?

Folk vi möter och träffar runt om i landet frågar ofta vad de kan göra och hur de ska göra för att råda bot på detta. Det är inga enkla frågor att besvara och jag skulle önska att det fanns en enkel och universell lösning på det. Men ett svar jag brukar ge är att vi måste erbjuda ett bättre alternativ och en annan berättelse.


När den här texten skrivs har hösten på allvar blåst in över Stockholm där vi på Expo har vårt kontor. Saker och ting är i förändring, så också i samhället. Varje vecka hör det av sig folk till oss på Expo, inte minst från personer med ett engagemang i Svenska kyrkan, som är oroliga, rädda och upprörda över en samhällsutveckling där ytterhögerns idéer och människosyn uppfattas få ett allt större gehör och acceptans, i det stora som i det lilla. Jag tror tyvärr att detta bara är början och något vi alltmer behöver förhålla oss till. När vi summerar den tid vi nu befinner oss i kommer ett av de bestående intrycken vara att vi återigen såg ytterhögern bli en betydande politisk aktör, partier och politiska rörelser med ett ideologiskt arv som vi hoppats vara förpassat till historiens kyrkogård. 

Folk vi möter och träffar runt om i landet frågar ofta vad de kan göra och hur de ska göra för att råda bot på detta. Det är inga enkla frågor att besvara och jag skulle önska att det fanns en enkel och universell lösning på det. Men ett svar jag brukar ge är att vi måste erbjuda ett bättre alternativ och en annan berättelse. 

Mycket av Svenska kyrkans arbete, inte minst i diakonin, är i sig en handling och ett motbevis till den idévärld som ytterhögern delger. Att verka för gemenskap och sammanhållning samt att visa och delge en medmänsklig omsorg till människor i nöd och utsatthet är en handling mot ytterhögerns exkludering och avhumanisering. 

Det vi också måste inse är att ytterhögern inte enbart sprider hat och hot utan att de också erbjuder en gemenskap, en samhällsvision och ett sätt att förstå vår omvärld. Med det som utgångspunkt kan inte vårt svar endast handla om varför dessa rörelser har fel och är farliga utan också bestå av ett erbjudande om en annan gemenskap, en annan vision och ett annat sätt att se på vårt samhälle och värld. 

Vilken gemenskap, vision och framtid erbjuder Svenska kyrkan? När jag ställer den frågan ute på mina föreläsningar i församlingarna eller i stiften varierar svaren något och ibland kan det även bli tyst. Min känsla är att det är diskussioner som inte alltid är så vanligt förekommande och inte alltid något som folk förhåller sig till inom ramen för dessa frågor. Det tror jag det skulle kunna bli, och få aktörer och organisationer har så goda förutsättningar för det som Svenska kyrkan. För med hoppets gemenskap som grund och med budskapet om fred, försoning, tro och kärlek som vision finns minst sagt ett annat erbjudande och ett annat svar än det som ytterhögern saluför. 

Vad är vårt svar? I en tid av förändring och mobilisering från ytterhögern har sällan den frågan varit viktigare. Jag hoppas Svenska kyrkan fortsatt ser och känner att svar finns och att med det som utgångspunkt finns också alternativ. Till orda.

Niclas Nilsson, EXPO 

Temat är hur vi ser på varandra som ”vi och dom”, om dig, mig och samhället, om kyrkans roll. Har du tankar, erfarenheter och synpunkter? Maila diakoni.se@gmail.com och berätta. /Karin & Lotta

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *