Till innehåll på sidan
diakonibloggen

Sommar och läsning – Gud såg att det var gott

Sommaren är här och vi delar sedvanligt med oss av lästips för hängmattan eller läsfåtöljen. Först ut är Erik Dreier som har läst biskop Andreas Holmbergs herdabrev.

Gud såg att det var gott, Att vara människa och kyrka i klimatnödens tid, Andreas Holmberg. Verbum 2023.

Detta är biskop Andreas Holmbergs herdabrev, adresserat till Stockholms stifts församlingar, men som i sitt format och ärende vänder sig till betydligt fler och gäller en hel värld. På ungefär 100 sidor kretsar hans brev kring frågeställningen vad det innebär att vara människa och kyrka i klimatnödens tid. Han beskriver med flera påtagliga exempel hur allvarlig situationen är i världen – orden träffar i det lågmälda och sakliga och personliga. En hoppfull ton genom boken, lyfter hur vi kan och bör agera enskilt och än mer tillsammans. Bibelord, begrepp och ideal problematiseras, förklaras (ibland) och tolkas och utmanar – och tar sig därigenom modigt an det som inte fullt ut går att förstå. 

Orden är mättade och raderna koncentrerade och gör sig kanske bäst i en läsning, genom att då och då läsa ett litet stycke att ta till sig och meditera över. Fotnoterna avlastar texten och hjälper den som vill att hitta mer. Lena Sjöberg har illustrerat boken med fina och tankeväckande pauser mellan orden och boken brister ut i sång med jämna mellanrum med melodier och texter som sjunger ut böner och uppmaningar, allvar och hopp. Centralt i boken finns sju nycklar till omvändelse, sju uppmaningar, som inte blir moraliska pekpinnar eller enbart vackra ord utan tecknar en seriös hållning just att vara människa och kyrka i klimatnödens tid. Uppmaningarna beskriver en rörelse – att börja med att göra något och att i en ny position ta nästa steg och så vara en del i en nödvändig rörelse och ett sammanhang mot hållbart. 

Bokens titel: Gud såg att det var gott, talar om ursprung, men innehållet fortsätter med att nu ser det annorlunda ut. Andreas Holmbergs bok skulle kunna med sin uppmaning till omvändelse genom sju uppmaningar också skissa på en framtid med en tillbakablick att titelorden skulle kunna få bli sanna igen. Eller med Andreas Holmbergs egna ord att Måla nya bilder av det goda livet, bilder som faktiskt har en förlaga i att: Gud såg att det var gott.

Ajabu och jomo* – och önskan om god läsning.
* Ajabu är swahili och betyder ungefär förundran. Jomo står för Joy of missing out. Uttrycken används i boken.

Erik Dreier, präst

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *