Till innehåll på sidan
diakonibloggen

Ett mänskligare samhälle för alla

”I opinionsbildningen och påverkansarbetet möter vi regelbundet politiker på nationell och lokal nivå, medverkar i statliga utredningar och uttalar oss i media i våra frågor. Vi bygger också nätverk med andra idéburna organisationer, offentligheten och näringsliv för att tillsammans driva förändringsarbete.”

Den första Stadsmissionen bildades i Stockholm 1853 av initiativtagare med ett starkt kristet och diakonalt samhällsengagemang. Idag finns det tio regionala Stadsmissioner som bedriver professionell social verksamhet på 40 orter. Med vår vision Ett mänskligare samhälle för alla har vi ett uppdrag där det ingår att utmana i vårt samhälle. Det innebär för oss att innovativt utforma ny pedagogisk och social verksamhet och som opinionsbildare visa brister i samhället, och därmed vara röstbärare för människor i utsatta livssituationer.

Jonas Wihlstrand, generalsekreterare Sveriges Stadsmissioner, Åsa Paborn, direktor Stockholms Stadsmission
vid presentationen av Hemlöshetsrapporten 2023.

Den lokala Stadsmissionen är medlem i Sveriges Stadsmissioner, som skapades 2007 för att kraftsamla för människor i utsatthet. Därmed kan Stadsmissionen verka båda lokalt och nationellt som röstbärare för människor i ekonomisk utsatthet. Nationellt driver Stadsmissionen frågan om hemlöshet, fattigdom och sedan några år även frågan om våld i nära relationer. Inom hemlöshet och fattigdom har vi årligen publicerat rapporter där vi, med stöd från konsulter och forskning, analyserar brister i samhället som drabbar människor i utsatthet och föreslår förändringar. Det har hunnit bli tolv rapporter om hemlöshet och åtta rapporter om fattigdom.

När det gäller frågan om hemlöshet så finns det enligt Socialstyrelsens senaste räkning 2017, 33 000 människor i hemlöshet i Sverige. Samtidigt har grannländer som Finland snart utrotat hemlösheten. Vi har i våra rapporter, som vi årligen presenterar för media och relevanta politiker, påpekat olika brister i kommunernas arbete och sett behovet av en nationell strategi för att kunna häva hemlösheten. Vi har också föreslagit att alla kommuner ska använda Bostad Först metoden för människor i social hemlöshet. Idag utbildar vi kommuner i denna metod som innebär att en människa först ska ha en bostad innan hen med stöd från samhället kan förändra sin livssituation, häva sin utsatthet.

Hemlöshetsrapport 2023. Det har hunnit bli 12 rapporter i frågan. 2022 kom dåvarande regeringen äntligen med en hemlöshetsstrategi.
Hemlöshetsrapport 2023. Det har hunnit bli tolv rapporter i frågan.
2022 kom dåvarande regeringen äntligen med en hemlöshetsstrategi.

I opinionsbildningen och påverkansarbetet möter vi regelbundet politiker på nationell och lokal nivå, medverkar i statliga utredningar och uttalar oss i media i våra frågor. Vi bygger också nätverk med andra idéburna organisationer, offentligheten och näringsliv för att tillsammans driva förändringsarbete. Det var verkligen en glädjens dag när den dåvarande regeringens företrädare i Almedalen på Stadsmissionens seminarium 2022 presenterade en nationell hemlöshetsstrategi, där bland annat Bostad först rekommenderades och 40 miljoner kronor avsattes för kommunernas Bostad först arbete (70 miljoner kronor 2023).

Marika Hjelm Siegwald
Senior strateg opinionsbildning och påverkan

Vi lyfter ämnet opinion och påverkansarbete på diakonibloggen. I några inlägg framöver får vi ta del av tankar och erfarenheter från olika organisationer. Har du som läsare något som du skulle vilja dela med dig av är du välkommen att höra av dig till oss på diakoni.se@gmail.com. /Karin & Lotta

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *