Reser hit i desperation
Majoriteten av de individer som kommer till Sverige och tigger på gatorna är personer som redan är marginaliserade av samhället, oavsett om de stannat kvar i sitt hemland, hamnat i ett annat europeiskt land eller tagit sig hit till Sverige. En stor andel är romer från Rumänien och tillhör en av samhällets mest diskriminerade och marginaliserade grupper, individer som inte ens i sitt eget hemland har grundläggande medborgerliga rättigheter. För dem är tiggeriet ett desperat försök att försörja sig själva och de familjer som ofta är kvar i hemlandet och lever långt under existensminimum. Ofta lämnar man barn och familj kvar i hemlandet.
Ingen organiserad brottslighet
De EU-migranter som försörjer sig genom att tigga ihop till sitt uppehälle tjänar runt 70 kronor per dag. Det är en mycket liten summa som ska gå till försörjning för dem själva såväl som deras familjer. Det handlar därmed om en grupp individer som lever i extrem fattigdom och utsatthet, oavsett land de befinner sig i. Det finns inga belägg för att tiggeriet är en del av organiserad brottslighet. Det rör sig helt enkelt om för lite pengar i jämförelse med exempelvis vapen- och sexhandel. För att kunna genomföra resan till Sverige är det däremot många som organiserar sig och reser i grupp, passar varandras barn och hjälper på så vis varandra.
Inga kända fall av människohandel
Stockholms Stadsmission har i sina verksamheter inte stött på individer som har fallit offer människohandel, genom att utnyttjas i tiggeri. Det finns hittills inga domar som visar att tiggarna fallit offer för människohandlare, även om åtal har väckts två gånger. I båda fallen har tingsrätten valt att fria, då man menat att det inte går att visa att det rör sig om människohandel.
Förbud mot tiggeri hjälper inte
I Sverige har vi idag inget förbud mot tiggeri och som EU-medborgare har man rätt att vistas i ett annat EU-land i tre månader för att söka försörjning. Tiggeri är därmed fullt lagligt. Som EU-medborgare har man dock ingen rätt till logi på något av stadens, i detta fall Stockholms, ordinarie härbärgen. Detta eftersom EU-regler om fri rörlighet föreskriver att EU-medborgare ska ha resurser att försörja sig själva, utan att belasta det mottagande landets socialförsäkringssystem. Med andra ord handlar det om en grupp individer som är lika marginaliserade här som de är i sitt hemland.
Stockholms Stadsmission ser inte att ett tiggeriförbud hjälper gruppen. Genom ett sådant förbud döljer man istället de verkliga problemen och tar bort den enda möjligheten till försörjning för en stor grupp individer. Stockholms Stadsmission ser heller inte tiggeriet i sig som EU:s största utmaning – istället är det hur man inom EU gemensamt bör arbeta mot extrem fattigdom, samt lagstifta kring diskriminering av romer som bör stå i fokus.
Telefonen är livlinan
Stockholms Stadsmission får ibland frågor om hur man som tiggare i extrem fattigdom har råd med en mobiltelefon. En stor del av de som reser hit för att tigga har sin familj kvar i hemlandet. Mobiltelefonen är därför den enda kontakten man har med sina barn och de man älskar. Det gör telefonen till ens viktigaste ägodel, överordnat mat, husrum och kläder.
Vad gör Stockholms Stadsmission för gruppen?
Stockholms Stadsmissions huvudsakliga mötesplats för EU-migranter är råd- och stödcentret Crossroads. På Crossroads får deltagarna, ofta på sitt eget modersmål, information om det svenska samhället, arbets- och bostadsmarknaden och rättigheter och skyldigheter i Sverige. Till Crossroads kommer deltagarna även för att äta mat, tvätta kläder och duscha.
Under vintertid driver Stockholms Stadsmission verksamheten Vinternatt. Vinternatt är ett nattöppet akutboende för EU-migranter i behov av akut logi. Verksamheten har 32 platser och erbjuder besökare en kort akutinsats på några nätter med sovplats, ett enklare kvällsmål, frukost samt möjligheter till dusch.
Stockholms Stadsmission driver även Bällsta Boende som hyr ut lägenheter till EU-migranter och personer från tredje land som har permanent uppehållstillstånd i ett EU-land, men ingen möjlighet att få hjälp via socialtjänsten eller rätt till tak över huvudet-garantin i Stockholm.
Texten är hämtad från Stockholms stadsmissions hemsida. Läs gärna mer här
EU-migranternas närvaro i vår omedelbara närhet väcker reaktioner. Dela gärna dina tankar och synpunkter i en kommentar eller skriv ett mail till diakoni.se@gmail.com. /Karin och Lotta
Lämna ett svar