-
Hur är det att vara du?
Jag sätter på radion och hör min syssling Ester Roxbergs röst. Hon talar om erfarenheter i tonåren av vänskap, normbrytande och nazism. Om en vänskap som brast under tyngden av olikheternas spänningsfält i ett litet samhälle. Nazistens mamma som ensam stod upp och skyddade en familj på flykt, med sin röst, sitt hem. Vardagens paradoxer,…
-
”Det är inte vår syster det”
Temat på diakonibloggen är hur vi ser på varandra som ”vi och dom”, om dig, mig och samhället, om kyrkans roll. En som väckte temat och som har funderat mycket kring detta är vår diakonkollega Klara Roxbergh. Här kommer det första av två inlägg från Klara. Häromveckan berättade Magda Gad, krigskorrespondent på plats i talibanstyrda Kabul,…
-
När gränser suddas ut
I sjukhusvärlden är det lätt att hitta ”vi och de.” Vi personal, de där patienterna. Vi sjuksköterskor, de där läkarna. Sjukvården rymmer uppdelningar av olika tillhörigheter, det finns även en tydlig hierarkisk struktur i hur vården är uppbyggd. En tillhörighet som skapar gemenskap, förståelse, omsorg och trygghet är gott. En struktur som ger ordning, rättvisa…
-
”Keeping our humanity”
För någon vecka sedan blev jag inbjuden till en konferens och genom en zoom-länk hoppade jag in en stund på ett seminarium, så där som det enkelt går att göra nu när det mesta blivit digitalt. Jag hamnade i ett samtal mellan religiösa ledare från olika delar av världen som delade erfarenheter av hur Covid-19…
-
Vem minns och saknar du?
Det brukar vara så vackert, så stämningsfullt och så ärligt. Under allhelgonahelgen minns vi dem som har lämnat oss. Dem vi saknar, dem vi kanske för tysta samtal med i skymundan för att förlusten är så stor. Dem vi ler åt när vi tänker på eller när vi blir påminda om någon speciell händelse och…