-
En läkande trädgård
Grön helhet – del 1 På Vårsta diakonigård i Härnösand bedrivs verksamheten Grön helhet. I första delen beskrivs Vårsta trädgård och i andra delen rehabiliteringsverksamheten i dess helhet. Vårsta trädgård är en besöksträdgård men också en rehabiliteringsträdgård. Inspirationen är hämtad från klostermiljön och drivs av fyra ledord. Att fungera som lärande, med insikt och inspiration…
-
Café Andrum – öppen kyrka i Helsingborg
Det började för lite drygt ett år sedan. Då hade vi en längre tid hunnit hoppas och önska, fundera och reflektera, formulera och planera samt äska pengar till vårt projekt, som vi gav namnet ”gästfrihet”. Det var nog följande bibelvers som inspirerade till namnet: ”Kom ihåg att visa gästfrihet, ty det har hänt att de…
-
Planeten – ett växthus i Skara
Vi har åkt till Skara en måndag i maj. Regnet hänger i luften men mottagandet är varmt när vi kommer in i Missionskyrkans undervåning. Några personer sitter runt ett bord, fikar och småpratar. Vi har kommit till diakonihuset Planeten där vi träffar diakonerna Åsa Wikman och Ingela Tidqvist-Karlén som berättar om verksamheten. ”När jag anställdes…
-
Om jag kunde få höra en röst…
-
Dags att agera!
Under ett års tid har jag varit en av Svenska kyrkans ageravolontärer. Det är ett ärofullt uppdrag där en jobbar aktivt med internationella frågor och globalt påverkansarbete, i och utanför sin församling. Svenska Kyrkans Internationella arbete bestämde sig för två år sedan för att satsa på unga engagerade människor som vill göra skillnad. Först ut var…
-
Livet i Svenska Kyrkan
Livet i Svenska Kyrkan började som en själavårdande blogg. För min egen själavård en mörk årstid när jag knappt såg ljus i den kyrka jag kallar min. Inspirerad av att få delta i den första Teologifestivalen i Uppsala valde jag samma ämne och målgrupp när jag satte upp en nätgemenskap med ett gratisverktyg som heter…
-
En känsla av trygghet
Jag tror vi hör ungefär tre olika språk när vi går den korta biten mellan parkeringen och Bergsjöns kyrka. Vi möts av äldre män drickandes en kopp kaffe, kvinnor i sjalar och huvuddukar, svag musik från kyrkorummet hörs i bakgrunden och från källarvåningen hörs ivrig arabiska som tolkas till svenska. Vad kan man göra i ett samhälle…
-
Göra svåra saker
Att vara diakon i ett mångkulturellt område som Öxnehaga i Huskvarna är spännande, utmanande – och svårt. Jag gillar det! Att göra svåra saker är att utmana sig själv. Men man kan inte arbeta själv – det krävs gott samarbete mellan kyrkan och diverse samhällsfunktioner. Jag har noterat att samarbetet tenderar att öka dramatiskt. Och det…